Xenofon.ology: Φρέσκια ματιά στην Ελληνική μόδα

xenofon.ology ελληνική μόδα

Στη μόδα επικρατεί ασταμάτητος δημιουργικός θόρυβος. Πειραματικές προσεγγίσεις συμβιώνουν δίπλα σε ασήμαντες αναμασημένες προτάσεις. Το αντισυμβατικό συνυπάρχει άλλοτε με το γκροτέσκ και άλλοτε με το άβολο. Το βαρετό κάνει παρέα με το αναμενόμενο. Σπανίως συναντά κανείς κάτι το εξαιρετικά φρέσκο. Και όταν το διαφορετικό τυχαίνει να είναι καλοδομημένο και φορέσιμο, τότε αποκτά αξία ουσιαστική. Μια ματιά στη πρώτη Yet Untitled συλλογή Xenofon.ology ήταν αρκετή για να θελήσουμε να μάθουμε περισσότερα για το πολλά υποσχόμενο νέο ελληνικό designer brand. Ήρθε η ώρα να μοιραστούμε μαζί σας όσα υπέροχα ανακαλύψαμε μιλώντας με τον Ξενοφώντα, τον δημιουργό πίσω από την συλλογή Yet Untitled. Η συναρπαστική αφήγηση της πορείας του, ξεκινά με μια φράση. “Η μόδα για εμένα είναι μία μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που συνδέεται άμεσα με το σώμα και τον τρόπο αντίληψής του.”

Xenofon.ology Yet Untitled colelction

Και συνεχίζει λέγοντας: “Η δημιουργική έρευνα (η ιδέα και η πραγματικότητά της) έχει έντονη επίδραση στη δημιουργική διαδικασία κάθε σχεδίου μου. Η άποψή μου αυτή ενισχύθηκε καθώς σπούδαζα για τον τίτλο Associate’s in Arts (AA) στο Σχεδιασμό και Κατασκευή Μόδας στη σχολή μόδας και τεχνών Pansik. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε πρότζεκτ που με βοήθησαν να αναπτύξω διαφορετικές τεχνικές προσέγγισης στην έρευνα στις τέχνες και τη βιομηχανία της μόδας.”

Μόδα, τέχνη & κοινωνικός σχολιασμός

“Μπόρεσα να συνδυάσω την μόδα με τη σύγχρονη τέχνη και τον κοινωνικό σχολιασμό – έναν τομέα που συνεχίζω να εξερευνώ. Επιλέχθηκα ως ένας από τους είκοσι δημιουργούς από την ομάδα της Nike στην Ελλάδα για να φτιάξω μια εικαστική παρέμβαση για την εορταστική έκθεση “Visible Air” για τα 29 χρόνια των αθλητικών παπουτσιών Nike Air Max. Δημιούργησα ένα γλυπτό από πλαστικό εμπνευσμένο από τη φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης, το πνεύμα της οποίας πετά ελεύθερο και το πλαστικό μετουσιωνόταν σε ύφασμα που τυλιγόταν γύρω της καθώς το διαπερνούσε ο αέρας. Με το συγκεκριμένο γλυπτό θέλησα να εκφράσω την ανησυχία μου για τα εκατομμύρια τόνων πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στους ωκεανούς και σκοτώνουν την υποθαλάσσια ζωή και μολύνουν κι εμάς τους ίδιους εν τέλει. Το γλυπτό μου πλέον ανήκει στη συλλογή συλλέκτη έργων τέχνης.”

Εκρηκτικό κοκτέιλ προσεγγίσεων

“Συνέχισα τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο Kingston στο Λονδίνο όπου απέκτησα τον τίτλο Master in Arts (MA) στην Μόδα. Εκεί είχα την ευκαιρία να αναπτύξω περαιτέρω τις τεχνικές ικανότητές μου στην έρευνα, το σχεδιασμό, και την υλοποίηση, ενώ παράλληλα εξερευνούσα τη δημιουργική μου ταυτότητα. Συνεργάστηκα με το στούντιο Raeburn σε ένα πρότζεκτ για τη βιωσιμότητα στο οποίο ανέπτυξα σε θεωρητικό επίπεδο τη δημιουργία ενός δερμάτινου κορσέ φτιαγμένο στο εργαστήριο.

