Λεξικό βιώσιμης ομορφιάς

Liza Bakay, pexels

To ταξίδι στον κόσμο της συνειδητής και βιώσιμης ομορφιάς δεν είναι άλλη μια τάση. Είναι ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ζωής μας στο παρόν και κυρίως, στο μέλλον. Τα “πράσινα” προϊόντα επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς και για να μείνεις απόλυτα ενημερωμένη, χρειάζεται να γνωρίζεις όλα όσα θα καθορίσουν τις αγοραστικές σου συνήθειες από εδώ και στο εξής. Για να σε διευκολύνουμε, συγκεντρώσαμε σε ένα λεξικό βιώσιμης ομορφιάς, τους 17 πιο σημαντικούς όρους.

Biodegradable

Η ένδειξη “biodegradable”, δηλαδή “βιοδιασπώμενο”, αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη οργανική ύλη μπορεί εύκολα να διασπαστεί και να αποσυντεθεί από βακτήρια και άλλους ζωντανούς οργανισμούς, επιστρέφοντας στη φύση και αποφεύγοντας τη ρύπανση.

Liza Ulianova, pexels

Blue beauty

Τα απορρίμματα μη ανακυκλώσιμων συσκευασιών συχνά καταλήγουν στη θάλασσα. Η Jeannie Jarnot, ιδρύτρια του brand Beauty Heroes, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους ωκεανούς προστατευμένους δημιούργησε το κίνημα “Blue beauty” στοχεύοντας στον περιορισμό της σπατάλης νερού και των πλαστικών απορριμμάτων και στην ανακύκλωση και την προστασία των ωκεανών από χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα ομορφιάς, όπως τα αντηλιακά.

B Corp Certification

Όταν μια εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση B Corp, σημαίνει ότι βρίσκει ισορροπία μεταξύ σκοπού και κέρδους και εξετάζει πώς οι πρακτικές της μπορούν να επηρεάσουν τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές, την κοινότητα και το περιβάλλον. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από την B Lab, έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό με απώτερο στόχο να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Carbon neutral

Σύμφωνα με το λεξικό βιώσιμης ομορφιάς, όταν ένα beauty brand αναφέρει ότι έχει “ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα” (Carbon Neutral) σημαίνει ότι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι ίση ή μικρότερη από την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύεται ή απομακρύνεται από το περιβάλλον.

Compostable

Όπως τα βιοδιασπώμενα προϊόντα, έτσι και τα προϊόντα με την ένδειξη “compostable”, μπορούν να κομποστοποιηθούν, να αποσυντεθούν σε φυσικά στοιχεία και να επιστρέψουν πίσω στη Μητέρα Γη. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι μόλις διασπαστούν πλήρως παρέχουν στη γη θρεπτικά συστατικά.

Fuzzy Rescue, pexels

Clean

Ο όρος “clean” περιγράφει ένα σύνολο “πράσινων” χαρακτηριστικών. Αφορά προϊόντα που δεν περιέχουν αμφιλεγόμενα ή επιβλαβή συστατικά, ενώ συνδέεται στενά και με το ethical κομμάτι. Πολλά beauty brands συνθέτουν μινιμαλιστικές φόρμουλες με λίγα συστατικά και δημιουργούν βιοκλιματικές εγκαταστάσεις χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, χωρίς λιπάσματα ή φάρμακα.

Cruelty-free

Όταν δείτε στην ετικέτα ενός beauty product τον όρο “cruelty-free” σημαίνει ότι για να φτιαχτεί δεν έχουν γίνει δοκιμές σε ζώα. Και ενώ οι όροι “vegan” και “cruelty-free” συχνά συνδέονται μεταξύ τους, ένα προϊόν μπορεί να είναι cruelty-free αλλά όχι vegan, καθώς και το αντίστροφο.

Eco-friendly

Καλλυντικά που έχουν σχεδιαστεί και παράγονται με τρόπο που μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως “eco-friendly”. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανακύκλωση συσκευασιών, τη χρήση ανανεώσιμων πόρων και τη μειωμένη ή μηδενική χρήση χημικών ουσιών.

