Μαρία Ναυπλιώτου: “Η αξιοπρέπεια είναι για μένα το ισχυρότερο κίνητρο”

Ζιβάγκο από κασμίρ Salvatore Ferragamo, Salvatore Ferragamo Boutique. Φούστα από μετάξι και βελούδο, Maison Faliakos.

Η καλλιτεχνική πορεία της σφραγίζεται από επιτυχίες και sold out παραστάσεις: τέσσερα συνεχόμενα χρόνια το “Master class” με θέμα τη μαρία Κάλλας, ενώ φέτος κλείνει τον δεύτερο χρόνο η “Φιλουμένα μαρτουράνο”. Η Μαρία Ναυπλιώτου, προβληματίζεται αλλά και απολαμβάνει τις ακαταμάχητες συνέπειες της ωριμότητάς της. Με ποιο κόστος; Θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας τη συνέντευξή της.

Η δύναμη της ηρεμίας & η δικαίωση του χρόνου

Είσαι πολύ ήρεμη, η ίδια ηρεμία υπάρχει και μέσα σου;

“Δεν είναι καθόλου εύκολο να νιώθεις μέσα σου ήσυχος και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα που μπορείς να πετύχεις για τον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα πάντα θα υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μας κάνουν να ταραζόμαστε και να ανησυχούμε. Το θέμα είναι πόσο εύκολα μπορούμε να κλείσουμε τις καταπακτές που μας ανοίγουν τα εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία δεν σταματούν ποτέ. Εκεί παίζεται το παιχνίδι της διαχείρισης. Και μια και μιλάμε για καταπακτές, συνήθως αυτές είναι βαθιές.”

Η καλλιτεχνική πορεία σου, ειδικά την τελευταία πενταετία, είναι εντυπωσιακή, ενδεικτική της πραγματικής σου αξίας. Ο χρόνος σε δικαιώνει. Αυτό σου αρκεί;

“Αν καταφέρνεις να πραγματοποιείς κάποια καλλιτεχνικά σου όνειρα, είναι αρκετό. Όταν οι άνθρωποι καταφέρνουμε να καταξιωθούμε, να μας αναγνωρίσει το σινάφι μας, πάντα βλέπεις πως υπάρχει ένα κενό. Δεν είναι όμως κρίμα να μην μπορούμε να ικανοποιηθούμε όταν κατακτούμε τα όνειρά μας; Γιατί να μη μας είναι αρκετό; Περιμένουμε κάτι να μας συμβεί και να χαρούμε, μας συμβαίνει, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να χαρούμε αρκετά. Φταίμε εμείς και το γεγονός πως δεν καταφέρνουμε να πάρουμε ικανοποίηση από αυτά που μας συμβαίνουν, και έτσι η ζωή μας περνάει.”

Tοπ από μετάξι Themis Z, Themis Z Boutique. Σκουλαρίκια από χρυσό 18κ, από προσωπική συλλογή.

Σχέδια & όνειρα

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι των οποίων τα όνειρα είναι εφαλτήριο για δημιουργία, ενώ άλλοι παγιδεύονται σε αυτά.

“Δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί πραγματικά να παγιδευτεί από τα όνειρά του, σίγουρα όμως μπορεί να παγιδευτεί από μία εικόνα που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του ή που οι άλλοι δημιουργούν για εκείνον κι αυτός την υιοθετεί. Τα όνειρα στην πραγματικότητα είναι οι ευκαιρίες μας να πετάξουμε, να κάνουμε την καθημερινότητά μας λίγο καλύτερη, ακόμη κι αν αυτά δεν ευοδωθούν στον βαθμό που ονειρευόμαστε. Συνήθως, παγιδευόμαστε από την εικόνα μας, από τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για μας, υιοθετούμε πρακτικές και συμπεριφορές που δεν μας ευχαριστούν και δεν μας αναλογούν και στο τέλος καταφέρνουμε να απομακρυνθούμε από τον εαυτό μας.”

