5 μύθοι για την υγεία που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

 

Και όμως δεν ισχύουν! 

1. Όσα φρούτα και να φάμε δεν πειράζει

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Φυσικά και τα φρούτα κάνουν καλό στην υγεία, αυτό το ξέρουμε, γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν την ημέρα δύο μερίδες φρούτου και τρεις μερίδα λαχανικών. Η υπερβολική κατανάλωση, ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε. Σε μεγάλες ποσότητες η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα μπορεί να επιβαρύνει το εντερικό σύστημα και να ανεβάσει τις θερμίδες στα ύψη. Επιπλέον, τα οξέα των φρούτων μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών, γι’ αυτό οι οδοντίατροι συνιστούν τον άμεσο καθαρισμό τους μετά την κατανάλωση ακόμη και ενός φρούτου.

2. Ο ζεστός χυμός λεμονιού βοηθά στο κρύωμα

Πολλές φορές το ακούμε, όταν είμαστε κρυωμένοι: “Πιες ζεστό νερό με λεμόνι, αυτό πάντα βοηθάει”. Και αυτό, ωστόσο, είναι ένας μικρός μύθος. Το λεμόνι περιέχει ελάχιστη μόνο βιταμίνη C που καταπολεμά τον ιό και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Σε περίπτωση κρυώματος περισσότερες βιταμίνες προσφέρει ένα ακτινίδιο!

3. Τα αυγά αυξάνουν τον δείκτη χοληστερίνης 

Πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι δεν κάνει να τρώμε πολλά αυγά γιατί αυξάνουν την χοληστερίνη. Η επιστήμη όμως έχει αντιρρήσεις. Ένα αυγό περιέχει περίπου 400ml χοληστερίνης, εκ των οποίων τα μισά περίπου μόνο λαμβάνονται από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η αξία της χοληστερίνης των αυγών είναι υπερεκτιμημένη εδώ και καιρό. Περισσότερη ποσότητα περιλαμβάνουν π.χ. κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο λουκάνικο ή το βούτυρο, αλλά ως προς τα αυγά, ως πιο ασφαλής θεωρείται πλέον μία μέτρια κατανάλωση δύο έως τριών αυγών την εβδομάδα.

4. Το vegetarian φαγητό είναι αυτονόητα και υγιεινό

Το φυτοφαγικό φαγητό δεν είναι αυτόματα και σούπερ υγιεινό, ειδικά αν αναφερόμαστε σε έτοιμα γεύματα και γλυκά που χρησιμοποιούνται συχνά από τους χορτοφάγους για ενέργεια. Σημαντικό είναι να μην ξεχνά κανείς να καταναλώνει τρόφιμο με σημαντική θρεπτική αξία, διαφορετικά το σώμα επιβαρύνεται αντί η υγεία του να βελτιώνεται και να “καθαρίζει”.

5. Όταν είμαστε πιασμένοι πρέπει να προσέχουμε τη μέση μας 

Παλιά όταν ήμασταν πιασμένοι, όλοι μας έλεγαν να μην κουράζουμε τη μέση μας και να μένουμε ξαπλωμένοι. Μην κάνετε το λάθος! Το πιάσιμο και οι πόνοι αντιμετωπίζονται μόνο με την σωστή κίνηση. Μια ιδανική λύση μπορείτε να δοκιμάσετε αν έχετε μπαλάκια του τένις στο σπίτι. Πάρτε το μπαλάκι και τοποθετήστε το ανάμεσα στον τοίχο και την πλάτη σας και κάντε απαλές κινήσεις πάνω-κάτω. Εξίσου ευεργετική είναι η κολύμβηση ή ένας μακρινός περίπατος, αλλά σίγουρα όχι η παραμονή στο κρεβάτι!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here