Εthecal

Το λεξικό βιώσιμης ομορφιάς αποτελείται και από όρους με δυσδιάκριτο νόημα, όπως ο όρος “ethical”, που μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Συνήθως, αφορά προϊόντα των οποίων η παραγωγή δεν συνεπάγεται κακές συνθήκες για τους εργαζόμενους, όπως η παιδική εργασία.

Green

Ο όρος “green” έχει πολλές βιώσιμες πτυχές στη βιομηχανία ομορφιάς. Συνήθως περιγράφει οτιδήποτε δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Στον βωμό του marketing όμως, δίπλα από τον όρο “green” συχνά συναντούμε τον όρο “greenwashing”. Πρόκειται για μια ένδειξη που χρησιμοποιείται για διαφημιστικούς σκοπούς. Επομένως, κάντε την έρευνά σας για να ελέγξετε ότι οι επωνυμίες μπορούν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Natural

Φυσικά προϊόντα δεν θεωρούνται μόνο όσα αποτελούνται από συστατικά προερχόμενα από τη φύση. Αλλά και όσα δεν περιέχουν τεχνητά συστατικά, συντηρητικά ή χημικές ουσίες. Παρ’ όλα αυτά, είναι σπάνιο ένα προϊόν να είναι 100% φυσικό. Συχνά, τα φυσικά συστατικά για να διατηρηθούν σταθερά χρειάζονται τεχνητά πρόσθετα.

Marta Dzedyshko, pexels

Οrganic

Τα οργανικά ή αλλιώς βιολογικά προϊόντα ομορφιάς αποτελούνται από συστατικά που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Ωστόσο, είναι σημαντικό κατά την επιλογή ενός προϊόντος να ελέγξετε το ποσοστό που περιλαμβάνει η φόρμουλα. Πολλά προϊόντα μπορεί να χαρακτηρίζονται ως βιολογικά, αλλά το ποσοστό να είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Post-consumer plastics (PCR)

Τα πλαστικά (PCR) είναι υλικά κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα καθημερινά αντικείμενα. Η διαφορά μεταξύ αυτών των προϊόντων και των ανακυκλώσιμων προϊόντων ομορφιάς, είναι ότι το υλικό PCR δεν μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά, καθώς είναι ήδη κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά. Η επένδυση σε τέτοιου είδους συσκευασίες συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Recyclable & post-consumer recycled

Ένα προϊόν που είναι ανακυκλώσιμο μπορεί να υποστεί επεξεργασία και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Μια υποομάδα των “ανακυκλωμένων” είναι τα “ανακυκλωμένα μετά την κατανάλωση”. Αρκετές εταιρείες παραλαμβάνουν αντικείμενα που πετούν οι καταναλωτές σε κάδους ανακύκλωσης δημιουργώντας νέα προϊόντα.

Sustainable

Τα βιώσιμα προϊόντα ομορφιάς αποτυπώνουν μια ολόκληρη φιλοσοφία. Δεν επηρεάζουν το περιβάλλον πριν, κατά και μετά τη χρήση τους. Sustainable θεωρούνται προϊόντα που για να δημιουργηθούν χρησιμοποιούνται πόροι τους οποίους παρέχει απλόχερα η γη, χωρίς να προκαλούνται ζημιές. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως κανένα προϊόν ομορφιάς δεν είναι απόλυτα βιώσιμο.

Vegan

Άκρως δημοφιλής, ο όρος vegan δεν αφορά μόνο τις διατροφικές συνήθειες. Αναφέρεται και σε προϊόντα ομορφιάς που δεν περιέχουν συστατικά προερχόμενα από ζώα ή ζωικά υποπροϊόντα.

Zero waste

Η ένδειξη “zero waste” ή αλλιώς “μηδενικά απόβλητα” αναφέρεται σε προϊοντα που για την παραγωγή τους εξοικονομούνται πόροι και ελαχιστοποιείται η ρύπανση. Αυτή η πρακτική περιλαμβάνει τη χρήση λιγότερων συσκευασιών, από όπου και γεννήθηκαν τα πολυχρηστικά καλλυντικά και οι επαναγεμιζόμενες συσκευασίες.


Kεντρική φωτογραφία, Lisa Bakay / pexels.

To κείμενο της Αναστασίας Βαποράκη με τίτλο “Λεξικό βιώσιμης ομορφιάς” δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Απριλίου 2024.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here