Τζένη Θεωνά: Μαθήματα Αυτογνωσίας

Η Τζένη Θεωνά με πλισέ μπλούζα και παντελόνι Pleats Please by Issey Miyake, Enny Monaco.

Όμορφη κι έξυπνη. Αυτός ο δυνατός συνδυασμός είναι η Τζένη Θεωνά! Μιλάει για τον δίχρονο γιό της Αρίωνα, για τον έρωτά της με τον τραγουδιστή και συνθέτη Δήμο Αναστασιάδη, για τη ζωή και τα όνειρά τους αλλά και για την ευεργετική συνέπεια της ψυχανάλυσης.
Αρχίσαμε τη συζήτηση από «Τα Καλύτερά μας χρόνια», σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί και που θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν.

“Η σειρά κάνει φοβερό γκελ στο twitter. Ενδιαφέρει πολύ το νεανικό κοινό, αλλά επιβεβαιώνει και το γεγονός πως ο κόσμος επιλέγει την ποιότητα.” λέει η Τζένη Θεωνά.” «Τα καλύτερά μας χρόνια» έχουν κινηματογραφική ματιά. Αναφέρονται σε άλλη εποχή και δεν προσφέρουν γρήγορο, εύκολο και εύπεπτο σασπένς. Πρέπει να σε ενδιαφέρουν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, το κοινωνικό πλαίσιο, καθώς και η εικαστική-αισθητική αντιμετώπισή τους. Προσφέρουν το προϊόν που αναλογεί στην ποιοτική τηλεόραση, δικαιώνουν τις επιλογές της κρατικής τηλεόρασης.”

Δήμος και Αρίωνας: Οι άντρες της ζωής της

“Οι καλλιτέχνες πλήγηκαν πιο πολύ από όλους, ειδικά οι μουσικοί και οι τραγουδιστές. Ο Δήμος τώρα κάνει non stop συνθέσεις, κλείνει συναυλίες και προετοιμάζεται για καλοκαιρινές περιοδείες. Τον απασχολεί μόνο αυτό. Ζει με την προσδοκία ότι τα πράγματα θα ανοίξουν. Ψυχολογικά ήταν αδιανόητα δύσκολο για εκείνον όλο αυτό το διάστημα.

Για τον Αρίωνα ήταν καλό το ότι μείνατε πολύ μαζί του στο σπίτι;
Για να είναι καλά το παιδί θα πρέπει να νιώθει ότι και οι γονείς του είναι καλά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λείπουν περισσότερο χρόνο από το σπίτι. Από την γέννησή του, του προσφέραμε ό,τι χρειαζόταν για να αισθάνεται καλά. Θήλασα 18 μήνες, αυτό σημαίνει ότι έζησα 18 μήνες συνεχούς συγκίνησης και αγκαλιάς. Ποτέ δεν τον αφήσαμε να κλάψει.

Έκανα τεράστια προσπάθεια να έρθει ομαλά η διακοπή του θηλασμού. Ήταν αδιανόητα αγχωτικό, ό,τι πιο δύσκολο έχω αντιμετωπίσει σε επίπεδο στρες. Προσπάθησα να του δώσω όσο πιο πολλή αγάπη και προσοχή μπορούσα. Ευτυχώς, τα πήγαμε πολύ καλά. Με τον απογαλακτισμό αρχίζει η λεκτική επικοινωνία κι εκεί… εκτοξεύτηκε η κατάσταση! Η νέα γενιά είναι εντυπωσιακή! Κάθε μέρα εκπλήσσομαι, παρότι δεν θα έπρεπε , αφού υπάρχει η έννοια της συνέχειας της καθημερινότητας. Η ταχύτητα της εξέλιξής τους είναι απίστευτη…

Η σαρωτική αλλαγή της μητρότητας

Πόσο σε άλλαξε η μητρότητα; Είναι αδιανόητα μεγάλη η μετάβαση από το να είσαι κύριος του εαυτού σου, του χρόνου σου, το να έχεις αυτοδιάθεση στο να γίνεις γονιός. Η αλλαγή είναι σαρωτική. Τώρα, που είναι 2 χρόνων τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Θυμάμαι πολύ έντονα πως, ειδικά στην αρχή που ήρθε το μωρό σπίτι, ότι έμπαινα να κάνω μπάνιο και μου χτυπούσαν την πόρτα γιατί έκλαιγε ή έπρεπε να το θηλάσω… Για μένα ήταν σοκαριστικό. Επειδή δεν έκανα παιδί πολύ νέα, είχα ήδη μάθει να κάνω όσο κακή διαχείριση του χρόνου μου ήθελα κι αυτό ανατράπηκε. Στη διάρκεια των 2 χρόνων μπορεί να πηγαίνω στη δουλειά ή σε μια εκπομπή, όμως δεν έχω πάει για ποτό. Μου φαίνεται αδιανόητο να πω σε κάποιον «κάτσε με το παιδί να πάω για ποτό».

Η Τζένη Θεωνά με φόρεμα από πλισέ μουσελίνα και υφασμάτινη ζώνη, Mi-Ro. Γόβες με υφή suede Nine West, Haralas.

