Η τέχνη του sake στο Milos

Πριν από λίγες μέρες καλεσμένη στο εστιατόριο Milos, του ξενοδοχείου Hilton, από την πρεσβεία της Ιαπωνίας, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το σάκε. Είχα δοκιμάσει στο παρελθόν, καθώς είμαι λάτρης του sushi, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είχα ενθουσιαστεί. Όμως αυτή τη φορά ήταν μία αποκάλυψη.
Ένα μεγάλο μέρος του event αποτελούσε η παρουσίαση του ποτού από μία Γερμανίδα ειδικό. Να σας μεταφέρω τι μάθαμε: το σάκε είναι οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται και καταναλώνεται στην Ιαπωνία και προέρχεται από ζυμωμένο ρύζι. Η λέξη “σάκε” στα ιαπωνικά μπορεί να αναφέρεται σε κάθε είδους οινοπνευματώδες ποτό, ενώ στα αγγλικά αναφέρεται συγκεκριμένα στο ποτό Νιχονσου (日本酒). Έχει χρώμα χλωμό χρυσό και είναι ελαφρώς γλυκό, με γεύση που μοιάζει με κεράσι.

Η πρώτη εμφάνιση του σάκε χρονολογείται περίπου στο 300 μ.Χ., αν και η διαδικασία απόσταξης αλκοόλ από ρύζι ήταν γνωστή στη Κίνα πολλά χρόνια νωρίτερα. Θεωρούνταν ως το ποτό των ευγενών, των αυτοκρατόρων και των σαμουράι. Επίσης έχει κεντρική θέση στις τελετουργίες Σίντο, στη θρησκεία της Ιαπωνίας. Σήμερα καταναλώνεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και έχει χάσει τον επίσημο χαρακτήρα του.

Πώς παρασκευάζεται;
Ο τρόπος παρασκευής μοιάζει με αυτό της μπύρας, αλλά με τη διαφορά ότι η μετατροπή από το άμυλο σε αλκοόλ γίνεται σε ένα στάδιο και όχι σε δύο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται παράλληλη ζύμωση. Το ρύζι που χρησιμοποιείται στο σάκε είναι μακρύσπορο και πιο μαλακό και με λιγότερες πρωτεΐνες από αυτό που προορίζεται για κατανάλωση. Το ρύζι αποφλοιώνεται και μετά πλένεται. Μετά το πλύσιμο, το ρύζι μπαίνει στον ατμό και εκεί προστίθεται ο μύκητας Aspergillus oryzae, γνωστός ως «Κότζι», που μετατρέπει το άμυλο του ρυζιού σε σάκχαρα, οι ζύμες και άφθονο νερό. Η διαδικασία διαρκεί 18 – 32 μέρες και παράγονται 13 – 20 βαθμοί αλκοόλης. Στη συνέχεια το σάκε παστεριώνεται, φιλτράρεται, και εμφιαλώνεται.

Σύμφωνα με την ειδικό: Το sake είναι παρόμοιο με την μπύρα στην παρασκευή, ενώ έχει παρεμφερή κουλτούρα με το κρασί στον τρόπο που πίνεται, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και sommeliers για σάκε αποκλειστικά! (Sake is similar to beer but drinking culture is similar to wine).

Υπάρχουν περισσότερες από 400 διαφορετικές γεύσεις σάκε, ενώ μόνο στην Ιαπωνία υπάρχουν περίπου 1300 εργαστήρια παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια του event δοκιμάσαμε αφρώδες sake, sake που θύμιζε κρασί με φρουτώδη γεύση, αλλά και για χωνευτικό με γεύση ανανά. Τα ποτά συνοδεύτηκαν από εκπληκτικά πιάτα θαλασσινών του εστιατορίου Milos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here