Ο Rizvi Zariwala αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της Mary Katrantzou

Στιγμιότυπο από τα παρασκήνια της παρουσίασης του show της Mary Katrantzou στο Σούνιο, με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα.

Πρωταγωνιστές του επικού fashion show της Μαίρης Κατράντζου με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα, τα πολυτελέστατα χειροποίητα κεντήματα της συλλογής, ετοιμάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Ο επικεφαλής του εργοστασίου κεντημάτων πολυτελείας «Aamir Beading», Rizvi Zariwala, αποκαλύπτει στο BEAUTE το παρασκήνιο της πολυσυζητημένης συνεργασίας με την κορυφαία Ελληνίδα σχεδιάστρια.

Η Μαίρη Κατράντζου με τον διευθυντή του διεθνούς φήμης εργοστασίου κεντημάτων πολυτελείας «Aamir Beading», Rizvi Zariwala στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.

Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας με την Μαίρη Κατράντζου; Η φίρμα Aamir Beading and Embroideries έχει παράρτημα και studio στο Λονδίνο. Γνώρισα προσωπικά την Μαίρη πριν τρία χρόνια όταν την επισκέφτηκα στο ατελιέ της και αμέσως αποκτήσαμε οικειότητα. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, όμως πιστεύω ότι έχουμε συνεργαστεί σε περισσότερες από δέκα κολεξιόν.

Η Μαίρη Κατράντζου στα ατελιέ του εργοστασίου κεντημάτων πολυτελείας «Aamir Beading» στο Mumbai.

Πότε ξεκινήσατε να κεντάτε τις δημιουργίες της πρόσφατης συλλογής που παρουσιάστηκε στο Σούνιο στις αρχές Οκτωβρίου; Δουλεύαμε επάνω σε νέες τεχνικές από τα μέσα Αυγούστου, όμως δεν είχα ιδέα ούτε για το κεντρικό θέμα ούτε για την ιστορικής σημασίας παρουσίαση της συλλογής μέχρι που η Μαίρη επισκέφθηκε την έδρα μας στο Mumbai την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Ήταν μόλις είχαμε ολοκληρώσει τις αποστολές των κεντημάτων των shows της New York Fashion Week και λίγο πριν την έναρξη των Εβδομάδων Μόδας του Λονδίνου, του Μιλάνου και του Παρισιού οπότε επικρατούσε εξαιρετική πίεση χρόνου προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις παραγγελίες για τα shows. Ήταν πραγματική πρόκληση να αναλάβουμε να κεντήσουμε τις δημιουργίες της Μαίρης Κατράντζου μέσα σε μόλις 15 ημέρες, όμως συμφώνησα να αναλάβω την ευθύνη, κυρίως εξ αιτίας του σκοπού του show που είχε στόχο την οικονομική στήριξη του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» και φυσικά της εξαιρετικής τοποθεσίας της παρουσίασης της συλλογής στον Ναό του Ποσειδώνα.

Το περίφημο φόρεμα της Μαίρης Κατράντζου που σχηματίζει το όνομα Αριστοτέλης, χρειάστηκε 15.000 ώρες για να κεντηθεί.
Κεντημένη λεπτομέρεια από δημιουργία της Μαίρης Κατράντζου.

Πόσες ώρες απαιτήθηκαν για τις δημιουργίες της κολεξιόν και ποιο κομμάτι είχε το πλέον χρονοβόρο κέντημα; Για κάθε σχέδιο χρειάστηκαν περίπου 2.000 ώρες χειροποίητου κεντήματος. Η πλέον απαιτητική δημιουργία της συλλογής ήταν το επικό φόρεμα με την φράση Aristotle που ολοκληρώθηκε μέσα σε 13.000 ώρες. Το συγκεκριμένο κομμάτι απαίτησε χιλιάδες χειροποίητα κρόσσια με χάντρες που σχημάτιζαν την λέξη Αριστοτέλης με την ελληνική αλφάβητο. Μιλάμε για πραγματικό έργο τέχνης. Τι είναι εκείνο που κάνει ξεχωριστή την εμπειρία της συνεργασίας σας με την Μαίρη Κατράντζου και τι εκτιμάτε περισσότερο στην προσωπικότητά της σχεδιάστριας; Το πρώτο και το σημαντικότερο που κάνει μοναδική κάθε συνεργασία με τη Μαίρη, είναι ο απόλυτα ευφυής τρόπος που αντιλαμβάνεται την τεχνογνωσία των ειδικών. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που δεν το συναντάς συχνά με άλλους σχεδιαστές. Αν και διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο και γνώσεις σε κάθε πτυχή της μόδας συμπεριλαμβανομένων των κεντημάτων, η Κατράντζου έχει απόλυτο σεβασμό για τις απόψεις των τεχνικών. Αυτό πιστεύω πως είναι και το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας της. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο, είναι το επίπεδο του δυναμισμού που την χαρακτηρίζει και του πάθους της για δημιουργικότητα. Τρίτο στη σειρά, είναι ότι έχει την καρδιά, το μυαλό και τον παλμό της στη σωστή θέση. Τη σέβομαι απεριόριστα. Γνωρίζουμε ότι συνεργάζεστε με πολλούς διάσημους οίκους μόδας, μιλήστε μας γι αυτούς. Είναι αλήθεια ότι δουλεύουμε με τους σημαντικότερους οίκους πολυτελείας της Ευρώπης και της Αμερικής. Κυρίως για εταιρείες κορυφαίων fashion groups όπως για παράδειγμα η LVMH και η Kerring, αλλά και με brands όπως Tom Ford, Ralph Lauren, Marchesa κ.ά.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Rizvi Zariwala στη Λένα Παπαχριστοφίλου που δημοσιεύεται στο BEAUTE Ιανουαρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here