Γιατί οι γυναίκες αρρωσταίνουν πιο σπάνια

Sick woman sleeping in bed under blanket

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν πιο δυνατό οργανισμό κι αντέχουν περισσότερο στην κούραση, σωματική και ψυχική. Δεν είναι τυχαίο ότι η φύση τις “επέλεξε” στο να τεκνοποιούν… Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences από Καναδούς ερευνητές και η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη νέων μεθόδων ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ένδειξη αυτή οφείλεται στο γεγονός πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις, αφού τα οιστρογόνα μπλοκάρουν ένα γονίδιο που καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο McGill, Μάγια Σάλεχ, δήλωσε στο BBC: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις από τους άνδρες».

Συγκεκριμένα και βασιζόμενοι σε πειράματα που έγιναν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία απουσίαζε το γονίδιο της κασπάσης-12, παρατηρήθηκε πως τα οιστρογόνα -οι κύριες γυναικείες ορμόνες- μπλοκάρουν το ένζυμο «κασπάση-12», που είναι γνωστό ότι μετριάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις ενάντια στη μόλυνση, αφού τα ποντίκια αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις λοιμώξεις.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, τα αρσενικά πειραματόζωα ήταν πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις, απ’ότι τα θηλυκά, όταν τους εισήχθη ανθρώπινο γονίδιο του ενζύμου αυτού, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα πως στα θηλυκά ποντίκια, τα οιστρογόνα εμπόδιζαν τη δράση της κασπάσης. Επιπλέον με αυτά τα πειράματα κατάφεραν να προσδιορίσουν πώς τα μόρια οιστρογόνων συνδέονται στο γονίδιο και εμποδίζουν την έκφρασή του.

Συμπέρασμα; Τα οιστρογόνα γίνονται «ασπίδα» προστασίας του οργανισμού

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το ότι η διαφορά αυτή που παρατηρείται ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παραμένει άγνωστη, αλλά παρόλα αυτά οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γυναίκες ανέπτυξαν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στην πορεία της εξέλιξης λόγω του ρόλου τους στην παραγωγή και την ανατροφή απογόνων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here