Φράουλες, το πιο ισχυρό αντιηλικό

Όλα δείχνουν ότι τα αντηλιακά του μέλλοντος θα φτιάχνονται από εκχύλισμα φράουλας, καθώς σύμφωνα με Ιταλούς και Ισπανούς επιστήμονες η γνωστή φράουλα διαθέτει ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες.

Οι φράουλες δεν είναι μόνο νόστιμα φρούτα, θα μπορούσαν επίσης να προστατεύουν το δέρμα μας από τις επιβλαβείς, για το DNA, υπεριώδεις ακτίνες. Σε μια κοινή μελέτη από την Ιταλία στο Università Politecnica delle Marche και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη εκχυλίσματος φράουλας σε καλλιέργειες δέρματος-κυττάρων προσέφερε ένα είδος προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ενώ το τρίψιμο φράουλες σε όλο το σώμα μας δεν μπορεί να μας προστατεύσει από το ηλιακό έγκαυμα, οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια φωτοπροστατευτική κρέμα από το αγαπημένο μας φρούτο.

Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και μετά τους προσέθεσε εκχύλισμα φράουλας πλούσιο σε ανθοκυανίνες, με συμπύκνωση 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστό του λίτρο(mg/ml).Οι ερευνητές πριν και μετά την προσθήκη του εκχυλίσματος, εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία και συμπέραναν ότι το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας στα οποία εκτέθηκαν τα δερματικά κύτταρα αντιστοιχούν σε παραμονή επί 90 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Maurizio Battino δήλωσε: «Στην έρευνά μας επιβεβαιώσαμε την προστατευτική δράση της φράουλας απέναντι στην καταστροφή των δερματικών κυττάρων λόγω έκθεσής τους σε ακτινοβολία UVA» και πρόσθεσε «χαρίζει προστασία στις κυτταρικές σειρές που εκτίθενται στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών του δέρματος».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural Food Chemistry».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here