Είμαστε ό,τι τρώμε!

Η ηλικία μας, δεν υποδηλώνεται μόνο με τη φθορά που έχει το δέρμα μας, το σώμα μας ή ο οργανισμός μας, αλλά και με τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στις διατροφικές μας, κυρίως, συνήθειες.

Το δέρμα μας τείνει με τα χρόνια να χάνει τη σφριγηλότητά του και τη λάμψη του. Οι ρυτίδες μας και τα σημάδια του χρόνου, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολο είναι να τα βάλει κανείς μαζί του. Τι και αν θέλουμε να είμαστε πάντα νέες και όμορφες; Είμαστε ό,τι τρώμε. Και για τον λόγο αυτό προσθέτουμε στην διατροφή μας, το ψάρι, τα λαχανικά, η σόγια και τα μούρα που είναι μόνο μερικές από τις τροφές που βοηθούν στη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες που το απορροφούν; Και ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν το δέρμα μας να αναπνεύσει και να δείχνει πάντα φρέσκο και νέο;

Το αλκοόλ είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας. Έρευνες έχουν δείξει και αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες και επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχει. Παράλληλα όμως παρουσιάζει και αντιγηραντική δράση. Όλα αυτά όμως στη περιορισμένη ποσότητα του ενός ποτηριού ανά ημέρα. Η παραπάνω δόση θα προκαλέσει αφυδάτωση στο σώμα μας που χρειάζεται κατά μέσο όρο τη τριπλάσια ποσότητα σε νερό για να φέρει την ισορροπία που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Τι γίνεται όμως με το φαινόμενο cocktail που “χτυπάει” διπλά αφού στο αλκοόλ, έρχεται να προστεθεί και η ζάχαρη;

Η ζάχαρη, μας οδηγεί στο δεύτερο βασικό ύποπτο. Ποιος είναι αυτός; Μα τα αναψυκτικά φυσικά. Μελέτες, έχουν επανειλημμένα αποδείξει, πως τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κυριολεκτικά ρουφούν την ελαστίνη και μειώνουν τη φυσική ανάπλαση του κολλαγόνου του δέρματος.

Last but not least, τα αιώνια κορεσμένα λίπη. Πόσα και πόσα άρθρα δεν έχουμε διαβάσει, πόσες και πόσες εκπομπές υγείας δεν έχουμε παρακολουθήσει, που να αναφέρουν αυτές τις λέξεις. Μειώστε τα τηγανιτά, αντικαταστήστε τα αλλαντικά και τα τυριά με τα αντίστοιχα στη χαμηλών λιπαρών εκδοχή τους. Φτιάξτε ένα τοστ με μαύρο ψωμί, βραστή γαλοπούλα και κάποιο κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών και θα έχετε αυτομάτως το πιο υγιεινό δεκατιανό ή πρωινό που θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες.

Κείμενο: Εύη Τσανάκα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here