Ακτινίδια για κάθε ώρα της ημέρας – και φυσικά για καλό!

Εντάξτε τα καφέ χνουδωτά φρούτα στην καθημερινότητά σας.

Το καλοκαίρι πλησιάζει κι ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές αγορές τα ακτινίδια. Τα καφέ χνουδωτά φρουτάκια με την πλούσια γεύση έχουν μία σειρά οφελών για τον οργανισμό, επομένως δείτε γιατί πρέπει να τα αγαπήσετε λίγο παραπάνω το συντομότερο δυνατόν!

01 Βοηθούν στην πέψη: Τα ακτινίδια περιέχουν ακτινιδίνη, ένα ένζυμο που μπορεί να διασπάσει ουσίες σε τροφές όπως η παπάγια κι ο ανανάς. Επίσης τα ακτινίδια είναι πλούσια σε ίνες, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας κι άλλων παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

02 Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα ακτινίδια εξισορροπούν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών, περιορίζοντας τις παρενέργειες του νατρίου. Τρώγοντας δύο με τρία ακτινίδια ημερησίως, μειώνονται οι πιθανότητες πήξης του αίματος κατά 18% και τα τριγλυκερίδια κατά 15%, περιορίζοντας έτσι τα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

03 Προστατεύουν το DNA από αλλοιώσεις κι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα ακτινίδια προστατεύουν το DNA του οργανισμού από αλλοιώσεις, ενώ ερευνητές συμπέραναν πως βοηθούν και στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αποδεδειγμένα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, οι ίνες που περιέχουν τα ακτινίδια βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

04 Βοηθούν στην απώλεια βάρους: Οι χαμηλοί γλυκαιμικοί δείκτες των ακτινιδίων και η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ίνες βοηθούν στην αναγκαία μόνο για τον οργανισμό παραγωγή ινσουλίνη, σε αντίθεση με άλλα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Έτσι το σώμα δεν παράγει λίπος κι άρα ενισχύεται η προσπάθεια απώλειας βάρους. Αυτή η ιδιότητα των ακτινιδίων ωφελεί τους σακχαροδιαβητικούς, μια που δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα τους, κάνοντάς τα από τα πιο ασφαλή προς κατανάλωση φρούτα για όσους έχουν την πάθηση.

05 Προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κι από άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις: Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους. Έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση τριών κι άνω ακτινιδίων τη μέρα μειώνει τις πιθανότητες κατά 36%. Αυτό οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο χημικές ουσίες που βρίσκονται στα μάτια κι οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τις όποιες αλλοιώσεις στα μάτια.

06 Εξισορροπούν τα αλκαλικά στοιχεία του οργανισμού: Η πλούσια περιεκτικότητα των ακτινιδίων σε μεταλλικά στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα πιο νεανικό δέρμα (αυτό οφείλεται και στη βιταμίνη Ε που περιέχουν τα ακτινίδια), καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας κι οστεοπόρωσης.

Είτε σε φρουτοσαλάτες, είτε σε smoothies είτε σκέτα σαν κολατσιό, τα ακτινίδια θα γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι αυτό το καλοκαίρι!

 

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here