Το Sperveri Boutique Hotel της Ρόδου προτείνει μια νέα αίσθηση φιλοξενίας

Μια εκλεπτυσμένη ιδέα διαμονής γεμάτη ροδίτικο γέλιο και κρητικές γεύσεις

Ρόδος, ένα νησί πολυπολιτισμικό και όμορφο πολύ, σαν το Sperveri Boutique Hotel που μας δίδαξε νέες λέξεις και γεύσεις με την άφιξή μας σε αυτό. Πρώτη και καλύτερη η λέξη Σπερβέρι, το παραδοσιακό υφαντό που κεντούσαν οι Ροδίτισσες για τον γάμο τους σε ένα είδος “διαγωνισμού”, προκειμένου να αποδείξουν την ικανότητά τους στους επίδοξους γαμπρούς. Ροδίτικο, λοιπόν, το περιβάλλον, αλλά Κρητική η φιλοξενία της κυρίας Ζέφης Σμαριανάκη, υπεύθυνης του ξενοδοχείου, που μαζί με τους υπέροχους ιδιοκτήτες του, τον κύριο και την κυρία Περίδη, έκαναν τα πάντα για να περάσουμε καλά, χωρίς καν να ξέρουν ότι το ταξίδι μας ήταν μια δημοσιογραφική αποστολή.

Πίτα κρητική με μέλι και καρύδια, από τα χέρια της ίδιας της Ζέφης, για ένα γλυκό καλωσόρισμα μας θύμισε άλλες εποχές ανιδιοτέλειας και αληθινής μεγαλοψυχίας. Πώς μπορούσαμε μετά να μην ξεκινήσουμε την εξερεύνηση με όρεξη για μάθηση και εκδρομές; Βέβαια ήταν λίγο δύσκολο να αποχωριστούμε το δωμάτιο του “Πάθους” που είχε φυλάξει για εμάς το ξενοδοχείο, λες και ήξερε ότι ο καλύτερος τρόπος να δεις το νησί είναι να το απολαύσεις με την καρδιά σου. Σε αυτό μας βοήθησαν όμως και οι κάτοικοί του, άνθρωποι από κάθε μέρος της Ελλάδας που συγκεντρώθηκαν εκεί για να χαρούν τις ομορφιές του. Καλόκαρδοι, ευγενικοί, πλακατζήδες, ωραίοι άνθρωποι γεμάτοι χιούμορ και προτάσεις για κάθε μας επιθυμία.

Περπατώντας στην παλιά πόλη της Ρόδου 

Μια υπέροχη εμπειρία σας περιμένει εντός και εκτός των τειχών της παλαιάς πόλης, μια που τα τείχη που χωρίζουν τους δύο κόσμους αποτελούν έναν κόσμο από μόνα τους. Ένα σπάνιο φαινόμενο μεσαιωνικής οχύρωσης που σώζεται σχεδόν στο σύνολό της, στη μορφή που είχε κατά την τουρκική κατάληψη το 1522. Οικοδομήθηκαν τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες ιππότες, διαθέτουν επιβλητικές πύλες, εντυπωσιακούς πύργους, γέφυρες και τάφρους, αλλά και μια εκπληκτική θέα που σίγουρα μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί σκεπτόμενος τις ελάχιστες διαφορές μεταξύ του χθες και του σήμερα.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου εντός των τειχών αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Ιπποτών. Στις αίθουσές του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ψηφιδωτά δάπεδα που μετέφεραν στη Ρόδο οι ιππότες από την Κω, μεσαιωνικά έπιπλα αλλά και μπαρόκ, καθρέφτες, πίνακες, κηροστάτες από τον αρχικό διάκοσμο του εντυπωσιακού οικοδομήματος. Σε τμήμα του ισογείου στεγάζεται μόνιμη έκθεση με τίτλο “Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)”.

Δυστυχώς πολλά μνημεία και αξιοθέατα παραμένουν κλειστά αυτή την εποχή στην παλιά πόλη, μπορείτε ωστόσο άνετα να την απολαύσετε περπατώντας στην Οδό των Ιπποτών και τα διπλανά στενάκια, να δείτε την Μουσουλμανική Βιβλιοθήκη, και την Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης που αυτό το διάστημα ετοιμάζεται.