Τι σχέδια κάνεις, τι ονειρεύεσαι;

“Το πρώτο είναι η υγεία. Να είναι υγιείς οι άνθρωποι που αγαπώ κι εγώ. Το δεύτερο είναι να είμαι ήσυχη, γαλήνια μέσα μου. Αυτά τα δύο ονειρεύομαι για τον εαυτό μου, αυτά για μένα ισοδυναμούν με την ευτυχία: η υγεία και η εσωτερική γαλήνη. Συνειδητοποίησα πως ό,τι κι αν αποκτήσεις, ό,τι κι αν πετύχεις, αν δεν μπορείς να επιστρέψεις στον εαυτό σου και να νιώθεις μια σχετική ισορροπία και αρμονία, δεν έχεις πετύχει τίποτα! Κάποτε την ανησυχία την αντιλαμβανόμουν ως κάτι δημιουργικό. Είναι! Ωστόσο και μέσα από την ησυχία μπορείς να είσαι παραγωγικός και δημιουργικός. Να απολαμβάνεις τα πράγματα. Ούσα ανήσυχη, μου έλειπε η δυνατότητα να απολαμβάνω. Έρχονταν οι χαρές και χάνονταν…”

Φόρεμα από κρεπ roland Mouret, Enny Monaco. Γόβες από σουέντ με κρύσταλλα gedebe, Kalogirou. Σκουλαρίκια από χρυσό 18k και καλσόν, από προσωπική συλλογή.

Εικόνα & διεθνής καριέρα

Φροντίζεις την εικόνα σου;

“Μου αρέσει να είμαι δυνατή. Επειδή έχω κι ένα παρελθόν χορεύτριας και ξέρω τα οφέλη της κίνησης και της άσκησης φροντίζω το σώμα μου. Φροντίζω και το πρόσωπό μου. Μου αρέσει να βλέπω στον καθρέφτη μου κάτι που με ικανοποιεί, θα ήθελα να έχω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου και το επιδιώκω. Για μένα. Χωρίς υπερβολές. Όλοι ερχόμαστε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το γήρας, αργά ή γρήγορα, αυτό δεν είναι ευχάριστο σε κανέναν, αν και στο τέλος το αποδέχεσαι. Αυτό που κρύβεται από πίσω είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας μήπως βρεθούμε ανήμποροι. Η αξιοπρέπεια είναι για μένα το ισχυρότερο κίνητρο για να φροντίζω τον εαυτό μου. Αυτός είναι ο μεγαλύτερός μου φόβος, που ίσως μπορεί να κρύβει και τον φόβο του θανάτου. Κι αν με ρωτούσες τι θα μου ευχόμουν, θα σου έλεγα “αξιοπρεπή γηρατειά, αξιοπρεπή θάνατο” αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Ναυπλιώτου.

Η εικόνα, το ταλέντο, η πορεία αλλά και η ηλικία σου δίνουν το πράσινο φως για μια διεθνή καριέρα. Το έχεις σκεφτεί;

“Η ουσία της δουλειάς μας είναι να βρίσκεσαι με ενδιαφέροντες ανθρώπους και να παίζεις ενδιαφέροντες ρόλους. Δεν έχει σημασία αν θα το κάνεις στην Αθήνα , στο Λονδίνο ή στο Χόλιγουντ. Η διεθνής καριέρα έχει να κάνει περισσότερο με άλλα δεδομένα, δηλαδή φιλοδοξίες, ματαιοδοξίες, κάτι που δεν βρίσκω καθόλου κακό, απλώς εγώ δεν τις έχω. Με ενδιαφέρει πάντα η ουσία αυτής της δουλειάς.”


Η Μαρία Ναυπλιώτου πρωταγωνιστεί για δεύτερη χρονιά στο έργο “Φιλουμένα Μαρτουράνο” του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (Θέατρο Δημήτρης Χορν).


Φωτογράφος: Νίκος Κουστένης.

Βοηθός Φωτογράφου: Δήμητρα Λέκκα.

Επιμέλεια φωτογράφησης: Έλενα Παπασταύρου.

Mακιγιάζ/Μαλλιά: Δήμητρα Αλτάνη (D-Tales Creative Agency).

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Μαρία Ναυπλιώτου στην Χριστιάνα Σταματέλου για το BEAUTÉ Νοεμβρίου 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here