Φυτέψτε ένα λουλούδι, σας κάνει καλό!

close up of hands in gloves with soil and a plant

Η κηπουρική παρέχει οφέλη σωματικά και ψυχικά

                Τώρα που βελτιώνεται ο καιρός, είναι η διανική περίοδος για να ασχοληθείτε με την αυλή ή τα παρτεράκια και τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Ειδικά αν μένετε σε διαμέρισμα, η εικόνα ενός μπαλκονιού με χρωματιστά φυτά σίγουρα προσφέρει μία αίσθηση χαλάρωσης σ’ ένα εν γένει μουντό τσιμεντένιο τοπίο.

Εκτός, όμως, από την οπτική ευχαρίστηση που προσφέρει μία προσεγμένη γλάστρα, κι η διαδικασία της φύτευσης προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο ιδρώτας κατά τη διαδικασία και τα βρώμικα από το χώμα ρούχα και χέρια οδηγούν σε οφέλη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Σύμφωνα με έρευνες, η κηπουρική είναι μία εξαιρετική εναλλακτική άσκησης, κατά την οποία μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου ΙΙ, οστεοπόρωσης ή και κατάθλιψης. Μάλιστα, ερευνητές που συνέταξαν σχετικό άρθρο στο Journal of Health Psychology συμπέραναν πως η κηπουρική μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό κι ενδυναμώνει τη θετική διάθεση, ανακουφίζοντας έτσι από το έντονο στρες.

                Η κηπουρική χρησιμοποιείται στο εξωτερικό σε πολλούς τομείς και δραστηριότητες που σχετίζονται με την κοινωνικοποίηση. Σε σχολεία οι μαθητές μέσω της κηπουρικής διδάσκονται τη σημασία της παραγωγής ενός φρέσκου προϊόντος (όταν πρόκειται για λαχανικά), ενώ σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σημειώνεται μείωση του ρυθμού εξέλιξης ασθενειών που σχετίζονται με την άνοια.

Επιπλέον η κηπουρική απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας. Τα παιδιά μέσω αυτής, εκτός από μαθήματα για την επιστήμη και τη φύση, παίρνουν και μαθήματα υπευθυνότητας. Άλλωστε το να φροντίζεις ένα φυτό θέλει την ίδια υπευθυνότητα με εκείνη που απαιτείται για τη φροντίδα ενός κατοικιδίου. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενισχύεται η φυσική τους κατάσταση κι η αίσθηση της αυτοεκτίμησης, καθώς επίσης βοηθά στην αποκατάσταση ασθενών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν, λοιπόν, βρίσκεστε στη φάση όπου αναρωτιέστε αν θέλετε να ανανεώσετε την αυλή ή το μπαλκόνι σας για την άνοιξη, μην το σκέφτεστε παραπάνω! Όχι μόνο θα απολαμβάνετε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας με τα λουλούδια γύρω σας το καλοκαίρι, αλλά θα ξεκινήσετε μία ευχάριστη ρουτίνα κατά τη φροντίδα των φυτών τονώνοντας έτσι σώμα και πνεύμα!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here