Ανθισμένες κερασιές σε όλο τον πλανήτη

Το πρωί διαβάσαμε το άρθρο που μας υπενθύμισε τα οφέλη της κατανάλωσης κερασιών για την υγεία μας και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εικόνες από κερασιές και μας  κάνουν να ανυπομονούμε να ανοίξει επιτέλους ο καιρός και μεγαλώσουν οι μέρες!

Ψάχνοντας μάθαμε ότι η μεγαλύτερη γιορτή για τον ερχομό της άνοιξης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το φεστιβάλ της κερασιάς στην Washington. Οι πρώτες κερασιές φυτεύτηκαν τον Μάρτιο 1912, ως δώρο της ιαπωνικής κυβέρνησης, από την τότε πρώτη κυρία Ταφτ και τον Ιάπωνα πρέσβη με τη σύζυγό του. Τα δέντρα φυτεύτηκαν  στις όχθες του Tidal Basin, που είναι μια λιμνούλα του ποταμού Πότομακ δίπλα στο μνημείο του Ουάσιγκτον και το μνημείο του Λίνκολν στο πιο ιστορικό πάρκο της Ουάσιγκτον.

Αλλά οι πιο εντυπωσιακές εικόνες έρχονται από την Ασία, καθώς η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς την Ιαπωνία ή την Νότιο Κορέα είναι αναμφίβολα η Άνοιξη καθώς οι ανθισμένες κερασιές δημιουργούν μαγευτικά τοπία παντού.
Μάλιστα υπάρχουν και ολόκληρες διαδρομές που μπορεί να κάνει κανείς ξεκινώντας το ταξίδι από τη Ιαπωνία και συνεχίζοντας προς τη Νότιο Κορέα ακολουθώντας το σταδιακό άνθισμα των κερασιών με ενδιάμεσους σταθμούς τα δεκάδες σχετικά φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε αυτές τις δύο χώρες.

Φυσικά τα σκήπτρα κρατά η Ιαπωνία με το έθιμο της Hanami, δηλαδή το οικογενειακό πικνίκ κάτω από μια ανθισμένη sakura όπως αποκαλούν τις κερασιές οι Ιάπωνες. Το έθιμο πιθανότατα έχει τις ρίζες του στον 7ο αιώνα και αρχικά το απολάμβανε μόνο η ελίτ της Αυτοκρατορικής Αυλής. Όμως τον 17ο αιώνα ο άρχοντας Tokugawa Yoshimune φύτεψε μια ολόκληρη περιοχή από κερασιές όπου και οι απλοί άνθρωποι μπορούσαν να απολαύσουν το θέαμα και το γεύμα στον ίσκιο των ανθισμένων κερασιών.
Πλέον κάθε χρόνο οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πότε θα ανθίσουν οι κερασιές στη χώρα (η ανθοφορία ξεκινά από τα τέλη Ιανουαρίου κορυφώνεται στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο και σε μερικές περιοχές φτάνει μέχρι και τον Μάιο) και ανάλογα στήνονται τα σχετικά φεστιβάλ.

Εφόσον, λοιπόν,  δεν μπορούμε να επισκεφτούμε όλα τα μέρη του κόσμου και να απολαύσουμε τις κερασιές που ανθίζουν κι ομορφαίνουν τους δρόμους του Τόκυο, τα λιβάδια της Κίνας και τις πλατείες της Ουάσιγκτον, σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα νοητό ταξίδι για να νοιώσουμε ότι έρχεται η άνοιξη!

  • Jimingsi Road στο Nanjing, Κίνα. VCG/VCG via Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here