Λίζα Σαρηγιαννίδου / Savapile: Το ιστορικό πιλοποιείο των Αθηνών

“Tο Savapile είναι σημαντικό μέρος της ιστορίας του ψάθινου καπέλου στην Αθήνα” δηλώνει η σχεδιάστρια Λίζα Σαρηγιαννίδου, στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού BEAUTÉ για το ελληνικό brand καπέλων με τη μακρά ιστορία και τη νέα ss24 συλλογή. “Το brand το ξεκίνησε ο πατέρας μου Σάββας λίγο πριν το 1960 στην αρχή στο σπίτι του και έκτοτε σε έναν μικρό χώρο στου Ψυρρή. Πολύ σύντομα, έγινε ένα από τα πιο σημαντικά εργαστήρια στο χώρο του καπέλου. Η δουλειά αυτή, έγινε το πάθος του και η ζωή του. Μάλιστα στο εργαστήριο γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, τη μητέρα μου”.

Savapile ss24

Ο μαγικός κόσμος των καπέλων

“Εγώ μεγάλωσα μέσα στο πιλοποιείο, με τη μυρωδιά της ψάθας. O πατέρας μου, έλεγε ότι γεννήθηκα μέσα σε ένα καπέλο. Ένας μαγικός, στα μάτια μου, χώρος με πολλά στοιβαγμένα καλούπια, πολλές παλιές και καινούριες μηχανές, δυο τεράστιες πρέσες και άπειρα καπέλα παντού. Ασυναίσθητα όλη αυτή η διαδικασία της κατασκευής, έγινε το πάθος μου και γοητευμένη από αυτό περνούσα όλο τον ελεύθερο χρόνο μου παρατηρώντας” προσθέτει η Λίζα Σαρηγιαννίδου.

“Με άλλα όνειρα για τη ζωή μου εκείνη την εποχή, δε μπορούσα να φανταστώ ότι λίγο καιρό αργότερα θα γινόταν και για μένα μια συνειδητή επιλογή. Πολύ σύντομα, διαπίστωσα ότι για να εξελιχθεί η τέχνη του παραδοσιακού ψάθινου καπέλου έπρεπε να συνδυαστεί με τη μόδα. Σε μια εποχή που το γυναικείο καπέλο στην ‘Ελλάδα ήταν παραγνωρισμένο, εγώ έβλεπα ότι ένα ωραίο καπέλο μπορούσε να ολοκληρώσει το styling της γυναικείας εμφάνισης και ότι δεν είναι μόνο ένα αξεσουάρ διακοπών.”

“Το Savapile θέλω να είναι ένα σημαντικό κομμάτι του καλοκαιριού”

“Η επιλογή μου αποδείχθηκε πετυχημένη. Πολύ σύντομα -και μέχρι σήμερα- τα καπέλα μου επιλέγονται και φωτογραφίζονται στα καλύτερα περιοδικά από τους πιο αναγνωρισμένους φωτογράφους. Οι στυλίστες τα λατρεύουν και ταιριάζουν απόλυτα με τα ελληνικά brands ρούχων και αξεσουάρ. Κάθε χρόνο, όπως και για τη σαιζόν ss24, η συλλογή του brand Savapile ανανεώνεται. Eμπλουτίζεται με νέα σχέδια σε καπέλα και τσάντες με βασικό υλικό πάντα την ψάθα, δέρμα και υφάσματα. Το Savapile θέλω να είναι ένα σημαντικό κομμάτι του καλοκαιριού, που γράφονται οι πιο ωραίες ιστορίες της ζωής μας” συμπληρώνει η σχεδιάστρια.

Κεντρική φωτογραφία, Λίζα Σαρηγιαννίδου.

Credits

Φωτογράφος: Nikol Bartzoka (D-Tales Creative Agency)

Επιμέλεια φωτογράφησης: Panayiotis Panouklias (D-Tales Creative Agency)

Βοηθοί φωτογράφου: Dimitris Georgakis & Dimitris Skalkos

Μakeup: Sonia Simitzi (D-tales Creative agency)

Hair: Spiros Daskalou (D-tales Creative agency)


Απόσπασμα από το αφιέρωμα “Greek Designers” της Λένας Παπαχριστοφίλου που δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Iουνίου-Ιουλίου 2024.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here