Δύσκολη μέρα; Διώξτε τις εντάσεις της!

Πέντε τρόποι για να αποφορτιστείτε εύκολα και άμεσα…

Όλοι μας έχουμε από εκείνες τις μέρες τις γεμάτες ένταση και στρες που μας κάνουν να αδημονούμε να γυρίσουμε στο σπίτι για να χαλαρώσουμε. Και μπορεί σε αυτό που εννοούμε χαλάρωση να συμπεριλαμβάνουμε σερφάρισμα με τον υπολογιστή ή το tablet ή ταινίες στο Netflix, όμως η τεχνολογία δε μπορεί στην πραγματικότητα να μας βοηθήσει τόσο. Και μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η απομάκρυνση από τις οθόνες μία ώρα τουλάχιστον πριν πέσουμε στο κρεβάτι εξασφαλίζει πιο ομαλό ύπνο. Άρα, καλό είναι να δημιουργήσουμε άλλες συνθήκες στο χώρο αλλά και στο μυαλό μας για να καταφέρουμε να αποδιώξουμε το άγχος της ημέρας.

01 “Καθαρίζουμε” το μυαλό μας. Πριν κάνουμε ο,τιδήποτε, είναι σημαντικό να βγάλουμε από το μυαλό μας ό,τι αφορά γεγονότα της ημέρας στη δουλειά ή ό,τι μας άγχωσε ή στεναχώρησε. Είναι βασικό ώστε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας κι αυτό δε γίνεται αν εμμένουμε σε ό,τι έγινε ή αν καθίσουμε να σχεδιάσουμε νέους τρόπους δράσης και στρατηγικές. Η σωματική χαλάρωση εξαρτάται από την πνευματική, επομένως εστιάζουμε πρωτίστως στη δεύτερη.

02 Ακούμε μουσική που μας ηρεμεί. Επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει πως ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, μπορούμε να περιορίσουμε την αίσθηση του άγχους καθώς εξισορροπούνται οι σφυγμοί της καρδιάς κι η αρτηριακή πίεση και μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το στρες. Ιδανικές είναι οι playlists με τραγούδια σε ακουστικές εκτελέσεις (χωρίς, δηλαδή, τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων), μπαλάντες ή ορχηστρική μουσική. Συνδυάζουμε τη μουσική με μία εξίσου χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως το μπάνιο μας ή διαβάζοντας ένα βιβλίο.

03 Δημιουργούμε ένα ήρεμο περιβάλλον. Επιλέγουμε ένα χώρο όπου περιορίζονται κατά πολύ ο θόρυβος κι οποιαδήποτε σχετικά ερεθίσματα, όπως η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Πολλοί επιλέγουν το υπνοδωμάτιο, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε κι ένα μέρος του σπιτιού ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό.

04 Κεριά. Τα αρωματικά κεριά κάνουν θαύματα μια που, όπως λέει και το επίθετο, μυρίζουν όμορφα και το φως τους δημιουργεί μία cozy ατμόσφαιρα, ιδανική για να χαλαρώσουμε. Ανάβουμε μερικά κεριά αντί για το φωτιστικό στο χώρο που επιλέξαμε για να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας. Επιπλέον, το απαλό φως των κεριών θα προετοιμάσει το σώμα για έναν ευχάριστο ύπνο.

05 Αναπνοές. Το είπαμε και δε θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε: οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι “κλειδιά” για να χαλαρώσουν σώμα και νους, καθώς κι αυτές μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που πυροδοτούν το στρες κι ηρεμούν τα συναισθήματά μας. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας κλείνοντας τα μάτια κι εστιάζοντας στο ρυθμό της ανάσας μας. Μπορούμε, ακόμη, να τοποθετήσουμε νοερά τον εαυτό μας σε κάποιο μέρος που μας προσφέρει ηρεμία, όπως την παραλία.

Πρόκειται, στην ουσία για μικρές συνήθειες που αν τις υιοθετήσουμε, όχι μόνο θα αποφορτίζουμε τις εντάσεις μίας “περίεργης” μέρας, αλλά θα μπορούμε να υποδεχθούμε αναζωογονημένοι την επόμενη!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here