Nίκη Κεραμέως: “Είμαι σε διαρκή πρόκληση με τον εαυτό μου”

Nίκη Κεραμέως: “Είμαι σε διαρκή πρόκληση με τον εαυτό μου”
Μεταξωτό φόρεμα Max Mara, Max Mara Boutique. Σκουλαρίκια από προσωπική συλλογή.

Ποια είναι η Nίκη Κεραμέως; Ως πού βάζει τον πήχη των στόχων της; Τι σκέφτεται, τι όνειρα κάνει για τη ζωή, την καριέρα, το μέλλον των παιδιών της; Οι στόχοι της “απενοχοποιούν” τη φιλοδοξία; Σε αυτά και άλλα προσωπικά ερωτήματα απαντά σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Beauté και που σίγουρα θα συζητηθεί.

Επιλέγοντας την πολιτική

Πώς εσείς, με ένα τόσο δυνατό βιογραφικό, εξαιρετικές νομικές σπουδές και ένα ισχυρό οικογενειακό δικηγορικό γραφείο, επιλέξατε την πολιτική;

“Πάντα είχα ενδιαφέρον για την πολιτική. Από μικρή με ενδιέφεραν τα κοινά, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ. Τον Ιανουάριο του 2015 μου έγινε μια πολύ τιμητική πρόταση από τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, να μπω στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Θεώρησα χρέος μου να την αποδεχτώ γιατί πιστεύω ότι στην πολιτική έχουμε ανάγκη από περισσότερους νέους και γυναίκες. Έτσι, οδηγήθηκα στην πολιτική. Ως την ημέρα που ορκίστηκα υπουργός, όσο ακόμη ήμουν μόνο βουλευτής, ασκούσα και το επάγγελμα του δικηγόρου.”

Τι σας ιντριγκάρει περισσότερο, η επιτυχής έκβαση μιας νομικής υπόθεσης που έχετε αναλάβει ή η υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου που έχετε καταθέσει;

“Ο κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότητες και τις χαρές του. Στα κοινά, οι όποιες ενέργειές σου έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο, στη δικηγορία ο αντίκτυπος αφορά αποκλειστικά τον πελάτη σου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όταν έχεις την τιμή να υπηρετείς από τη θέση του Υπουργού Παιδείας μπορείς να επηρεάσεις καταλυτικά το τι εφόδια λαμβάνουν τα παιδιά μας. Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κανείς για τη χώρα είναι στην Παιδεία. Τα οφέλη εμφανίζονται μετά από χρόνια, γι’ αυτό κάποιες φορές στην πολιτική δεν είναι αυτονόητο να επενδύσεις στην παιδεία.”

Μεταξωτό φόρεμα Angelos Bratis και κολιέ με χάντρες από κινέζικη πορσελάνη, γυαλί Murano και κεραμικές χάντρες, Katerina Psoma, όλα Aesthet Athens Boutique.

Iσορροπώντας σε πολλαπλούς ρόλους

Η καθημερινότητά σας ως μητέρας δύο αγοριών πόσο σας επιβεβαιώνει πως άξιζε να γίνετε Υπουργός Παιδείας;

“Η καθημερινότητα με τα παιδιά, τα δικά μου αλλά και όσα συναντώ στις διαρκείς επισκέψεις μου σε σχολεία όλης της χώρας, με βοηθά να κατανοήσω βαθύτερα τις ανάγκες, τις προσδοκίες, τις απεριόριστες δυνατότητές τους. Τα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είναι η ελπίδα μας, είναι το μέλλον μας, είναι η χαρά της ζωής. Οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε τα καλύτερα και περισσότερα εφόδια για να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους και, τελικά, να είναι ευτυχισμένα.”

Είστε σε ένα διαρκές στοίχημα με τον εαυτό σας;

“Θα έλεγα πως είμαι σε μια διαρκή πρόκληση με τον εαυτό μου. Δεν το πετυχαίνω πάντα, σίγουρα πηγαίνω και πίσω, κάνω και λάθη. Προσπαθώ κάθε μέρα να αποδίδω τα μέγιστα σε σχέση με τους στόχους που έχω θέσει.”

Πού σταματάει η υπουργός και πού αρχίζει η μητέρα;

“Είναι διακριτοί οι ρόλοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οικογενειακή σχέση μου δεν με τροφοδοτεί με πλούσια ερεθίσματα για την υπουργική μου ιδιότητα. Ερεθίσματα ωστόσο δέχομαι από πολλές πηγές. Έχω επισκεφθεί πάνω από 400 σχολεία στη χώρα. Πιστεύω ότι είναι καθήκον του υπουργού να είναι κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα, όμως ταυτόχρονα αποκομίζω πολλά ερεθίσματα από αυτή τη διαδικασία, τα οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στη λήψη αποφάσεων. Πάρα πολλά ερεθίσματα για βελτιωτικές κινήσεις, για υπουργικές αποφάσεις, για νόμους, έχουν προέλθει από συζητήσεις που έχω κάνει σε σχολεία με τους εκπαιδευτικούς.”


Φωτογράφος: Μάρθα Βόσδου

Βοηθός Φωτογράφου: Χρήστος Καλλιοντζής

Επιμέλεια: Κάτια Μαρία Σαραντίδου

Μακιγιάζ/Μαλλιά: Renos Politis (D-Tales Creative Agency)

Aπόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Nίκη Κεραμέως στη στην Χριστιάνα Σταματέλου για το BEAUTÉ Ιούνιος – Ιούλιος 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here