Xenofon.ology Yet Untitled colelction

Μελέτησα την πρώτη γενιά προϊόντων ZOA της εταιρίας Modern Meadows που αναπτύσσουν δέρμα με βάση το κολλαγόνο χωρίς την ανάμειξη των ζώων κι εφάρμοσα τις τεχνικές τους σε ένα κορσέ. Επιπρόσθετα, καλλιέργησα στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου προγράμματος τη δεξιότητα της δημιουργίας ψηφιακών τυπωμάτων μέσα από την επεξεργασία φωτογραφιών. Το αποτέλεσμα του πειραματισμού ήταν η δημιουργία της πτυχιακής μου εργασίας με τίτλο “In my Deep Blues” που εξερευνά την κατάθλιψη και το νοητό ασφαλές μέρος μου που είναι κάτω από το νερό.

Το 2021, έλαβα μέρος στο διεθνή διαγωνισμό Foundations Revealed. Ήμουν φιναλίστ στην κατηγορία μου με το πρότζεκτ ‘Οι περιπέτειες της Αλίκης στο CERN’. Η έμπνευσή μου προήρθε από το αγαπημένο μου παιδικό διήγημα, την ξενάγηση κι εκπαίδευσή μου στο επιστημονικό κέντρο στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ενώ βρισκόμουν στην Τρίτη λυκείου, και το Bachelor in Science (BSc) μου στην Πληροφορική και Τηλεματική.”

Η δημιουργία του Xenofon.ology

“Το πάθος μου, η εφαρμοσμένη γνώση μου σε περιβάλλον μιας σειράς από διαφορετικά ατελιέ, και η επιθυμία μου να εξελίσσομαι συνεχώς στο σχεδιασμό και την κατασκευή μόδας με οδήγησαν στο επόμενο φυσικό μου βήμα που ήταν να δημιουργήσω το δική μου εταιρία μόδας το 2022. Στόχος μου είναι να αναπτύσσω συνεχώς το δημιουργικό μου αποτύπωμα στο χώρο της μόδας. Επιθυμώ να συνδυάσω τη ρομαντική μου φύση με την ντανταϊστική και πανκ διάθεσή μου ώστε να δημιουργήσω την προσωπική μου έκφραση μέσα από το πρίσμα της μόδας. Το όνομά μου συνδέεται με τη συναισθηματική ραπτική (ειδικότητα στον κορσέ), που συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με νέες και πρωτοπόρες προσεγγίσεις, τη σύγχρονη τέχνη, και τον κοινωνικό σχολιασμό μέσα από το φακό μου. Το ενδιαφέρον και η εμπειρία μου επεκτείνεται στο σχεδιασμό και την επεξεργασία υφασμάτων (surface embellishment and treatment), και τη βιωσιμότητα.”

Συλλογές σε εξέλιξη

“Η βιωσιμότητα γίνεται ένας κεντρικός πυλώνας μου και με βάση αυτόν δημιουργώ το μοντέλο δράσης μου. Συγκεκριμένα, επιθυμώ να μειώσω την ταχύτητα της μόδας. Θέλω να έχω τον απαραίτητο χρόνο να εξερευνώ το θέμα της κάθε συλλογής Xenofon.ology. Και να παράγω υπεύθυνα νέους κωδικούς ρούχων. Αυτό το επιτυγχάνω με τη δημιουργία μίας κεντρικής συλλογής κάθε χρόνο. Ανάλογα την εποχή θα υπάρχει μια μικρή επέκταση της με ρούχα που είναι απαραίτητα γι’ αυτήν. Όπως για παράδειγμα παλτό για το χειμώνα. Έπειτα, επιλέγω φυσικά υφάσματα για τις συλλογές μου που είναι φιλικά ως προς τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.

Προσπαθώ να βρίσκω συνέχεια νέα υλικά και όσα συνθετικά υλικά χρησιμοποιώ να είναι ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα. Στη συνέχεια, δημιουργώ μικρές παραγωγές on demand, ώστε να μην υπάρχει υπερπαραγωγή και να παρέχω τη δυνατότητα της αποκλειστικότητας. Μειώνω τη χρήση του πλαστικού  στη συσκευασία μου και κάνω προσπάθειες να βρω συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί. Τέλος, δουλεύω με τους πελάτες μου και δημιουργούμε μοναδικά κομμάτια ρουχισμού που εξυπηρετούν την ντουλάπα τους και μπορούν να τα χρησιμοποιούν για χρόνια.

