Έξι λόγοι για να τρώμε (ακόμα πιο συχνά) κεράσια

Πλησιάζει η εποχή που τα μικρά κατακόκκινα αυτά φρούτα θα έχουν περίοπτη θέση  στο ψυγείο μας. Εκτός όμως από ένα σνακ με ελάχιστες θερμίδες – μόλις 77 περιέχει ένα κουπάκι κεράσια – είναι και μία αξιόλογη πηγή θρεπτικών συστατικών που βοηθούν την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

01 Μειώνουν τις φλεγμονές: Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition λέει πως η κατανάλωση κερασιών μειώνει τους δείκτες που συνδέονται με φλεγμονοπάθειες. Μάλιστα μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Vermont έφτασε στο συμπέρασμα πως ο χυμός κερασιών βοηθούν τις αρθρώσεις σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

02 Είναι καλή πηγή βιταμίνης και ινών: Ένα κουπάκι κεράσια περιέχει το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C Και πάνω από 2 γραμμάρια ινών.

03 Βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου: Αν τρώτε συχνά κεράσια, μπορεί να σας ωφελήσει μακροχρόνια. Έρευνες αποδεικνύουν πως η κατανάλωση κερασιών μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης των νόσων Alzheimer και Huntington (σημ.: πρόκειται για μία εκφυλιστική νόσο νευρολογικής φύσεως που επηρεάζει το συντονισμό των μυών κι οδηγεί σε μείωση νοητικών ικανοτήτων και άνοια).

04 Προλαμβάνουν τους μυϊκούς τραυματισμούς: Οι καταπονημένοι μύες μετά την άσκηση ίσως δείχνουν πως αυτή έγινε σωστά, αλλά δεν είναι σίγουρα η πιο ευχάριστη αίσθηση. Έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση κερασιών μετά την γυμναστική μειώνουν τους μυϊκούς πόνους και μακροχρόνια περιορίζουν τον κίνδυνο σοβαρότερων τραυματισμών. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες, έναν τύπο ισχυρών αντιοξειδωτικών που αποτελούνται από ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση.

05 Καταπολεμούν τα καρδιοαγγειακά νοσήματα: Οι ανθοκυανίνες που δίνουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τα κεράσια, είναι επίσης χρήσιμες για την καρδιακή λειτουργία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan συμπέραναν πως τα κεράσια μπορούν να επηρεάσουν τους παράγοντες που συνδέονται με το διαβήτη και καρδιακά νοσήματα.

06 Βοηθούν στον ύπνο: Τα κεράσια είναι μία φυσική πηγή μελατονίνης, την ορμόνη που επηρεάζει τον ύπνο. Με γνώμονα τη σημασία ενός καλού ύπνου στο σύνολο της κλινικής μας εικόνας, η ένταξη του χυμού κερασιών στη διατροφή μας είναι ιδανική, ειδικά αν δεν κοιμόμαστε σωστά ή αρκετά. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food λέει πως o χυμός κερασιών μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από αϋπνίες.

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν το γεγονός πως σε περίπου ένα μήνα η αγορά θα κατακλυστεί από κεράσια κι απολαύστε τα οφέλη που θα σας προσφέρουν αυτά τα γλυκύτατα φρούτα!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here