Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να διαπραγματευτούμε;

Η δημοσιογράφος Στέλλα Κάσδαγλη μας αναλύει τα δύο λάθη των γυναικών στη διαπραγματευτική μας τεχνική και ποια είναι η λύση…

Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που έχω ακούσει κάποια φίλη/γνωστή/συνεργάτιδα να λέει ότι δυσκολεύεται πολύ να διαπραγματευτεί την αμοιβή της, δε θα χρειαζόταν να ξαναδιαπραγματευτώ καμία αμοιβή στη ζωή μου, κάτι που θα ήταν ευχής έργο, φυσικά, γιατί –σωστά το μαντέψατε- πάντα δυσκολεύομαι πολύ να διαπραγματευτώ την αμοιβή μου.

Γιατί λοιπόν μας είναι τόσο δύσκολο να μπούμε στη διαδικασία αυτή –και, το κυριότερο, να βγούμε ικανοποιημένες στο τέλος της; Γιατί βγαίνουμε (και νιώθουμε) τόσο συχνά ριγμένες σε επαγγελματικές ή και πιο προσωπικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες οι άντρες φίλοι/γνωστοί/συνεργάτες μας κάνουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και επιτυχία σε όλη τους τη ζωή;

Τα λάθη που εντοπίζουν οι ειδικοί στη διαπραγματευτική τεχνική των γυναικών οφείλονται ως επί το πλείστον σε δύο βασικά χαρακτηριστικά μας –που, για να είμαστε ξεκάθαρες, δεν είναι θέμα γονιδίων ή φύλου, αλλά κοινωνικής εκπαίδευσης: το ένα είναι ο φόβος μας να δυσαρεστήσουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και να μην ικανοποιήσουμε την ανάγκη του και το άλλο η ελάχιστη σιγουριά μας για το πόσο αξίζει η άποψη, το δικαίωμα και η δουλειά μας.

Από τη μία έχουμε συνηθίσει να συμπεριφερόμαστε, σε όλους τους τομείς της ζωής μας, με τρόπο που, πάνω απ’ όλα, εξασφαλίζει ότι θα είμαστε «βολικές» για τους γύρω μας –σκεφτείτε πόσο πιο έντονα περιμένουν οι ενήλικες από ένα κορίτσι να είναι φρόνιμο και συνεργάσιμο, σε σχέση που ένα αγόρι που, ε, αγόρι είναι μωρέ, θα χτυπήσει και το πόδι στο πάτωμα.

Κι από την άλλη, σπάνια είμαστε απόλυτα σίγουρες ότι αυτό που λέμε είναι σωστό, αυτό που ζητάμε είναι δίκαιο ή ότι η δουλειά μας είναι τόσο σημαντική ώστε να μη θέλουν οι συνεργάτες ή οι εργοδότες μας να τη χάσουν (σκεφτείτε με πόση ευκολία επιβάλλει την αυθεντία του ένας άντρας σε σχέση με μια γυναίκα, ακόμα κι αν εκείνη έχει τα ίδια –αν όχι περισσότερα- γνωστικά προσόντα από εκείνον).

Αποτέλεσμα; Πληρωνόμαστε λιγότερο, επιβαρυνόμαστε περισσότερο και πολύ συχνά νιώθουμε αναπόφευκτα αδικημένες.

Κι όμως, αν οι γυναίκες εκπαιδεύονταν καλύτερα σε τεχνικές διαπραγμάτευσεις, πολλά από αυτά τα μειονεκτήματα θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν, με εύκολο τρόπο. Κι επειδή η εξάσκηση και τα επιτυχημένα αποτελέσματα εσωτερικεύονται και γίνονται εμπειρίες στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε μπροστά σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αυτή η γνώση θα μας αποφέρει πολλαπλά. Τολμήστε το!

Τη Δευτέρα 13/6, στο 1οSummer Camp του δικτύου mentoring Women On Top, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μας καθοδηγήσει, μέσα από τεχνικές και διαδραστικά εργαλεία, στο να κάνουμε όλες τις διαπραγματεύσεις μας πιο εύκολες και πιο αποτελεσματικές.

Κείμενο: Στέλλα Κάσδαγλη

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι μεταφράστρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, συνιδρύτρια των δικτύων WomenOnTop και Mentorkids και της onlineλέσχης ανάγνωσης Bookworm. Παραδίδει σεμινάρια blogging και επαγγελματικής εικόνας σε εφήβους και ενηλίκους και γράφει για όλα αυτά στο stellakasdagli.com. Τα βιβλία της Κοιλίτσα.com και Ήθελα μόνο να χωρέσω κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη. Ζει στην Αθήνα και έχει μια κόρη 5 ετών.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here