Συναισθηματική παιδεία

Παρατηρώ στους νέους γονείς μια άλλη αντιμετώπιση. Είστε όλοι πολύ υπεύθυνοι και ψαγμένοι. Υπάρχει μια συναισθηματική παιδεία στους νεότερους γονείς κι απασχολούνται πολύ με το πώς θα μεγαλώσει καλύτερα ένα παιδί. Οι άνθρωποι παίρνουν πολύ στα σοβαρά τον ρόλο τους ως γονείς. Βλέπω πολύ μεγάλη αλλαγή σήμερα από το πώς μεγαλώσαμε εμείς, αν κι εγώ είχα την τύχη να υπάρχω σε μία πολύ καλή οικογένεια. Οι νέοι γονείς σήμερα είναι πολύ συνειδητοποιημένοι. Τους απασχολούν πολλά θέματα, από τη διατροφή ως τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους. Πολύ σημαντικό για μένα και πολύ μεγάλο κέρδος είναι το ότι έχει μπει η ψυχοθεραπεία στο παιχνίδι. Οι γονείς είναι πολύ δουλεμένοι ψυχολογικά και συναισθηματικά.

Ο ρόλος της αυτογνωσίας

Η αυτογνωσία σε βοηθάει στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;
Το παιδί σε φέρνει διαρκώς αντιμέτωπο με τον εαυτό σου κι ό,τι κάνεις το αναπαράγει, το βλέπεις αυτόματα να συμβαίνει. Η κάθε κίνησή σου υιοθετείται, αμέσως. Είναι μεγάλη πρόκληση κι είναι καλό που οι γονείς κάνοντας ψυχοθεραπεία μπορούν να αναγνωρίσουν τους μηχανισμούς τους, να τους αναλύσουν καλύτερα, να βρουν νέες διεξόδους. Γιατί το πράγμα είναι δύσκολο και ζόρικο. Επίσης χωρίς ντροπή, απευθύνονται σε έναν παιδοψυχολόγο για να τους βοηθήσει…

Στους ρυθμούς ζωής μας, κανείς δεν έχει την επαφή με τη φύση ή τον διαθέσιμο χρόνο, στοιχεία που ήταν δεδομένα σε μια άλλη εποχή, και λειτουργούσαν ψυχοθεραπευτικά. Νομίζω λοιπόν πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να στέκεται μία ώρα την εβδομάδα και να λέει «νιώθω αυτό που με κατακλύζει» να δει από πού προέρχεται αυτό που νιώθει, αποκτώντας καλύτερη επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, ώστε να γίνεται και καλύτερος άνθρωπος. Η ψυχανάλυση θα πρέπει να συνεχίζεται δια βίου.

Ένας έρωτας με τη πρώτη ματιά

Η συνάντησή σου με τον Δήμο ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά; Ήταν «πολύ έρωτας», με την πρώτη ματιά. Τον θυμάμαι κι ανατριχιάζω, δεν σου κρύβω! Έχω την αίσθηση της φιγούρας του να περιδιαβαίνει. Για να μην τον ερωτευτώ, στην αρχή, του έκανα φοβερό πόλεμο. Αντιστάθηκα και προσπάθησα να τον αποδομήσω, να τον ακυρώσω με κάθε τρόπο. Ενδόμυχα αναγνώριζα ότι η λειτουργία μου στο να τον κάνω κομματάκια και να τον απαξιώσω ήταν η ίδια διαδικασία με την οποία ταυτόχρονα τον ερωτευόμουν. Αυτά για τα οποία τον κατηγορούσα, με έναν αντίστροφο τρόπο με προσέλκυαν. Είχα εξαπολύσει φοβερές μομφές, είχα πει φρικτά πράγματα για να τον ακυρώσω. Όμως αυτός δεν ακυρώνεται με τίποτα! Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε η πιο εύκολη συνάντηση που θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή μας.

Η Τζένη Θεωνά με πουκάμισο και φούστα Karl Lagerfeld (Karl.com). Γόβες Nine West, Haralas.

Διαδραστική επιστροφή στο θεατρικό σανίδι

Τι προγραμματίζεις για το θέατρο; Θα κάνουμε το «Σεσουάρ για Δολοφόνους» με τον Νικορέστη Χανιωτάκη και τον Γεράσιμο Σκαφίδα. Δουλέψαμε μαζί στη « Μήδεια» του Μποστ, τους αγαπώ πάρα πολύ και ταιριάζουμε, έχουμε ψυχική και καλλιτεχνική συγγένεια. Για μένα η ευγένεια στη δουλειά είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η επιλογή του έργου αρχικά με ξάφνιασε, όμως στη συνέχεια σκέφτηκα πως θα είναι τόσο ωραίο, να ανεβάσουμε πάλι κάτι διαδραστικό. Η το ότι μετά από τόσο καιρό θα ανέβω πάλι στη σκηνή και θα μπορώ να κοιτάξω τους θεατές κατάματα, να τους προσκαλέσουμε σε ένα παιχνίδι… Το ότι θα εμπλακεί ο κόσμος, θα τον συμπαρασύρουμε στο γέλιο, είναι κάτι που με ενθουσιάζει. Μου ζεσταίνει την καρδιά…

Φωτογραφίες: Bill Georgousis Επιμέλεια φωτογράφισης: Έλενα Παπασταύρου. Μακιγιάζ/μαλλιά: Βίβιαν Κάτσαρη ((D-Tales) Βοηθός ενδυματολόγου: Ελισάβετ Καρατσώκη Ευχαριστούμε το Back to the future για την παραχώρηση των επίπλων που χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογράφιση

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Τζένης Θεωνά στη Χριστιάνα Σταματέλου που δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Ιουνίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here