Διώξτε άγχος και φοβίες από τη ζωή σας

Οκτώ mantras είναι τα «κλειδιά» που χρειάζεστε..

Είμαι (σχεδόν) βέβαιη πως, όταν διαβάσατε τη λέξη “mantra”, σκεφτήκατε αμέσως σανσκριτικές εκφράσεις που δυσκολεύεται κανείς να τις διαβάσει – πόσο μάλλον να τις πει! Κι αυτό σας άγχωσε; Όχι, μην ανησυχείτε! Το mantra στην ουσία είναι μία έκφραση που θέτει σε λειτουργία την εσωτερική μας ενέργεια ώστε να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Αν το καλοσκεφτείτε, όταν αποφασίζουμε να τρέξουμε ένα χιλιόμετρο παραπάνω στη γυμναστική μας και λέμε στον εαυτό μας «μπορώ να το κάνω», mantra επιστρατεύουμε! Όταν, λοιπόν, νιώθουμε πως το άγχος μετατρέπεται σ’ έναν ανεπιθύμητο καθημερινό σύντροφο, οι παρακάτω εκφράσεις (mantras) θα μας βοηθήσουν να το καταπολεμήσουμε.

 01 “Αφήνω την αγωνία. Γιορτάζω ό,τι καλό μπορεί να συμβεί”. Οι αρνητικές σκέψεις μας απομακρύνουν από τους στόχους μας. Αντί να ανησυχούμε για το τι μπορεί να πάει στραβά, εστιάζουμε στο να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε ό,τι μπορεί να γίνει κατά πώς επιθυμούμε.

02Όλες μου οι ανάγκες είναι καλυμμένες”. Αν κάποιος τομέας της ζωής μας παρουσιάζει πρόβλημα επειδή νιώθουμε πως δε βρίσκουμε λύση, καλό είναι να στραφούμε στην εμπιστοσύνη στις ευκαιρίες που μας προκύπτουν. Αν εμφανιζόμαστε «ανοιχτοί» στις όποιες εναλλακτικές, τότε αυτόματα όλες οι πιθανές λύσεις είναι διαθέσιμες.

 03Οι επιθυμίες μου είναι καθ’ οδόν”. Πολλές φορές ανησυχούμε για κάποια εξέλιξη στη ζωή μας ή νιώθουμε άγχος επειδή δεν καταφέραμε να πετύχουμε κάποιο στόχο. Έτσι κάθε προσπάθειά μας οδηγεί σε αποτυχία. Δίνοντας, όμως, λίγο χρόνο στον εαυτό μας να χαλαρώσει, γινόμαστε πιο παραγωγικοί κι αναπτύσσουμε νέους τρόπους για να πετύχουμε τους στόχους μας.

04Είμαι έτοιμος να ζήσω με νέο τρόπο τη ζωή μου”. Ακόμη κι οι πόρτες που θεωρούμε κλειστές μπορούν να κρύβουν νέες ευκαιρίες για ευημερία. Η δύναμή μας έγκειται στο πώς επιλέγουμε εμείς να δράσουμε, όχι στην όποια κατάσταση ζούμε.

 05Δεν υπάρχουν λανθασμένες αποφάσεις, μαθαίνω από τις επιλογές μου”. Αν κάνουμε μόνο ό,τι νιώθουμε άνετα να κάνουμε, δεν προχωράμε παρακάτω. Τα λάθη μας (όσο κι αν μοιάζει απίστευτο) δε γίνονται μάταια, αλλά μας βοηθούν να αντιληφθούμε τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο γύρω μας. Αντί, λοιπόν, να μετανιώνουμε για το παρελθόν, καλύτερο είναι να εστιάσουμε στα οφέλη κάθε εξέλιξης.

 06 “Αφήνω ό,τι δε μπορώ να αλλάξω”. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ό,τι δε δεχόμαστε. Για την ακρίβεια, το συνηθίζουμε. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να παραδεχθούμε πως η παραδοχή πως η κατάσταση δε μπορεί να αλλάξει είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

07Η ευγνωμοσύνη είναι η κινητήριος δύναμη για κάθε τι”. Το άγχος προκαλείται από την τάση μας να εστιάζουμε στο τι δεν έχουμε και τι δε λειτουργεί όπως θέλουμε. Αν εστιάσουμε στην ευγνωμοσύνη για ό,τι ήδη έχουμε, ανοίγονται περισσότερες ευκαιρίες μπροστά μας. Τότε η πορεία μας προς τους στόχους μας έχει λιγότερα εμπόδια.

08Βλέπω τον εαυτό μου να ζει την ιδανική ζωή”. Πολλοί από εμάς δεν πιστεύουν στη δύναμη των ονείρων μας. Το να προχωρούμε μπροστά είναι σημαντικό για να

εστιάσουμε στις επιθυμίες μας και να οραματιστούμε την επιτυχία μας. Η φαντασία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στο να δημιουργήσουμε την ιδανική για εμάς ζωή. Αν μπορούμε να πιστέψουμε σε κάτι πριν το ζήσουμε, τότε μπορούμε και να το δημιουργήσουμε με επιτυχία στον μέλλον. Αρκεί να εμπιστευτούμε τα όνειρά μας και να φανταστούμε τον εαυτό μας να ζει τη ζωή που πραγματικά επιθυμούμε.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here