Διαλογιστείτε ενώ κάνετε jogging

3 συμβουλές για να το καταφέρετε

Μοιάζουν να διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά στην ουσία έχουν κοινά σημεία. Και τα δύο προσφέρουν σωματικά οφέλη, είτε καίγονατς θερμίδες είτε καταπολεμώντας πονοκεφάλους, ενώ ενισχύουν και την καλή καρδιακή λειτουργία. Επίσης, τόσο το τρέξιμο όσο κι ο διαλογισμός βοηθούν σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, καθώς μειώνουν το αίσθημα κατάθλιψης, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας κάνουν να νιώθουμε πιο χαρούμενοι. Τώρα μαθαίνουμε πως αυτά τα οφέλη μπορούμε να τα απολαύσουμε συνδυάζοντας το jogging με το διαλογισμό. Πώς; Με τρία απλά κόλπα!

01 Επιλέξτε ένα mantra. Το mantra είναι ένας ήχος ή μία δόνηση που «πυροδοτεί» μία πρόθεση. Η συνειδητή επανάληψη ενός mantra με θετικό απόηχο, όπως «έχω αφθονία» ή «είμαι υγιής» δημιουργεί ένα είδος πνευματικού μονοπατιού που οδηγεί στην πεποίθηση. Ενόσω τρέχετε τη διαδρομή σας, δοκιμάστε για μία εβδομάδα να επαναλαμβάνετε το mantra της επιλογής σας.

02 Εστιάστε στην ενέργεια που δημιουργεί το jogging. Καθοδηγητές της yoga και του διαλογισμού προτείνουν μία σειρά βημάτων για να συνδυάσετε το διαλογισμό με το jogging σας ώστε μακροπρόθεσμα να αναπτύξετε τη δημιουργικότητά σας και να χτίσετε το αίσθημα αυτοπεποίθησης.

                Α. Πριν τη διαδρομή σας αφιερώστε λίγα λεπτά για να νιώσετε την ενέργεια που σας περιβάλλει. Ακόμη και το αεράκι που φυσά είναι ενέργεια.

                Β. Στη συνέχεια αφουγκραστείτε την εσωτερική σας ενέργεια ώστε να αναπτύξετε την ενσυναίσθησή σας. Μόλις το καταφέρετε αφομοιώστε την ενσυναίσθηση στα ενεργειακά σας κέντρα, aka τα chakras σας.

                Γ. Όταν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας επαναλάβετε το mantra «Om Shakti Nahama». «Shakti» στα σανσκριτικά σημαίνει έντονη ενέργεια. Με αυτό το mantra δηλώνετε πως έχετε «ενωθεί» με την αστείρευτη ενέργεια που βρίσκεται σε όλους μας. Στη συνέχεια επαναλάβετε στον εαυτό σας τη φράση «ρέω με τη ροή του σύμπαντος».

                Δ. Αφήστε το σώμα σας να γίνει ένα με την ενέργεια γύρω σας. Το mantra σας βοηθάει να ξεκινήσετε, ενώ το να αφεθείτε στη διαδικασία της γυμναστικής σας είναι ο στόχος.

03 Βρείτε μία «άγκυρα». Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι κατάλληλη για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν να συνδυάζουν το jogging τους με το διαλογισμό, μια που οι πιο «προχωρημένοι» το κάνουν σχεδόν αυτόματα. Μπορείτε να εστιάσετε στην αναπνοή σας και το ρυθμό της. Αν για παράδειγμα εισπνέετε στα δύο πρώτα βήματα και στα επόμενα δύο εκπνέετε (για όσο χρόνο μπορείτε) θα μπείτε σε μία ζώνη όπου ο χρόνος «χάνεται». Έτσι είστε 100% αφοσιωμένος στη διαδικασία. Βοηθά επίσης η επιλογή ενός οπτικού σημείου αναφοράς κατά τη διαδρομή σας. Αν κοιτάτε τριγύρω σας, θα χάσετε την εστίασή σας, ενώ αν επιλέξετε ένα σημείο στην ευθεία της διαδρομής επικεντρώνεστε σε αυτό και σας βοηθά να αφεθείτε στην εμπειρία.

Αφού, λοιπόν, ξεκαθαρίστηκε πως ο διαλογισμός δεν εφαρμόζεται απαραίτητα στο πάτωμα με μαξιλάρια σε θέση οκλαδόν, μπορείτε να φορέσετε τα αθλητικά σας και να απολαύσετε τη γυμναστική σας!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here