Φρούτα και λαχανικά κατά της κατάθλιψης

woman shopping for fruits and vegetables in produce department of a grocery store/supermarket

Yoga, διαλογισμός, ξεκούραση, zen καταστάσεις… Για να ξεκουραστούμε και να βιώσουμε ουσιαστικά το “ευ ζην”, υπάρχουν πολύ πιο απλές μέθοδοι: δοκιμάστε τα φρούτα και τα λαχανικά! Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας, αλλά πρέπει να μάθετε πόσο καλό κάνουν και στην ψυχολογία μας. Πιο συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι έχουν “ηθικό ακμαίο”, καταναλώνουν πέντε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, σύμφωνα με νέα έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτή η ετήσια μελέτη, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 14.000 άτομα, μοιράζει σε τρεις κατηγορίες τους άνδρες και τις γυναίκες που ερωτώνται : χαμηλό επίπεδο ευημερίας, μέτριο ή υψηλό. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πρέπει να απαντήσουν σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ, φρούτων και λαχανικών, τσιγάρων και για το βάρος τους.Το αποτέλεσμα; οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν σταματήσει το κάπνισμα, δεν είναι υπέρβαροι και τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά!

Επιπλέον, το 33,5 % των ανθρώπων που είναι καλά με τον εαυτό τους καταναλώνουν πέντε δόσεις φρέσκων προϊόντων την ημέρα, περισσότερο από το ένα τρίτο (31,4 %) τρώει 3-4 και το 28,4 % μόνο δύο.

Πέρα της ποσότητας, είναι κυρίως η καθημερινή κατανάλωση που είναι σημαντική και βοηθά στην ψυχολογική ανάταση. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες που είχαν πεσμένο ηθικό παρουσίασαν μία πολύ χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. « Αυτά τα νέα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι κάνουν καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην ψυχολογία του πληθυσμού γενικότερα”. υποστηρίζει ο Δρ. Saverio Stranges, επικεφαλής της έρευνας.

Η σωστή λοιπόν διατροφή προλαμβάνει καρδιαγγειακές και χρόνιες παθήσεις και λειτουργεί και ως εγγυητής της καλής διάθεσης, το οποίο -κατά συνέπεια- σημαίνει και μία πιο υγιής κοινωνία. «Το να αρρωσταίνει κανείς κοστίζει υπερβολικά για το ίδιο το άτομο αλλά και για την κοινωνία. Οπότε, μία ευαίσθητη πνευματική υγεία είναι η βάση πολλών σωματικών ασθενειών, ανθυγιεινού τρόπου ζωής και άλλων κοινωνικών ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να μελετάμε τους παράγοντες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να διατηρούν την αίσθηση της ευημερίας “, δήλωσε η Sarah Stewart-Brown, που συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα μπορούσαν να σωθούν έως 1,7 εκατομμύρια ζωές ετησίως αν κατανάλωναν επαρκώς φρούτα και λαχανικά. Φαντάζομαι αυτό λέει κάτι…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here