6 τακτικές κατά του stress που ακολουθούν οι «ανέμελοι» άνθρωποι

Αν μπορούν εκείνοι να καταπολεμήσουν το stress, μπορούμε κι εμείς!

Θα ακουστεί απίστευτο, αλλά είναι αληθινό: πολλοί άνθρωποι δε ζουν υπό το καθεστώς του άγχους. Ναι, το καθημερινό στρες μπορεί να πει κανείς πως είναι κομμάτι της ζωής μας – τουλάχιστον τον περισσότερων από εμάς. Κάποιοι άλλοι, όμως, παρά τις πιέσεις που δέχονται από το περιβάλλον τους, εξακολουθούν να μην υποκύπτουν. Τι κάνουν, καλύτερα από τους υπόλοιπους, λοιπόν;

01. Αλλάζουν την οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν καταστάσεις: Δε μπορεί κανείς να ελέγξει τι θα του συμβεί, αλλά μπορεί να ελέγξει πώς θα το χειριστεί. Όλοι έχουμε πιεσμένα ωράρια, προθεσμίες, υποχρεώσεις, αλλά είναι σημαντικό να αλλάξουμε την οπτική μας προς όλα αυτά. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό θα ήταν να εξηγήσουμε στους συνεργάτες μας τι ακριβώς κάνουμε στη δουλειά μας για να αποδώσουμε καλύτερα ή πως είναι πολύ καλό που υπάρχει φαγητό στο σπίτι κι ας έχουμε μετά πολλή δουλειά στην κουζίνα. Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπεις της καιταστάσεις γύρω σου, αλλάζεις και τον τρόπο που τις διαχειρίζεσαι.

02. Είναι διορατικοί: Προσοχή, άλλο «διορατικός» κι άλλο «επιφυλακτικός». Οι άνθρωποι με άγχος βρίσκονται σε μία διαρκή κατάσταση επαγρύπνησης, περιμένοντας πως κάτι θα πάει στραβά. Οι διορατρικοί, από την άλλη, έχουν γνώση των καταστάσεων, αλλά εστιάζουν στο τώρα, αποφεύγφιντας τον κίνδυνο να μπλέξουν στο φαύλο κύκλο των «και αν…;». Εστιάστε στο τι συμβαίνει τώρα γύρω σας, έτσι θα είστε περισσότερη ώρα ήρεμοι και χαρούμενοι και πολλή λιγότερη αγχωμένοι.

03. Βρίσκουν τρόπους (και χρόνο) για διασκέδαση: Μπορεί το να καθόμαστε όλη μέρα στον καναπέ και να βλέπουμε τηλεόραση να είναι μία λύση, αλλά είναι προσωρινή. Αντίθετα, όσοι βρίσκουν χρόνο για έναν ποιοτικό και δημιουργικό τρόπο διασκέδασης, νιώθουν πολύ λιγότερο άγχος. Γραφτείτε σε μία ομάδα ή ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο. Έτσι όχι μόνο θα απομακρύνετε όσες αρνητικές σκέψεις σας ταλαιπωρούν, αλλά θα έρθετε και σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους.

04. Κάνουν περισσότερα και μικρά σε διάρκεια διαλείμματα: Εκτός του ότι τα μεγάλα σε διάρκεια διαλείμματα δεν είναι εφικτά, μερικά πεντάλεπτα «offs» στη διάρκεια της ημέρας και εφικτά είναι και αποτελεσματικά. Σε εκείνα τα πέντε λεπτά πάρτε βαθιές ανάσες και χαλαρώστε. Έτσι θα μπορέσετε να επανεκτιμήσετε την όποια στρεσογόνο κατάσταση και θα αντιληφθείτε πώς νιώθετε πραγματικά. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές συσκευές εκείνες τις στιγμές, περτισσότερη εγρήογρση προκαλούν παρά χαλάρωση.

  05. Ασκούνται: Η εκγύμναση δε βοηθά μόνο στη φυσική μας κατάσταση και την απώλεια βάρους, αλλά βοηθά και στην πνευματική μας κατάσταση. Πολλές επιστημονικές έρευνες τονίζουν πως η σωματική άσκηση μειώνει τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος που οδηγούν στο άγχος. Και μπορεί η καθημερινή ρουτίνα της γυμναστικής να είναι κουραστική για κάποιους κατά τη διάρκεια αυτής, αλλά είναι τα αποτελέσματα μετά από τη γυμναστική που έχουν σημασία.

06. Ακολουθούν σωστή διατροφή: Οι δίαιτες είναι περιοριστικές. Το σημαντικό είναι να νιώθουμε οι ίδιοι καλά με τις διατροφικές μας επιλογές. Αν αποφασίσουμε ενσυνείδητα να αποκτήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, τόσο πιο καλά θα νιώθουμε με αυτές. Θέλετε, για παράδειγμα, να φάτε κρουασάν; Περιμένετε πέντε λεπτά. Αν εξακολουθείτε να το θέλετε τότε φάτε το. Επιγραμματικά: μία αυστηρή δίαιτα όχι μόνο σας περιορίζει, όπως προείπαμε, αλλά προκαλεί και περισσότερο άγχος στην προσπάθεια να την τηρήσετε, σε αντίθεση με μία προσεγμένη διατροφή που είναι αμιγώς προσωπική επιλογή.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here