Επτά λόγοι για να χαμογελάμε…

Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από υποχρεώσεις, εντάσεις κι εν συνεχεία άγχος. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που όταν κάποιος μας πει «χαμογέλα λίγο» είναι πιθανό να τον κοιτάξουμε λες και μας ήρθε από άλλο πλανήτη. Επειδή, όμως, το χαμόγελο λέει πολλά περισσότερα για εμάς και φυσικά κάνει καλό, ας δούμε επτά πράγματα που θα μας βοηθήσουν να το εντάξουμε (πιο έντονα) στη ζωή μας!

01 Υπάρχουν διάφορα χαμόγελα. Για την ακρίβεια υπάρχουν τα εγκάρδια κι ειλικρινή χαμόγελα, υπάρχουν και τα βεβιασμένα. Στα πρώτα λειτουργούν εμφανώς περισσότεροι μύες του προσώπου εκτός από το στόμα, όπως εκείνοι των ματιών. Στα δεύτερα λειτουργούν μόνο οι μύες του στόματος, έτσι αυτόματα αυτά τα χαμόγελα στέλνουν ένα μήνυμα υπερπροσπάθειας κι ενίοτε δυσφορίας. Μαντέψτε ποιος τύπος χαμόγελου έχει μεγαλύτερη αξία…!

02 Κάθε χαμόγελο είναι καλό. Ναι, είπαμε πριν πως τα βεβιασμένα χαμόγελα δεν είναι ιδανικά. Αν, όμως, τα χρησιμοποιήσει κάποιος για εξάσκηση, τότε αργότερα το κάθε χαμόγελο θα βγαίνει αυθόρμητα – άρα τα πιεσμένα χαμόγελα τα λες και χρήσιμα! Άλλωστε ένα χαμόγελο που εκδηλώνει αμηχανία μπορεί να βοηθήσει και σε μία δύσκολη κατάσταση, αν δηλαδή επιζητάτε «άφεση» για κάποιο λάθος που κάνατε. Αν μη τι άλλο, η συγχώρεση θα έρθει πιο εύκολα αν ο άλλος σας δει να χαμογελάτε!

03 Ένα χαμόγελο διατηρεί την προσοχή. Τα μωρά χαμογελούν από (περίπου) την έκτη εβδομάδα της ζωής τους. Αν παρατηρήσετε, θα δείτε πως το μωρό τραβά την προσοχή μας με το κλάμα του, αλλά τη διατηρεί με το χαμόγελο. Αυτό βοηθά τα μωρά τόσο σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, αλλά και όταν μεγαλώσει. Κι αυτό γιατί όταν χαμογελάμε, τόσο πιο πιθανό είναι να μας θυμάται κάποιος. Δύσκολα μένει στο μυαλό μας κάποιος που δε γελάει το χειλάκι του, έτσι δεν είναι;

04 Είναι μεταδοτικό. Το αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες εδώ και χρόνια, αλλά μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Στο δρόμο για τη δουλειά σας, χαμογελάστε σε εκείνον/η που θα διασταυρώσει το βλέμμα του/της με το δικό σας. Οι πιθανότητες να μην ανταποκριθεί με χαμόγελο είναι ελάχιστες!
Smiling 4

05 Γιατί οι άντρες χαμογελούν λιγότερο από τις γυναίκες; Ναι, πολλές γυναίκες έχουν τη φήμη πως πρώτα προσέχουν τα «κακά παιδιά». Τι εννοούμε; Μια γυναίκα θα προσέξει κάποιον που δε χαμογελά τόσο κι εκπέμπει ισχύ και περηφάνια περισσότερο από κάποιον πιο χαμογελαστό. Οι άντρες, από την άλλη, προσέχουν ιδιαίτερα το χαμόγελο. Μιλάμε, όμως, για τις εντυπώσεις της πρώτης συνάντησης, κοινώς το «με την πρώτη ματιά». Μακροπρόθεσμα, όμως, αποδεικνύεται πως άντρες και γυναίκες έλκονται περισσότερο από ένα χαμογελαστό πρόσωπο, καθώς εκείνο εμφανίζεται πιο συμπαθητικό, πιο έξυπνο και φυσικά πιο όμορφο.

06 Χάρη στο χαμόγελο ζούμε περισσότερο. Το 2010 Αμερικανοί ερευνητές παρατήρησαν φωτογραφίες ομάδων του baseball χρονολογημένες περίπου στο 1952. Στη συνέχεια έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι παίκτες που χαμογελούσαν (αβίαστα) στις φωτογραφίες, έζησαν περίπου 5 με 8 χρόνια περισσότερο από τους άλλους. Να σας πω το συμπέρασμα, είναι απαραίτητο;

07 Χαμογελάει το είναι σου; Χαμογελά και το στόμα σου! Η γλώσσα του σώματος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της κοινωνικής ψυχολογίας καθώς όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στους άλλους να αντιληφθούν το χαρακτήρα μας, αλλά μπορεί και να μας καθορίσει. Για παράδειγμα, αν αποκτήσουμε μία σωματική συμπεριφορά που εκπέμπει αυτοπεποίθηση, αυτή θα επηρεάσει και την αίσθηση της αυτοπεποίθησης αυτή καθ’ αυτή. Αυτό λειτουργεί, φυσικά κι ανάποδα, ιδίως όσον αφορά το αίσθημα της γαλήνης και της χαράς. Αν σκεφτείτε πως το σώμα σας χαμογελάει, τότε σε λίγα λεπτά θα χαμογελάει και το στόμα σας ειλικρινά κι αβίαστα!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσετε πως το χαμόγελο… «δε βγαίνει», απλά ξανασκεφτείτε το και προσπαθήστε πάλι!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here