Χαρούπι: Το super food που αγνοούσαμε

Η φύση μας προσφέρει απλόχερα πολλούς μικρούς ή και μεγάλους, για τον οργανισμό μας,  θησαυρούς. Και σίγουρα το χαρούπι είναι ένας από αυτούς. Ο καρπός της χαρουπιάς, που μοιάζει με φασόλι, προέρχεται από το αυτοφυές και αειθαλές αυτό δέντρο, που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο αλλά και στην Μέση Ανατολή.

Η γλυκιά, αρωματική και τραγανή του γεύση, το κάνει ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης, όπως και ήταν παλιότερα μια από τις βασικότερες χρήσεις του. Ανήκει επάξια στην οικογένεια των super foods και το βρίσκουμε πολύ συχνά σε μπάρες δημητριακών, σε ροφήματα και σε μικρές λιχουδιές, για να ξεγελάσουμε την πείνα μας, τις ώρες του γραφείου.

Ο καρπός αυτός είναι πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, και βιταμίνες Α και Β, ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ, που είναι γνωστό ότι μειώνει την ικανότητα του οργανισμού μας να αφομοιώνει το ασβέστιο που λαμβάνει. Αυτό, αυτομάτως, τον μετατρέπει στον απόλυτο θησαυρό για όλες τις γυναίκες με ιστορικό οστεοπόρωσης, και όχι μόνο.

Βράστε το χαρούπι και θα προκύψει ένα υγρό όμοιο σε γεύση με τη σοκολάτα. Προσθέστε το άνετα όπου η συνταγή σας χρειάζεται σοκολάτα ή κακάο, στα κέικ, στο γάλα των παιδιών ή στο μπολ των δημητριακών, καθώς και σε όλα τα ροφήματα όπως το τσάι, ιδιαίτερα το χειμώνα, για να καλμάρει και να προστατεύσει. Το σιρόπι του χαρουπιού, μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με φυτικά και βιολογικά προϊόντα, και μπορεί να αποδειχθεί πολύ ανακουφιστικό στον πονόλαιμο και τον βήχα, αλλά και σε χρόνιες παθήσεις όπως η βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα.

Τα μεγάλα επίπεδα ινών που περιέχει, το καθιστούν βάλσαμο για τις δυσλειτουργίες του εντέρου και του στομαχιού και καταπραΰνει από φουσκώματα ή καούρες. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές  ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και τανίνες και έχει αντικαρκινική δράση.

Κείμενο: Εύη Τσανάκα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here