Διακοπές μέσα στην καθημερινότητα

“Διακοπές ή δουλειά;” Ίσως ένας συνδυασμός.  Μήπως χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από την  μιζέρια της καθημερινότητας, ακόμα κι αν δεν έχουμε φύγει για διακοπές και είμαστε “υποχρεωμένοι” να εργαζόμαστε μέσα Αυγούστου; Ίσως αν δούμε τα πράγματα με μία άλλη ματιά να μην είναι και τόσο άσχημη κατάσταση…

Σταμάτα να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου και άρχισε να ζεις το σήμερα.

Σίγουρα “διακοπές” σημαίνει “διακόπτω την καθημερινή μου ρουτίνα”, διακόπτω ότι έκανα πριν και κάνω κάτι καινούργιο και διαφορετικό!

Γυρίζω την πλάτη μου στις εκκρεμότητες μου, στις έννοιες μου και σε ότι άλλο με προβληματίζει.

Σίγουρα οι επαγγελματικές συνθήκες δεν είναι πάντα οι κατάλληλες για να κάνουν κάποιον ευτυχισμένο αλλά μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό πάντα μέσα σε αυτές.

Μην ξεκινάς την ημέρα σου κρίνοντας ούτε τον εαυτό σου ούτε και τους συναδέλφους σου.

Ας γίνουμε οι παρατηρητές στον επαγγελματικό μας χώρο και όχι οι κριτές του εαυτού μας ή των συναδέλφων μας.

Ποτέ δε βγήκε σε καλό η επίκριση αντιθέτως μία λανθασμένη πράξη μας μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε διαφορετικά την επόμενη φορά κάποια γεγονότα.

Άρα καλό είναι να μην απογοητευόμαστε κατευθείαν εάν κάτι δεν πήγε όπως ελπίζαμε, αντιθέτως να σκεφτούμε τι μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτήν την κατάσταση.

Άλλωστε και οι δυσκολίες και οι αλλαγές για εμάς τους ανθρώπους είναι και τα πάντα εξυπηρετούν σε κάτι…

Προσπαθούσα να πείσω τον γιό μου να αγοράσει ένα πολύχρωμο νεσεσέρ και όχι το μαύρο που ήταν η δική του επιλογή. Δεν μπορούσα να αντέξω την ιδέα πως ήθελε να επιλέξει κάτι σκούρο και καταθλιπτικό! Εννοείται και λόγω του επαγγέλματος το παρερμήνεψα και άρχισα να τον ρωτάω πώς νοιώθει για να καταλάβω εάν περνάει κάποια δυσκολία.

STOP: ναι, η ζωή και η κάθε ημέρα της δε μπορεί να έχει είτε μαύρο είτε άσπρο είτε πολύχρωμο. Όλα τα χρώματα είναι για εμάς τους ανθρώπους, όλα τα χρώματα ανήκουν στην παλέτα του ζωγράφου άρα όλες οι ψυχολογικές καταστάσεις είναι για να τις ζούμε.

Πολλές φορές νοιώθουμε εκφοβισμό, ηθική παρενόχληση ή και εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση. Καλό είναι να γνωρίζουμε το σαφή ορισμό των εννοιών αυτών και στη συνέχεια να μεγεθύνουμε αρνητικά ή θετικά μία κατάσταση.

Ακούω διάφορες εκφράσεις μεταξύ των συναδέλφων μου:

Με ζηλεύει γιατί έχω καλύτερη σχέση με το αφεντικό μας

Θέλει να μου πάρει τη θέση

Μιλάει άσχημα για εμένα σε άλλους

Ενοχλείται που παίρνω καλύτερο μισθό από εκείνη κτλ.

Ο σεβασμός είναι απαραίτητος μεταξύ των συναδέλφων. Δεν υπάρχει λόγος να είσαστε αγενείς ή ακόμα και επιθετικοί με τους άλλους. Είναι σημαντικό να μπορούμε  να διαχωρίζουμε τα οικογενειακά μας προβλήματα από τα επαγγελματικά μας.

Είναι φυσιολογικό ο καθένας κάποια στιγμή να έχει μία δύσκολη ημέρα και άθελά του να είναι αγενής αρκεί να μην διαιωνίζεται μία άσχημη συμπεριφορά.

Η ευγένεια και ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων είναι το απαραίτητο συστατικό για μία ομαλή λειτουργία μίας επιχείρησης και για να είναι κάποιος χαρούμενος και αποδοτικός στη δουλειά του.

Χαμόγελο, θετικές σκέψεις, αισιοδοξία! Θυμηθείτε πως ήμασταν «μικροί», η μόνη μας στεναχώρια ήταν πόσα πιο πολλά παγωτά είχαμε φάει ή μπάνια είχαμε κάνει από τον φίλο μας. Πάλι βέβαια σύγκριση αλλά τι μας έλεγαν, όλα τα παιδιά είσαστε καλά, μη μαλώνετε…. Μπορείτε για λίγο να γίνετε παιδιά?

Σίγουρα, τώρα έχουμε άλλες υποχρεώσεις, άλλες ευθύνες και ζούμε μέσα από άλλους ρόλους.

STOP: τοποθετήστε τα “ear-phones”, βάλτε “a happy song”, και τραγουδήστε, χορέψτε, ξεφύγετε για λίγο. Η ζωή είναι πολύχρωμη!

Ζωγραφίστε την! Βρείτε το θετικό μέσα από το αρνητικό που προέκυψε…., άλλωστε η ζωή είναι για όλους εμάς!

Ας ζήσουμε το σήμερα και να βρούμε τρόπους να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας αντί να προσπαθούμε ο ένας να πάρει τη θέση και τα αξιώματα του διπλανού του.

Και φυσικά, καλοκαίρι είναι και εάν μπορείτε πηγαίνετε διακοπές.  Όποιοι δε μπορούν τώρα, μην απογοητεύεστε όλες οι εποχές του χρόνου είναι ωραίες.

Πείτε λοιπόν μία όμορφη καλημέρα και βρείτε ένα θετικό κομμάτι να συμπληρώσετε στο παζλ της ζωής σας.

Μην ξεχνάτε η παλέτα μπορεί να είναι πολύχρωμη!!!

 

Κείμενο: Ρενάτα Τζιλάβη– Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια, (τηλ. επικοινωνίας 6945268144)

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here