Αντιμετωπίστε το άγχος τρώγοντας υγιεινά!

Τα άγχος προκύπτει από διάφορους παράγοντες, εξωγενείς αλλά και εσωτερικούς. Σας έχουμε ήδη προτείνει τρόπους αντιμετώπισης, όπως διαλογισμό ή δραστηριότητες που δρουν ευεργετικά. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει κι η διατροφή που ακολουθούμε.

Γιατί; Το μυστικό κρύβεται στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Τόσο η υπερβολική όσο και η (σχεδόν) μηδενική κατανάλωση σακχάρων μέσω της διατροφής επηρεάζουν τον εγκέφαλο κι εν συνεχεία το άγχος που εκάστοτε νιώθουμε. Αν παρατηρήσετε, θα δείτε πως τότε σας έρχεται η επιθυμία για γλυκό, καφέ ή ακόμη και τσιγάρο. Αυτή η τακτική, λοιπόν, απορρυθμίζει το σώμα, πράγμα που ελλοχεύει κινδύνους για εξάντληση, διαβήτη ή και εκφυλιστικές νευρολογικές νόσους όπως το Alzheimer.

Η φύση, όμως, είναι σοφή και μας παρέχει απλόχερα τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να καταπολεμήσουμε το άγχος και τις μετέπειτα συνέπειές του!

01 Τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, οι φακές και τα φασόλια. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες που δεν επιβαρύνουν το σώμα και που αυτό μπορεί να μεταβολίσει. Αυτοί οι τύποι υδατανθράκων περιέχουν μεταλλικά ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β που βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει τις αναγκαίες θερμίδες για ενέργεια. Συνίσταται ο συνδυασμός με πρωτεΐνες και λιπαρά.

02 Αυγά. Από τις πιο πλούσιες πηγές πρωτεϊνών, τα αυγά περιέχουν επίσης λεκιθίνη και χολίνη. Συγκεκριμένα, η χολίνη είναι ο καταλύτης για την παραγωγή ακετυλχολίνης από το σώμα, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει άμεση σχέση με τις κινήσεις και τη μνήμη, τα οποία χειρίζεται με τη σειρά του το νευρικό σύστημα. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως οι μειωμένες ποσότητες ακετυλχολίνης είναι ένα χαρακτηριστικό της νόσου Alzheimer.

03 Καρύδια και λιναρόσπορος. Είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα Ω3 (τα λιπαρά οξέα Ω3 περιέχονται επίσης σε άλλους ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρια, όπως ο σολωμός). Τα Ω3 μειώνουν την εμφάνιση φλεγμονών κι έχει αποδειχθεί κατόπιν ερευνών πως μειώνουν τα επίπεδα του άγχους σε χρήστες ουσιών και σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

04 Τσάι. Η θεανίνη που περιέχει το τσάι λειτουργεί καταπραϋντικά δρώντας στους δέκτες τοy G-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA receptors), με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα εγκεφαλικά κύματα που φέρνουν την αίσθηση της χαλάρωσης. Αλλάξτε τον καφέ σας με χαμομήλι ή πράσινο τσάι, καθώς ο καφές αλληλεπιδρά με το σάκχαρο στο αίμα και ενεργοποιεί τις ορμόνες που προκαλούν άγχος.

05 Ζωμός. Πολλές φορές οι πεπτικές διαταραχές δημιουργούν κι αίσθηση άγχους κι ανασφάλειας. Οπότε πρέπει να δώσουμε βάση και στην υγιή και σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Βράστε κόκκαλα από μοσχάρι ή κοτόπουλο κι επωφεληθείτε από την πλούσια περιεκτικότητά του ζωμού σε γλυκίνη, ένα αμινοξύ που έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.

06 Όστρακα. Το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα στηρίζονται πολύ στον ψευδάργυρο που προσλαμβάνει το σώμα. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως άτομα με άγχος έχουν υψηλότερα επίπεδα χαλκού στο σώμα παρά ψευδαργύρου. Για να πάρετε τις αναγκαίες ποσότητες ψευδαργύρου, καταναλώνετε τροφές όπως οι φακές, τα όστρακα, το μοσχάρι και το αρνί.

07  Βιταμίνη Β12. Ο πιο ισχυρός παράγοντας δημιουργίας νευροδιαβιβαστικών ουσιών από το σώμα κι εν γένει καταλύτης για την όλη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έρευνες έχουν συμπεράνει πως άτομα με μειωμένη πρόσληψη Β12 παρουσιάζουν νευροψυχιατρικές διαταραχές. Η πρόσληψή της επιτυγχάνεται περισσότερο μέσω τροφών ζωικής προέλευσης, όπως το μοσχάρι, τα αυγά, το γάλα και τα ψάρια.

08 Τροφές που περιέχουν μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι η βάση για πάνω από τριακόσιες βιοχημικές λειτουργίες του σώματός μας, όπως την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι επαρκείς του ποσότητες στον οργανισμό μας δρα ευεργετικά σε καταστάσεις άγχους. Ξεκινήστε να τρώτε τακτικά πράσινα λαχανικά, κολοκυθόσπορο, αμύγδαλα και (ναι, ναι!) σοκολάτα υγείας.

09 Βρώμη/πίτουρο βρώμης. Η βρώμη είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη (η βάση δημιουργίας σεροτονίνης και μελατονίνης), καθώς και βιταμίνες τύπου Β και φυτικές ίνες. Προσθέτοντας «καλά» λιπαρά και πρωτεΐνες όπως αμύγδαλα, καρύδια και λιναρόσπορο εξισορροπείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κι άρα (όπως προαναφέραμε) περιορίζετε την αίσθηση άγχους.

10 Έλαιο καρύδας και βιολογικό βούτυρο ghee. Πλούσιο σε έναν τύπο τριγλυκεριδιών, τα MCTs, που επιδρούν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, το έλαιο καρύδας μπορεί να καταταχθεί στα «καλά» λιπαρά. Το δε βούτυρο ghee έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα, καθώς επίσης ενισχύει λειτουργίες όπως η συγκέντρωση κι η μνήμη.

Εντάξτε αυτές τις τροφές στη ρουτίνα σας και νιώστε αμέσως πιο ήρεμοι!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here