139464656_1426524491

Αξιοθέατα στα οποία επίσης αξίζει να αφιερώσει κανείς τον χρόνο του είναι ο Ναός της Παναγίας του Κάστρου, βυζαντινή εκκλησία που αρχικά μετασκευάστηκε σε γοτθική βασιλική, και έπειτα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας σε μουσουλμανικό τέμενος (Εντερούμ Τζαμί). Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου είναι επίσης μια ωραία ιδέα επίσκεψης. Στεγάζεται στο μνημειώδες γοτθικό κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών (15ος αιώνας) και φιλοξενεί αριστουργήματα ροδίτικης τέχνης και των γύρω νησιών από τους προϊστορικούς χρόνους έως την παλαιοχριστιανική περίοδο και την εποχή των Ιπποτών.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εμπειρία σας περιμένει στο Μουσουλμανικό Νεκροταφείο της Ρόδου, το οποίο μπορεί να δείχνει παραμελημένο, ωστόσο αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του, όπως και στον Καθολικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου και στην στήλη μπροστά του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης και η “Καστελλανία”, το άλλοτε ποινικό δικαστήριο των Ιπποτών.

Από την Ακρόπολη της Λίνδου μπορεί κανείς να ξεκινήσει την περιπλάνησή του στο υπόλοιπο νησί. Στην κορυφή του βράχου που υψώνεται πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου είναι χτισμένη χτισμένη η μεσαιωνική ακρόπολη, που “κρύβει” στο εσωτερικό της τα αρχαία μνημεία. Στο ψηλότερο σημείο της βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς που μαζί με τα κτίρια των βυζαντινών χρόνων και της εποχής των Ιπποτών δημιουργούν ένα γοητευτικό μείγμα. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι μια εξαιρετική εκδρομή.

20130430182656kameiros6

Αξιοθέατα που επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε εκτός της πόλης είναι η αρχαία Κάμειρος, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Εκεί θα δείτε κατοικίες, καταστήματα, λουτρά, κρήνες, το τέμενος της Αθηνάς και μια επιβλητική στοά που δεσπόζει πάνω από την πόλη και προσφέρει στους επισκέπτες πανοραμική θέα. Μια στάση ακόμη στην Ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου επιβάλλεται. Εκεί θα συναντήσετε τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, αλλά και λείψανα σημαντικών αρχαιοτήτων μέσα σε ένα κατάφυτο αρχαιολογικό πάρκο στον λόφο του Μόντε Σμιθ. Στο χώρο διατηρούνται τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, και τμήματα των ναών της Πολιάδος Αθηνάς και του Δία.

Αυθεντική διασκέδαση στη Ρόδο αποτελεί πρώτα από όλα μία συζήτηση με τους ντόπιους, αλλά και όσους ήρθαν να την επισκεφτούν και έμειναν τελικά εκεί. Στη συνέχεια, επειδή προφανώς ένα ταξίδι χρειάζεται δυνάμεις, μπορείτε να τις αντλήσετε στον “Κούκο”, ένα εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει όλη τη μέρα ανοιχτό και έχει αρκετά καλές τιμές για όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να προτιμήσει μια πιο εξεζητημένη γαστρονομική πρόταση στο νησί, όπως αυτή που προσφέρει το εστιατόριο τούρκικης κουζίνας “Tamam” (Γεωργίου Λέοντος 1), αλλά και παραθαλάσσιες λύσεις όπως το “Ακταίον” στην παραλία που αποτελεί μια ιδανική και εύκολη επιλογή μετά την βόλτα σας και έκανε πρόσφατα τα εγκαίνιά του (Πλατεία Ελευθερίας).

we-love-tamam

Τα μυστήρια και οι εκπλήξεις που σας περιμένουν στη Ρόδο είναι πολλές και σίγουρα δεν χωράνε σε ένα άρθρο. Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο ή από το πλοίο, όπως και αν επιλέξετε να επισκεφθείτε το νησί, μπορείτε να είσαστε σίγουροι ότι οι μέρες αυτές θα σας μείνουν αξέχαστες. Καλή διαμονή!

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο Sperveri Boutique Hotel μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου www.sperveri.gr ή να καλέσετε στο 22410-70550/694 426 8424 (Διλμπεράκη 65-67). 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here