Βίκυ Καγιά: “Ο δρόμος μου ευτυχώς δεν ήταν στρωμένος με ρόδα”

Η Βίκυ Καγιά είναι το αγαπημένο μας cover girl και έχει φωτογραφηθεί για το Beauté αμέτρητες φορές από τότε που πρωτοξεκίνησε την καριέρα της πριν από 26 χρόνια. Σε αυτό το τεύχος, μας καταθέτει τον προσωπικό της απολογισμό με ωριμότητα και σοφία.

Την παρακολουθώ να ποζάρει με αέρα επαγγελματία που έχει «τρέξει» χιλιάδες ώρες δουλειάς σε πασαρέλες, στούντιο και πλατό. Συνεργάσιμη, ήρεμη, ευγενική και έτοιμη να ακολουθήσει κάθε οδηγία. Κορμί εφήβου, συμπεριφορά ώριμου ενήλικα. Αυτή είναι η Βίκυ που αγαπάμε. Εγκάρδια, ζεστή, με καλούς τρόπους, διαθέσιμη για συζήτηση, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί μια σκληρή μέρα δουλειάς. Τελειώνοντας τη φωτογράφηση για το Χριστουγεννιάτικο τεύχος, αρχίζουμε τη συζήτησή μας.

Η Βίκυ Καγιά φωτογραφίζεται με σατέν μανίκια, Mi-Ro, Mi-Ro boutique. Εσώρουχα από προσωπική συλλογή. Πέδιλα από λουστρίνι, Migato.

Αλλαγές και restarts

Κλείνουμε τη χρονιά με ένα αισιόδοξο εορταστικό τεύχος του Beauté με εσένα στο εξώφυλλο.
Είναι μεγάλη τιμή μου να είμαι εξώφυλλο στο εορταστικό τεύχος ενός περιοδικού που τόσο αγαπώ! Ο θετικός νους και η θετική διάθεση είναι στοιχεία που κουβαλώ πάντα μαζί μου, αναπόσπαστα κομμάτια της προσωπικότητάς μου. Πόσο μάλλον με το κλείσιμο ενός χρόνου που δεν έγιναν και λίγα! Πανδημίες, ανακατατάξεις… Ακόμη και τώρα όταν ξυπνάω αναρωτιέμαι: «μα τι έχει συμβεί;» Πιστεύω όμως πως όλες αυτές οι κοσμικές αλλαγές για κάποιο σημαντικό και καλό λόγο έρχονται στη ζωή μας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι για κακό, οπότε ας είμαστε όλοι συντονισμένοι με το σύμπαν και τη νέα πραγματικότητα, με θετικό νου ώστε να ανακαλύψει ο καθένας μας τι σημαίνει αυτή η αλλαγή γι’ αυτόν.

Είναι εύκολο το να αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε αυτό το καινούργιο;
Όχι, ειδικά αν δεν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου και με τους δαίμονές σου. Αν δεν έχεις ταλαιπωρηθεί ώστε να φτάσεις σε κάποιο σημείο, δεν μπορείς να καταλάβεις και πολλά. Πρέπει να γίνει restart, να επιστρέφουμε στις ρίζες μας, να αντιλαμβανόμαστε από πού προερχόμαστε και προς τα πού πάμε. Είναι βασικές προϋποθέσεις για την εξέλιξή μας.

Η Βίκυ Καγιά, με σακάκι κεντημένο με πολύχρωμες παγιέτες, Mi-Ro, Mi-Ro boutique.

“Ο δρόμος μου ευτυχώς δεν ήταν στρωμένος με ρόδα”

Εξελίχθηκες μέσα από μία θεαματική διαδρομή. Ο δρόμος σου ήταν «στρωμένος με ρόδα»;
Φυσικά και όχι! Με όποιον μιλήσεις που έχει πετύχει κάποια πράγματα στη ζωή του, αποκλείεται να σου πει πως όλα ήταν εύκολα. Ο δρόμος μου ευτυχώς δεν ήταν στρωμένος με ρόδα. Αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα μπορούσαμε σήμερα να συζητάμε, να έχουμε το μυαλό στο κεφάλι μας, να είμαστε ψύχραιμοι και χορτασμένοι. Ο άνθρωπος που δεν είναι ευχαριστημένος και χορτασμένος δεν καταλήγει πουθενά, μια ζωή θα ψάχνεται. Δεν έχω κάτι πιο κουραστικό από αυτό! Ο χορτασμένος άνθρωπος είναι ασφαλής, αισιόδοξος, επιβεβαιωμένος κι ευγνώμων. Ο επιβεβαιωμένος-χορτασμένος άνθρωπος είναι ευτυχισμένος! Αποκτά σοφία, ευγνωμοσύνη, οικογενειακή ευτυχία, και ευτυχία γενικότερα.

