Ελαττώστε το άγχος απλά και φυσικά

Τρεις τρόποι από την ολιστική ιατρική*.

Πολλά έχουμε γράψει κι αναφέρει για το άγχος, όπως το πόσο δύσκολo κάνει πολλές φορές το να διαχειριστούμε καταστάσεις και να ανταπεξέλθουμε σε εμπόδια. Κι όμως, υπάρχουν απλά κόλπα που συστήνουν οι θεραπευτές ολιστικής ιατρικής προκειμένου η αίσθηση του άγχους να περιοριστεί κατά πολύ. Για την ακρίβεια πρόκειται για μικρές συνήθειες που αν τις υιοθετήσουμε θα μας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.

01 Σταθεροποιούμε το σάκχαρο του αίματος. Όταν μιλάμε για το άγχος, εννοούμε την κατάσταση άμυνας που κυριεύει το σώμα, γνωστή κι ως “fight-or-flight”. Αυτή η κατάσταση – αντίδραση ενίοτε ξεφεύγει από τον έλεγχό μας, για παράδειγμα όταν έρχεται στη ζωή μας μία ριζική αλλαγή. Μια πολύ συχνή αιτία για την αύξηση του αισθήματος ανησυχίας είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μάλιστα πολλοί δεν κάνουν το συσχετισμό. Αν, όμως, το σάκχαρο εξισορροπηθεί, η αίσθηση του άγχους περιορίζεται.
Τι κάνουμε;
Περιορίζουμε τις τροφές που περιέχουν σάκχαρα και κατεργασμένους υδατάνθρακες και τις αντικαθιστούμε με υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες. Όταν νιώθουμε πως το σάκχαρό μας πέφτει, τότε ένα σνακ όπως οι μπανάνες θα το αυξήσει πρέπει ώστε στη συνέχεια να αισθανθούμε λιγότερη ανησυχία.

02 Μειώνουμε την καφεΐνη. Ναι, είναι αλήθεια πως ο καφές είναι το αγαπημένο μας ρόφημα. Είναι ζεστός, γευστικός, με πλούσιο άρωμα και μας «ανοίγει τα μάτια» το πρωί. Είναι και μία κλασσική τελετουργία. Ο καφές, όμως, είναι υπεύθυνος και για το γεγονός ότι το σώμα μας αισθάνεται συνεχώς πως βρίσκεται σε κατάσταση “fight-or-flight”. Στην ουσία η καφεΐνη διατηρεί το νευρικό μας σύστημα σε διαρκή θέση εγρήγορσης – με έμφαση στο σκέλος “fight”. Ο συνδυασμός καφεΐνης και πολυάσχολης/στρεσογόνου ζωής κι εργασίας είναι αρκετός για να νιώθουμε συνεχώς άγχος.
Τι κάνουμε;
Όπως συμβαίνει κάθε φορά που θέλουμε να αποβάλλουμε μία συνήθεια, έτσι κι η απεξάρτηση από την καφεΐνη πρέπει να γίνει σταδιακά. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, ξεκινήστε μειώνοντας τα τρία φλυτζάνια καφέ ανά ημέρα σε δύο. Έπειτα αντικαταστήστε το ένα φλυτζάνι με ένα που περιέχει ντεκαφεϊνέ. Επίσης, αν πίνετε μαύρο τσάι, στραφείτε (επίσης σταδιακά) στο πράσινο. Καταργώντας την καφεΐνη από την καθημερινότητά μας, θα μπορούμε να διαχειριστούμε με περισσότερη ηρεμία τις όποιες καταστάσεις.

03 Αφιερώνουμε δύο λεπτά σε ασκήσεις αναπνοής. Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησης του άγχους. Είναι ασφαλείς κι ο καθένας μπορεί να τις εκτελέσει ανά πάσα στιγμή. Η κατάσταση ηρεμίας στην οποία έρχεται στο σώμα με τις ασκήσεις καταπραΰνει το αίσθημα ανησυχίας, ακόμη κι όταν αυτό είναι στα όριά του. Κι όμως σχεδόν κανείς δεν τις κάνει καθημερινά γιατί «δεν έχει χρόνο».
Τι κάνουμε;
Η απόκτηση μίας νέας συνήθειας είναι πάντα μία δύσκολη διαδικασία, Καθώς, όμως, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε αμέσως με μισάωρα διαλογισμού, καλλιεργούμε τη νέα συνήθεια σταδιακά, όπως και με τον καφέ. Έτσι αργότερα θα εφαρμόζουμε τις ασκήσεις
(σχεδόν) αυτόματα, αλλά κι όταν τις χρειαζόμαστε χωρίς να σκεφτόμαστε αν «έχουμε χρόνο». Μία εύκολη άσκηση για να ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε τη συνήθεια είναι η εξής: εισπνέουμε μετρώντας ως το τέσσερα, κρατάμε την ανάσα μετρώντας ως το δύο κι εκπνέουμε μετρώντας πάλι ως το τέσσερα. Ξεκινάμε κάνοντας την άσκηση για μόλις δύο λεπτά την ημέρα – όλοι έχουμε έστω δύο λεπτά! – ή όταν νιώθουμε αγχωμένοι.
*Στην ολιστική ιατρική η θεραπεία βασίζεται στην αντιμετώπιση του ανθρώπου ως σύνολο παρά ως «φορέα» οργάνων. Συνδυάζοντας την επιστήμη της ιατρικής με την ιαματική φιλοσοφία, η ολιστική εστιάζει στην υγεία νου και σώματος.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here