Απολαύστε τον ήλιο, κάνει καλό στην υγεία

Δέκα οφέλη του ήλιου στον οργανισμό μας

Το καλοκαίρι έρχεται και σύντομα θα απολαμβάνουμε το χάδι του ήλιου σε κοντινές παραλίες. Μπορεί οι επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή μας σε ό,τι αφορά την πολύωρη παραμονή μας κάτω από τον ήλιο, αλλά σίγουρα δεν ωφελεί και να τον αποφεύγουμε. Δείτε πώς βοηθά σώμα και νου.

01  Σε συνδυασμό με βιολογικά τρόφιμα, ο ήλιος βοηθά στον καρκίνο του στήθους. Ο αμερικανός παθολόγος Zane Kime συνιστούσε στους ασθενείς του ηλιοθεραπεία και υγιεινή διατροφή. Μάλιστα ο ίδιος παρατήρησε μείωση των καρκινικών μεταστάσεων ακόμη και σε τελικά στάδια. Αυθτό οφείλεται στην αναπλήρωση χαμένης ποσότητας βιταμίνης D, καθώς η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

02 Το φως του ήλιου επουλώνει πληγές χάρη στη Βιταμίνη D – πάλι!

03 Ο ήλιος βοηθά σε δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα.

04 Μειώνονται τα επίπεδα χοληστερίνης. Η υψηλή χοληστερόλη μετατρέπεται χάρη στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου σε στεροειδή και ορμόνες που βοηθούν στην αναπαραγωγή. Η μειωμένη – έως μηδενική – έκθεση στον ήλιο φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

05 Μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Η έκθεση στον ήλιο μειώνει την αρτηριακή υπέρταση χωρίς να επηρεάζει το συνένζυμο Q10 που υπάρχει στον οργανισμό μας, σε αντίθεση με αντιυπερτασικά σκευάσματα με δραστική ουσία τη στατίνη. (σημ.: Το συνένζυμο Q10 βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων).

06 Το φως το ήλιου διεισδύει στο σώμα καθαρίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλοντας έτσι στην αθηροσκλήρυνση.

07 Αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο σώμα. Η έκθεση στον ήλιο προσφέρει παρόμοια οφέλη με την εκγύμναση, αυξάνοντας την αντοχή του σώματος και την ανάπτυξη των μυών.

08 Ο ήλιος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έκθεση στο φως του ήλιου αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό κι εν συνεχεία τη δυναμική του ανοσοποιητικού.

09 Βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η έκθεση ενός παιδιού μερικών μηνών στον ήλιο παίζει ρόλο στη μετέπειτα ανάπτυξή του μυϊκά αλλά και σε ύψος. Εδώ παίζει πάλι ρόλο η Βιταμίνη D που συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών.

10 Λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό. Απλά σκεφτείτε πώς είναι η διάθεσή σας στο γραφείο το χειμώνα και πώς όταν είστε έξω στον ήλιο!

Φυσικά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά, μια που το δέρμα είναι αρκετά ευαίσθητο στις ακτίνες του ήλιου, ενώ καλή είναι κι η χρήση αντιηλιακής προστασίας – πάντα με μέτρο, μια που κι η υπερβολική χρήση αντηλιακών σκευασμάτων μειώνει την πρόσληψη βιταμίνης D από τον οργανισμό κι άρα τα οφέλη του ήλιου.

Χαρείτε, λοιπόν, άφοβα τον ήλιο, καθώς είναι σύμμαχός μας στην καλή υγεία!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here