Χρειάζεστε κίνητρα για να γυμναστείτε;

Σας έχουμε έξι!

Πολλοί είναι αυτοί που, ενώ θέλουν να εντάξουν την καθημερινή (ή έστω τακτική) γυμναστική στη ζωή τους, εγκαταλείπουν την προσπάθεια επειδή θεωρούν πως δεν προλαβαίνουν ή επειδή πιστεύουν πως θα αφήσουν τη συνήθεια αυτή στη μέση. Υπάρχουν, όμως, έξι τρόποι ώστε η γυμναστική να ριζώσει καλά στη ρουτίνα μας!

01 Βάζουμε τη γυμναστική στο πρόγραμμά μας. Ένα σταθερό πρόγραμμα είναι ακρογωνιαίος λίθος για την καθημερινότητά μας. Αν αντιμετωπίσουμε τη γυμναστική σαν ένα σημαντικό ραντεβού για τη δουλειά ή με γιατρό, για παράδειγμα, είναι λιγότερες οι πιθανότητες να την προσπεράσουμε. Σχεδιάζουμε το πρόγραμμά μας έτσι ώστε να μας εξυπηρετεί με το δικό μας ρυθμό και τους δικούς μας “όρους”.

02 Επενδύουμε χρήματα. Οι εποχές σίγουρα μόνο για σπατάλες δεν είναι, αλλά το να πληρώσουμε για μία συνήθεια που μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει σαν κίνητρο. Αν, δηλαδή, πληρώσουμε για μία τρίμηνη συνδρομή στο γυμναστήριο της γειτονιάς μας, το πιο πιθανό είναι να μην παραλείψουμε επισκέψεις ώστε να μην καταλήξουμε να “πετάξουμε” τα χρήματα αυτά. Άλλωστε μέχρι να ολοκληρωθεί η συνδρομή, η γυμναστική θα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας!

03 Εγγραφόμαστε σε ομαδικά τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα δε θα σκεφτούμε να αφήσουμε στη μέση τη συνεδρία ή να προσπεράσουμε άλλες τόσες. Επιπλέον, η γνωριμία με άλλους συμμετέχοντες είναι κι αυτή από μόνη της κίνητρο, γιατί μπορεί να βρούμε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινούς στόχους κι άρα θα μας κινητοποιήσουν για να μην εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας. Φυσικά αν δε μας ταιριάζει ένα τμήμα μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο άλλο μέχρι να καταλήξουμε σε εκείνο που εξυπηρετεί τους στόχους και το πρόγραμμά μας.

motifs04 Βρίσκουμε ένα φίλο για γυμναστική. Αν επιλέξουμε να πάμε στο ίδιο γυμναστήριο με ένα φίλο μας, είναι πολύ πιθανό να είναι εκείνος που θα μας πείθει κάθε φορά που θέλουμε να παραλείψουμε μία επίσκεψη εκεί.  Αν μάλιστα το σκεφτούμε ως μία υπόσχεση που δε θέλουμε να αθετήσουμε, τότε δε θα προσπερνάμε τις επισκέψεις!

05 Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Αντί να φάμε ένα “βαρύ” σε πρωτεΐνες γεύμα πριν τη γυμναστική μας, κάνουμε το ακριβώς αντίθετο: κάνουμε τη γυμναστική μας με στόχο το γευστικό και θρεπτικό γεύμα που μας περιμένει! Αυτό λειτουργεί σας επιβράβευση για την προσπάθειά μας κι επιπλέον θα “γεμίσουμε τις μπαταρίες μας” μετά τη γυμναστική. Υπάρχει πληθώρα επιλογών για γεύματα που περιέχουν φρούτα, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά ολικής άλεσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για γευστικά σνακς χωρίς τις “παρενέργειες”!

06 Βάζουμε το συναγωνισμό στο “παιχνίδι”. Αν είναι και στη φύση μας ο συναγωνισμός, τότε τα πράγματα απλοποιούνται αυτόματα. Μία επιλογή είναι να κάνουμε “κόντρα” με το φίλο που γυμναζόμαστε παρέα και να συγκρίνουμε τις επιδόσεις μας. Αν γυμναζόμαστε μόνοι, θέτουμε απλά ως στόχο να ανεβάσουμε τον πήχη των επιδόσεων. Αν, για παράδειγμα, τρέξαμε ενάμιση χιλιόμετρο τη μία μέρα, θέτουμε ως στόχο την επόμενη να τρέξουμε δύο χιλιόμετρα.

Είναι πιο εύκολο, τελικά, απ’ όσο νομίζαμε να ξεκινήσουμε μία καλή συνήθεια! Δε συμφωνείτε;

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here