Μηνάς Κοσμίδης: “Βρήκα τη γλώσσα και τη γραφή μου μέσα από την αρχιτεκτονική”

Μηνάς Κοσμίδης: Βρήκα τη γλώσσα και τη γραφή μου μέσα από την αρχιτεκτονική-Beauté Magazine

Με καθαρές γραμμές, έμφαση στη λεπτομέρεια και ακούραστη δημιουργική περιέργεια, ο αρχιτέκτονας και εμπνευσμένος interior designer, Μηνάς Κοσμίδης δραστηριοποιείται και βραβεύεται εντός και εκτός συνόρων, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και φτάνοντας μέχρι την Κίνα.

Μηνάς Κοσμίδης. Φωτογράφος: Στέφανος Τσακίρης.

Ορίζοντας την αρχιτεκτονική

“Η αρχιτεκτονική είναι πηγή έμπνευσης και παράλληλα τρόπος έκφρασης. Είναι το μέσο που μεταμορφώνει την ύλη σε ιδέα και αντιστρόφως. Συναντηθήκαμε τυχαία, δεν το επιδίωξα, αλλά μάλλον ήταν μοιραίο. Βρήκα τη γλώσσα και τη γραφή μου μέσα από την αρχιτεκτονική, τον τρόπο να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και πρωτίστως με εμένα τον ίδιο.”

Λεπτομέρεια από διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη.

Ιδεολογίες

“Δεν λειτουργεί τίποτα δεσμευτικά για εμάς, δεν βάζουμε φρένο στη δημιουργικότητα και αυτό πολλές φορές συνεπάγεται να καταρρίπτουμε ιδέες και θεωρίες που μπορεί άλλοτε να ακολουθούσαμε. Στον σχεδιασμό δεν υπάρχουν μανιέρες και στεγανά. Η δημιουργία γεννιέται μέσα από την ελευθερία που μας δίνει ένα απολύτως λευκό χαρτί.”

To καφέ-εστιατόριο Opus στη Γλυφάδα.

Παγκοσμιοποίηση

“Οι τάσεις εξορισμού καταφέρνουν να διαδοθούν, να γίνουν ευρέως γνωστές και να εφαρμοστούν σε κάθε τόπο. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Έγκειται στην αντιμετώπιση του εκάστοτε σχεδιαστή να τις προσαρμόσει ανάλογα και να καταφέρει να τις εντάξει στο περιβάλλον, σεβόμενος τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.”

Εστιατόριο Akres στη Λίνδο. Mix & match αισθητική και αναφορές τόσο στον μεσαίωνα όσο και στον μοντερνισμό.

Δυνατότητες πειραματισμού

“Στους χώρους εστίασης καλούμαστε να σχεδιάσουμε κάτι που απευθύνεται σε ευρύ, ανομοιογενές κοινό, ενώ οι κατοικίες απαιτούν μια πιο προσωποκεντρική προσέγγιση. Καμία από τις δύο κατηγορίες δεν είναι περιοριστική ως προς τον πειραματισμό, απλώς έχουν διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές.”

Προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα

“Δεν δραστηριοποιούμαστε εκτός πραγματικότητας, προφανώς και η κρίση επηρεάζει τη σχεδιαστική μας προσέγγιση. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν γύρω μας. Άλλωστε, η αρχιτεκτονική δεν είναι αυτοαναφορική, αλλά ανθρωποκεντρική.”

Μοντέρνες γραμμές σε μεζονέτα και σε διαμέρισμα με neutral χρώματα.

Πρόσβαση στην πληροφορία

“Η πρόσβαση όμως στην πληροφορία δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητική. Καταχρήσεις πάντα γίνονται. Η πληθώρα των εικόνων που μπορείς να συναντήσεις σε αυτά τα μέσα διευκολύνει την έρευνα και ταυτόχρονα εξασκεί την προσωπική κρίση. Το αν το πρόσημο είναι θετικό ή αρνητικό, ορίζεται από τον τρόπο χρήσης και όχι από τα μέσα αυτά καθ’ αυτά.

Δεν θεωρώ δεσμευτικό να μου δείχνει ο πελάτης εικόνες απ’το Pinterest. Eίναι μια αρχή για να ξεκινήσει η συζήτηση. Αυτό που καλούμαστε εμείς να κάνουμε μετέπειτα είναι να μεταφράσουμε και να προσαρμόσουμε την εναρκτήρια εικόνα σε έναν σχεδιασμό που εξυπηρετεί τις ανάγκες του πελάτη και ταυτόχρονα υπακούει τη δική μας αισθητική.”

Ιδανικός πελάτης

“Ιδανικός πελάτης είναι αυτός που μας δείχνει εμπιστοσύνη. Όταν όλα βαίνουν καλώς, ο πελάτης μένει ικανοποιημένος, οι συνεργάτες μου ευχαριστημένοι και εγώ ανυπομονώ για το επόμενο έργο.”


Συνέντευξη του Μηνά Κοσμίδη στην Κατερίνα Ασημακοπούλου για το περιοδικό Maison & Décoration / Χειμώνας 2022-2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here