Το ηχηρό ντεμπούτο του Yet untited

Για την αρχή της εταιρίας μου που ονομάζεται xenofon.ology σχεδίασα την έκτη προσωπική μου συλλογή με τίτλο “Yet Untitled”. Η συλλογή αυτή αποτελεί συνέχεια της “In my deep blues”. H έμπνευσή μου προέρχεται από το αγαπημένο μου παιδικό διήγημα την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Το ταξίδι της Αλίκης μιλά για μια εξερεύνηση του εαυτού μας, καθώς η ίδια αναρωτιέται συχνά ποια πραγματικά είναι κι έτσι ανακαλύπτει τον εαυτό της. Η δημιουργική περιέργειά της και η ατρόμητη ανεξαρτησία της είναι χαρακτηριστικά που με εμπνέουν. Γίνονται πρότυπα. Μοντέλα που μου υπενθυμίζουν να εξερευνώ συνεχώς τον εαυτό μου και την πραγματικότητά μου.

Μετά την περίοδο του Covid που με επηρέασε έντονα, άρχισα να εξερευνώ ξανά τον εαυτό μου μέσα από την ψυχοθεραπεία και τη χρήση των ταρό. Οι κάρτες ταρό έγιναν ένα εργαλείο στα χέρια μου. Ένας καθρέφτης, ώστε να μπορώ να αποστασιοποιηθώ από τα γεγονότα γύρω μου και να μπορέσω να εξερευνήσω τα συναισθήματά μου μέσα από τα αρχέτυπα που παρουσιάζονται. Επηρεάστηκα ιδιαίτερα από τη σουρεαλιστική απεικόνιση των tarot στη τράπουλα Apparition που με ταξίδεψε στις εικονογραφήσεις του Salvador Dali για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Αλλά και από τη σύγχρονη εικονογράφηση της Kristjana S. Williams για το βιβλίο της έκθεσης Alice: Curioser and Curioser που φιλοξενήθηκε στο μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου. Η έκθεση αυτή με συγκίνησε ιδιαίτερα κι έγινε το εφαλτήριο της συλλογής μου.”

Υφάσματα ζωγραφισμένα στο χέρι

“Αμέσως ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τα υφάσματα με την φίλη και συνεργάτιδά μου Ηρώ Παπακώστα. Ζωγραφίσαμε στο χέρι μοτίβα που μας ενέπνευσαν. Τα μοτίβα ήταν τριαντάφυλλα και λουλούδια από τους κήπους της κόκκινης Βασίλισσας. Και σύμβολα του αρχετύπου της μητέρας. Και πεταλούδες της νύχτας για την ευαισθησία των φτερών τους, πλάσματα του σκότους που έλκονται στο φως. Τέλος, δημιούργησα το μοτίβο των αρτηριών και φλεβών μιας ανθρώπινης καρδιάς, ως σύμβολο μου και του τρόπου έκφρασης μου. Στη συνέχεια συνθέσαμε αυτά τα μοτίβα και δημιουργήσαμε τέσσερα διαφορετικά υφάσματα. Αυτά τα υφάσματα είναι μεταξωτά ελληνικής προέλευσης.”

Η αναδόμηση των classics

“Η έμπνευση για το σχεδιασμό ρούχων προέρχεται από τη Βικτωριανή εποχή και πιο συγκεκριμένα τα διαφορετικά είδη κορσέ που συναντώνται από το 1850 ως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο κορσές δίνει ένα δυνατό κορμό που προσφέρει ασφάλεια. Στη συνέχεια εξερεύνησα υβρίδια κλασσικών κομματιών, όπως η καμπαρντίνα και το κουστούμι μέσα από το φακό του κορσέ. Οι ογκώδεις φούστες και μανίκια της εποχής με παρέσυραν σε σύγχρονες δημιουργίες αγαπημένων σχεδιαστών. Ανάμεσά τους οι Alexander McQueen, Sarah Burton, Balenciaga, Viktor&Rolf, Martin Margiela, Valentino. Έτσι οι αυστηρές σιλουέτες άρχισαν να αποδομούνται. Ντραπέ μέρη κυκλικών πατρόν κι εκρήξεις υφασμάτων από πιέτες. Τα χρώματα της συλλογής είναι οι αποχρώσεις του μπλε από τις εικονογραφήσεις της Αλίκης, το υφάλμυρο πράσινο. Εκρήξεις κόκκινου και ροζ.”

Xenofon.ology Yet untitled photo credits

Creative Direction/Photography: @aura.photography
Creative Direction/Styling: @notis_sak
MUH: @iridanca
Model: @liusuaaa@dmodelagency
Ph. Assistant: @mariangela_chat
Styling Assistant: @vicky_silivani
Special thanks to @billieang and @billkolok
Location: @the.aura.studio

Κείμενο, Λένα Παπαχριστοφίλου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here