Μπορεί να θεωρείς ότι η ευτυχία έχει τον χαρακτήρα του πυροτεχνήματος, αλλά δεν πιστεύω ότι τελικά αυτό συνιστά την ευτυχία. Ο καθένας την βρίσκει σε διαφορετικά πράγματα. Άλλος στον κήπο και τις ντοματούλες που φυτεύει στην πίσω αυλή του, γι’ άλλον ευτυχία είναι να ταξιδεύει διαρκώς. Άλλος είναι ευτυχισμένος κάνοντας πολλά παιδιά κι άλλος ευτυχεί χωρίς κανένα παιδί μ’ έναν σύντροφο που αγαπά, κι άλλος μπορεί να μην έχει σύντροφο και να είναι ευτυχισμένος. Η ευτυχία για τον καθένα είναι κάτι τελείως διαφορετικό και καλά θα κάνουμε να μη γενικεύουμε.

Φόρεμα από σατέν ντουσέζ, Mi-Ro, Mi-Ro Βoutique. Οικολογική γούνα, Clemente.

“Η επιτυχία έχει να κάνει με την αντίληψη”

Ότι μου περιέγραψες ως συστατικό ευτυχίας τα έχεις! Επιτυχία, καριέρα, οικογένεια, σύντροφο ακόμη και «πίσω αυλή» με ντοματούλες.
Τα έχτισα με πάρα πολύ κόπο, με πάρα πολλή αϋπνία, ανασφάλεια, στεναχώρια, διαθέσεις με πάνω και κάτω. Ωστόσο υπάρχουν και τα απολαμβάνω. Πιο πολύ από ποτέ. Φυσικά έχουν μεσολαβήσει 28 χρόνια και μιλάω εκ του ασφαλούς, ωστόσο έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να σου μιλάω σήμερα με τόση ψυχραιμία. Όσο για την πίσω αυλή με τις ντοματούλες , το κτήμα μου στο Αχλάδι της Εύβοιας καταστράφηκε απ’ τη φωτιά. Μπορεί να σώθηκε το οίκημα όμως ο περιβάλλον χώρος δεν υπάρχει πια, είναι κάρβουνο.

Η επιτυχία σου οφείλεται στον χαρακτήρα σου ή σε κάποιο άλλο «μυστικό»;
Σε τίποτε από τα δύο. Η επιτυχία έχει να κάνει με την αντίληψη. Το στοιχείο που βοηθάει έναν άνθρωπο να πετύχει τους στόχους που ονειρεύεται είναι η αντίληψη. Αν δεν την έχεις, δεν μπορείς να έχεις και τον έλεγχο να κρίνεις το πώς και το πού πας. «Τώρα έκανα ένα λάθος αλλά θα με βγάλει κάπου», ή «τώρα κάνω σωστά αλλά δεν εξελίσσομαι». Η αντίληψη, σε συνδυασμό με το να αφήνεις τη ζωή να σε πηγαίνει είναι πολύ βοηθητική. Κάποιος λόγος υπάρχει που επιτυγχάνουμε, κάποιος άλλος που αποτυγχάνουμε. Αν δεν το αντιληφθούμε, αν δεν είναι ανοικτές οι κεραίες μας, τότε απέχουμε πολύ από τον στόχο μας. Ήμουν τυχερή επειδή είχα οξυμένη αντίληψη.

Η Βίκυ Καγιά ντυμένη με φόρεμα με κρύσταλλα Alexandre Vauthier, Luisa.

“Τα παιδιά είναι ψυχές νέας κοπής”

Κλείνουμε μια δύσκολη χρονιά. Τι ήταν για σένα το 2021;
Ήταν μια επαναστατική χρονιά, γι’ αυτό γιορτάζουμε και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση! Λες να είναι σημαδιακό; Αστειεύομαι βέβαια. Αν σοβαρευτώ θα σου πω ότι ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά και έγινε ακόμη δυσκολότερη με το να έχεις δύο παιδιά σε καραντίνα μέσα στο σπίτι. Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη τι συνέπειες είχε στον συναισθηματικό τους
κόσμο και στη συναισθηματική νοημοσύνη τους. Κλεισμένα στο σπίτι, χωρίς φίλους, παιδικές χαρές, play dates με φίλους. Δεν μπορώ να διευκρινίσω τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό μακροπρόθεσμα στον ψυχισμό τους.

