Εμπειρία του Μήνα: Πεζοπορία στο Grand Forest Metsovo

Ακολουθώντας το μονοπάτι της αρκούδας δεν συναντά κανείς μόνο πατημασιές του πανέμορφου ζώου, αλλά και υπέροχα δάση, πηγές και έναν φυσικό τρόπο ζωής.

Η εμπειρία ξεκινά στην σουίτα του Grand Forest Metsovo, όπου το χωριό απέναντι είναι βουτηγμένο στο χιόνι και από το μπάνιο ακούγεται ένα σφύριγμα κάτω από το ντους. Η πόρτα χτυπάει και είναι το room service που φέρνει με δύο πρωινά «Καλημέρα Μέτσοβο». Τι έχουμε εδώ; Ρυζόγαλο, παραδοσιακός τραχανάς, αυγά ποσέ με ντόπιο λουκάνικο, καφέ, χυμό… μάλλον δεν υπάρχει δικαιολογία για να αναβάλλετε την πεζοπορία και να μείνετε στο δωμάτιο μετά από τόσα δυναμωτικά!

Στη ρεσεψιόν τους πεζοπόρους υποδέχεται ο πρωταθλητής χιονοδρόμος Λευτέρης Φάφαλης, μέλος της ελληνικής ομάδας σε 4 Χειμερινές Ολυμπιάδες (1998, 2002, 2006, 2010) με πολλές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις. Τα τελευταία χρόνια βέβαια εκτός από το σκι μιλά με εξίσου μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό για τους αγώνες Ursa Trail, των οποίων είναι εμπνευστής.  

New IMG_4887_2 (1)

 

Θέλετε αν μας πείτε λίγα λόγια για το πώς προέκυψε η ιδέα για τους αγώνες «Ursa Trail» (40χλμ.) και «Στα Χνάρια της Αρκούδας»(18χλμ);

Πίσω από την ιδέα βρίσκεται ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου, μία ομάδα πρώην αθλητών και γυμναστών. Ιδιαίτερα με τον συναθλητή μου στο σκι και mountain runner Νίκο Καλοφύρη προπονούμασταν εδώ και χρόνια σε αυτά τα μονοπάτια και βλέποντας πόση άνοδο είχε το τρέξιμο βουνού σε όλη την Ελλάδα σκεφτήκαμε, «γιατί όχι και στο Μέτσοβο»;

Τα ίδια μονοπάτια προσφέρονται και για πεζοπορία;

Ακριβώς! Μάλιστα αυτό το διάστημα κινούμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την πιστοποίηση «Best of Europe» που θα περιλαμβάνει την χαρτογράφηση του μονοπατιού, εκτενή σηματοδότηση, ένα μεγάλο stand με απεικόνιση της διαδρομής, φωτογραφίες, πληροφορίες, κτλ.

Σίγουρα έχετε περπατήσει σε πολλά μονοπάτια της Ελλάδας. Τι είναι αυτό που κάνει την περιοχή του Μετσόβου ξεχωριστή;

Η ιδιαιτερότητα που έχει το μονοπάτι μας είναι οι εναλλαγές του τοπίου, οι κορυφογραμμές με υπέροχη θέα μαζί με ξέφωτα και δάση, ο πολύ καλός καθαρισμός και η βατότητα του μονοπατιού, και η ασφάλεια με την έννοια ότι παρόλο που είσαι μέσα στη φύση βρίσκεσαι πάντα κοντά σε οικισμούς.

Είσαι ασφαλής ακόμη και αν συναντήσεις μια καφέ αρκούδα;

Τότε δεν έχεις πρόβλημα, είσαι μάλλον τυχερός! Απλώς δείχνεις στο ζώο ότι δεν έχεις επιθετικές διαθέσεις, και σιγά-σιγά απομακρύνεσαι, αυτό είναι όλο.

Τι πρέπει να ξέρει ένας αρχάριος που θέλει να ασχοληθεί με την πεζοπορία;

Στα πρώτα βήματα καλό είναι να έχεις κανείς δίπλα του κάποιον έμπειρο φίλο ή δάσκαλο μέχρι να μάθει πως κινούμαστε στη φύση, πως διαβάζουμε τον καιρό, όλα τα απαραίτητα. Φυσικά για αρχή πάντα κρατάμε χαμηλά τον πήχη επιλέγοντας μικρές διαδρομές και αποφεύγοντας τα μεγάλα υψόμετρα. Ο σεβασμός στη φύση και τις καιρικές συνθήκες είναι επίσης απαραίτητος.

 

New drz-3981z

 

Έχοντας μάθει τα απαραίτητα, η εμπειρία κλείνει μοναδικά με λίγη χαλάρωση μπροστά στο τεράστιο τζάκι του λόμπι. Και αυτή είναι απαραίτητη γιατί έχετε πολλά να κάνετε: δείπνο στο εστιατόριο 1350μ., μασάζ στο Fontus Spa, ιππασία, κυνήγι μανιταριών και βέβαια περιήγηση στα σοκάκια του ιστορικού Μετσόβου που σας περιμένει στην απέναντι πλαγιά του βουνού!

Για κρατήσεις και πληροφορίες σχετικά με την διαμονή στο Grand Forest Metsovo επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.grand-forest.gr

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδρομές, την καφέ αρκούδα και την ιστορία της περιοχής θα βρείτε στην σελίδα www.metsovorace.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here