10 επαγγελματικές συμβουλές για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας

Δε φτάνει να είστε γρήγορη και αποτελεσματική για να αναγνωριστεί και να επιβραβευτεί η εργασία σας στην εταιρία που απασχολήστε. Είναι απαραίτητο να μπορείτε να επικοινωνήσετε στους γύρω σας τα επιτεύγματά σας και να είναι σε θέση οι συνεργάτες σας να αντιληφθούν την επαγγελματική σας αξία. Εάν πιστεύετε ότι η δουλειά σας δεν έχει την αναγνώριση που της αρμόζει και εσείς δεν αντιμετωπίζεστε ως στέλεχος πρώτης γραμμής, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τακτική.

Ακολουθήσετε τα παρακάτω προτεινόμενα βήματα και οδηγηθείτε στην καταξίωση!

#1. Συνειδητοποιήστε την αξία σας και διεκδικήστε το σεβασμό και το κύρος που αρμόζει στη θέση σας. Μερικές γενιές πριν δεν υπήρχε ο όρος Executive Assistant. Υπήρχε μόνο ο τίτλος της γραμματέως που κάλυπτε σχεδόν τα πάντα, ενώ διατηρούσε, κατά την πλειοψηφία, δευτερεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις. Αυτή η αντίληψη έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα ο ρόλος της γραμματέως έχει εξελιχθεί και δεν μιλάμε πια για γραμματείς, αλλά για βοηθούς (Assistants). Μιλάμε για στελέχη επιχειρήσεων που ο ρόλος τους είναι να υποστηρίζουν τη λειτουργία της διοίκησης μιας εταιρίας.

#2. Σταματήστε να απολογήστε για το παραμικρό. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μάθει να ζητάμε συγνώμη για οτιδήποτε θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχε πάει καλύτερα ή για κάτι που μπορεί να μην είναι αποδεκτό από τρίτους. Η απολογητική συμπεριφορά, ουσιαστικά, τονίζει περισσότερο ένα λάθος ή μια παράληψη. Εάν πραγματικά ευθύνεστε για κάτι ζητήστε συγγνώμη μία φορά και προχωρήστε. Ίσως αυτό να είναι και η μοναδική περίπτωση που μπορείτε να παραδειγματιστείτε από τη συμπεριφορά των ανδρών.

#3. Χρησιμοποιήστε τη γυναικεία σοφία. Οι γυναίκες είναι πολύ ενστικτώδης και οι περισσότερες έχουν από τη φύση τους ένα ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, που τις κάνει να λειτουργούν εύστροφα και αποτελεσματικά. Εφαρμόστε τις εμπειρίες που έχετε ήδη αποκτήσει και με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε έδαφος σε μια νέα συνεργασία.

#4. Ελέγξτε τον τρόπο που σκέφτεστε και αποφύγετε το “overthinking”. Οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στο να σκέφτονται και να αναλύουν σχεδόν τα πάντα. Μάθετε να ελέγχετε αυτή την πλευρά του εαυτού σα, διαφορετικά από την πολλή και περίπλοκη σκέψη μπορεί να μπερδευτείτε τόσο ώστε να μην είστε σε θέση να λάβετε μια απόφαση.

#5. Να είστε υπερήφανη για τα επιτεύγματά σας. Βρείτε έναν κομψό τρόπο να μάθουν οι συνεργάτες και ο διευθυντής σας όσα σπουδαία πράγματα έχετε καταφέρει στην πορεία σας. Μάθετε να λέτε ευχαριστώ όταν κάποιος σας κάνει ένα κομπλιμέντο για το έργο που έχετε εκπληρώσει.

#6. Εργαστείτε έξυπνα και καταπιαστείτε κυρίως με σημαντικά πράγματα. Αποκτήστε εσωτερική δύναμη και μη γίνεστε αυτό που ονομάζουμε “pleasaholic”. Μην παρακαλείτε όλη την ώρα για κάτι. Αυτό κάνει ισχυρότερους τους γύρω σας, τους δίνει μεγαλύτερη αξία από αυτή που μπορεί να έχουν και το βασικότερο είναι ότι παίρνει την ενέργειά σας.

#7. Ορίστε τι θέλετε να επιτύχετε. Βάλτε στόχους σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκεστε. Οι στόχοι σας είναι προτιμότερο να είναι απλοί και βραχυπρόθεσμοι, ώστε τα αποτελέσματα να μην αργήσουν να έρθουν και εσείς από την άλλη να μη νιώσετε απογοήτευση και υποχωρήσετε από το σκοπό σας. Ξεκινήστε σήμερα με το να γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί αυτό που θέλετε να επιτύχετε. Μην ζορίζεστε με το να ορίσετε στόχους. Οι στόχοι σας μπορεί να είναι από το να διεκδικήσετε περισσότερες ημέρες διακοπών, μέχρι να πάρετε αύξηση στο μισθό σας. Δεν έχει σημασία τι στόχο θα θέσετε, σημασία έχει να είναι πραγματοποιήσιμος.

#8. Διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας και μην υποκύπτετε στους “time stealers”. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε εσείς τη ροή των θεμάτων που διαχειρίζεστε και μην αφήνετε περιθώρια να εισχωρούν άλλοι στα ζητήματα που έχετε αναλάβει προς διεκπεραίωση Επίσης ξεκαθαρίστε με τους ανωτέρους σας σε ποιο άτομο θα αναφέρεστε. Θέστε όρια αλλιώς θα παρασύρεστε από τον Άννα στον Καϊάφα και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πιέζεστε για τα deadlines.

#9. Ελαχιστοποίηστε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε ή να επικοινωνήσετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Οι γυναίκες σκέφτονται φωναχτά. Αυτό καλό είναι να το περιορίσετε. Γίνετε συνοπτική, χρησιμοποιείστε λιγότερα λόγια ώστε να φτάσετε στο σημείο που θέλετε γρήγορα. Αυτό θα εξασφαλίσει την προσοχή των άλλων στο πρόσωπό σας.

#10. Διατηρήστε τη θηλυκότητα σας. Υπάρχει η τάση στις γυναίκες επαγγελματίες να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν όπως οι άνδρες, προκειμένου να πετύχουν. Αλλάξτε νοοτροπία και αναδείξτε τη θηλυκότητα σας. Εκμεταλλευτείτε τα θετικά στοιχεία της φύσης σας και δείξτε την προσωπικότητά σας μέσα από το στυλ και τη λάμψη του προσώπου σας, την καλοσύνη, την ευγένεια και τη γυναικεία ευστροφία.

 

Κείμενο: Ντίνα Καπνίση 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here