Βέβαια περάσαμε ένα υπέροχο καλοκαίρι μαζί μετά από 5 χρόνια. Η απόφασή μου να αφήσω το GNTM και να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου, φέτος το καλοκαίρι μου χάρισε εξαιρετικές διακοπές. Τα προηγούμενα χρόνια με τα καλοκαιρινά γυρίσματα δεν είχα παρά μόνο μια εβδομάδα διακοπών. Περάσαμε αξέχαστες στιγμές με τα παιδιά. Κάναμε κανό, παίξαμε, κολυμπήσαμε, σκάψαμε όλες τις παραλίες, κάναμε κάστρα. Ηρέμησαν τα παιδιά και ήρθαν πάλι σε μία κανονικότητα. Τώρα το πώς αντέχουν με τη μάσκα θέλω να μου το εξηγήσεις!

Εσύ πώς το εξηγείς;
Τα παιδάκια έχουν απίστευτο σθένος και υπομονή ώστε να ακούν και υπακούουν στους κανόνες. Τα παιδιά είναι ψυχές νέας κοπής. Προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα, γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία στην οποία ανήκουν, κι αυτά συχνά μας λένε και το τι θα γίνει…

Μεταξωτό πουκάμισο και τούλινη φούστα, όλα Atelier Loukia.

“Λατρεύω τον χορό και τα live!”

Τελικά είναι θετικός ο προσωπικός απολογισμός σου για το 2021;
Το 2021 μας έφερε πολλά καλά. Μεγάλωμα, ωρίμανση, συνειδητοποίηση. Προσωπικά η καραντίνα μου έκανε πολύ καλό. Ασχολήθηκα με τη μαγειρική και τα παιδιά. Το Shopping Star στην πρώτη καραντίνα σταμάτησε βάσει της νομοθεσίας, ενώ στη δεύτερη συνεχίστηκε κανονικά, οπότε ήμουν στο Shopping Star και μετά επέστρεφα στα παιδιά.

Η μετάβαση από τη μόδα στον χορό, στο Dancing with the stars πώς προέκυψε;
Λατρεύω τον χορό! Το καταευχαριστιέμαι. Λατρεύω και το live, για το οποίο είχα παρακολουθήσει ειδικά εντατικά μαθήματα στη Νέα Υόρκη. Το απολαμβάνω. Χοροί, υπέροχοι διαγωνιζόμενοι, εξαιρετικά ντεκόρ σε ένα πλατό γκράντε. Oσο για τον Λάμπρο Φισφή δεν έχω λόγια. Έξυπνος, ετοιμόλογος, άμεσος, ευφυής , εξαιρετικός συνεργάτης. Απέκτησα έναν καινούργιο φίλο.

Χριστούγεννα όνειρο!

Πώς θα περάσετε τα Χριστούγεννα;
Όνειρο! Στο σπίτι γίνεται του κουραμπιέ και του μελομακάρονου! Έρχεται η μαμά μου και τα κάνουμε όλα παραδοσιακά, έχουμε και το Fresh, οπότε από γλυκά είμαστε πλήρεις. Μαγειρεύουμε οικογενειακώς! Στις 26 Δεκεμβρίου, αφού δεν έχουν σχολείο, θα έρθουν τα παιδιά για πρώτη φορά στο Dancing, αφού θα έχει προηγηθεί ένα καλό μεσημεριανό nap για να μείνουν όσο αντέξουν! Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ ξεχωριστή γιορτή, την περιμένω σαν μικρό παιδί. Κι όταν έρχεται ο Άγιος Βασίλης δεν ξέρεις τι γίνεται! Πέρσι της Μπιάνκας της σταμάτησε η αναπνοή το ίδιο και του Κάρολου. Φέτος θα γίνει μεγάλο πανηγύρι!
Μια ευχή για τη νέα χρονιά;
Υγεία, ψυχική και σωματική. Αν την έχουμε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!


Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος. Επιμέλεια φωτογράφησης: Έλενα Παπασταύρου. Μακιγιάζ: Δήμητρα Αλτάνη. Χτενίσματα: Μενέλαος Αλευράς.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε η Βίκυ Καγιά στη Χριστιάνα Σταματέλου και δημοσιεύεται στο Beauté Δεκεμβρίου. Διάβασε όλη τη συνέντευξη online με ένα κλικεδώ.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here