Γυναίκα multitasker, το νέο πρότυπο

Δραστήριες και πολυτάλαντες, οι γυναίκες- ορχήστρες του Χόλιγουντ και της διπλανής πόρτας ισορροπούν με περισσή άνεση ανάμεσα σε πολλαπλά επαγγελματικά καθήκοντα, μετατρέποντας το multitasking σε μία από τις κυρίαρχες τάσεις της εποχής και τον εαυτό τους σε πρότυπο. Πώς προλαβαίνουν; Γιατί δεν κουράζονται; Μπορούμε κι εμείς να τα καταφέρουμε όπως αυτές;

 

Ένα από τα αγαπημένα συνθήματα που κυκλοφορούν στο Facebook λέει: «Έχεις τις ίδιες ώρες της ημέρας με την Beyoncé». Εσείς ανήκετε σ’αυτούς που νιώθουν τις τύψεις να τους μασουλάνε τη συνείδηση ή σ’εκείνους που κάθονται ευχαριστημένοι στην καρέκλα και μονολογούν «το ξέρω και το εκμεταλλεύομαι»;

Το περίφημο multitasking (δηλαδή η εκτέλεση πολλαπλών καθηκόντων παράλληλα) δεν είναι κάτι καινούργιο. Άπειρες ώρες έχουν δαπανηθεί για να μελετηθεί η ικανότητα κάποιων ατόμων να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν πολλά projects παράλληλα, φαινομενικά χωρίς την παραμικρή δυσκολία, χωρίς στάλα ιδρώτα. Θεωρείται, όμως, από όλους αξιοζήλευτο χαρακτηριστικό, παράδειγμα προς μίμηση; Το αντίθετο. Υπάρχουν εξίσου πολλές φωνές που υποστηρίζουν ότι το multitasking μειώνει την ποιότητα και επιβραδύνει την πρόοδο κάθε εργασίας, αυξάνει τα επίπεδα του στρες και –ω, τι φρίκη– την κατανάλωση θερμίδων!

Κι όμως, οι περισσότερες γυναίκες το κάνουν ήδη σε κάποιον βαθμό στις μικρές καθημερινές δουλειές και μάλιστα με τρόπο αυτονόητο για τις ίδιες. Όταν ένας άντρας απλώς παρακολουθεί ανήμπορος(!), η σύντροφός του δίνει οδηγίες στην κοπέλα που τους φροντίζει τα παιδιά, ενημερώνεται τηλεφωνικά για μια μίνι κρίση στο γραφείο, και παράλληλα ανακατεύει το κοκκινιστό. Αλλά κι αυτό εξηγείται. Ο καθηγητής ψυχολογίας Keith Laws του πανεπιστημίου του Hertfordshire διεξήγαγε μια σχετική έρευνα κατά την οποία έδωσε σε 50 άντρες και 50 γυναίκες οκτώ λεπτά για να εκτελέσουν ταυτόχρονα τρεις εργασίες: να λύσουν απλά προβλήματα μαθηματικών, να βρουν εστιατόρια σε έναν χάρτη και να επινοήσουν μια στρατηγική ανεύρεσης ενός χαμένου κλειδιού σε έναν φανταστικό χώρο. Επιπλέον, όσο ήταν απασχολημένοι/ες με όλα αυτά δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα, το οποίο μπορούσαν να επιλέξουν αν θα το απαντήσουν ή όχι. Αν επέλεγαν να απαντήσουν, έπρεπε να απαντήσουν και σε ένα τεστ γενικών γνώσεων όσο οι άλλες τους δραστηριότητες συνεχίζονταν κανονικά. Μαντέψτε τι έγινε. Σωστά! Οι γυναίκες τα πήγαν καλύτερα από τους άντρες, ακόμη και στη στρατηγική ανεύρεσης του κλειδιού. Ο καθηγητής Laws καταλήγει: «Υποτίθεται ότι οι άντρες έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου από τις γυναίκες, παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη εργασία απαιτεί προγραμματισμό και στρατηγική. Οι άντρες ξεκίνησαν την έρευνα από ένα λιγότερο λογικό σημείο, όπως το κέντρο του πεδίου, ενώ οι γυναίκες έμπαιναν από μία γωνία και έψαχναν σε κύκλους ή σε ευθείες. Αυτό δείχνει ότι ξέρουν πώς να κάνουν πίσω και να σκέφτονται όσο κάνουν ένα σωρό άλλα πράγματα».

Το σίγουρο είναι ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες multitaskers από τους άντρες (με κάποιες διάσημες εξαιρέσεις της ιστορίας, όπως ο Ναπολέων που υπαγόρευε 12 επιστολές παράλληλα ή ο Leonardo da Vinci που με το ένα χέρι έγραφε και με το άλλο ζωγράφιζε), άρα αν βρείτε κανέναν που δεν βραχυκυκλώνει με δυο τρία διαφορετικά καθήκοντα, μάλλον πρέπει να τον παντρευτείτε αμέσως!

Εφόσον όμως δεν είμαστε όλοι ιδιοφυΐες, ενώ το multitasking είναι τόσο δύσκολο, γιατί το επιχειρούμε; Οι ερευνητές είναι σαφείς: επειδή μας κάνει να νιώθουμε καλά. «Και επειδή μας κάνει πλουσιότερες», θα συμπληρώσουν κάποια διάσημα υπερδραστήρια κορίτσια – και το παράδειγμα που δίνουν μας πείθει. Πρότυπο κύρους ως Πρώτη Κυρία, δικηγόρος, μητέρα και αγωνίστρια για την υγεία των παιδιών, η Michelle Obama (με περιουσία 11,8 εκατ. δολάρια) είναι καλή φίλη της πολυεκατομμυριούχου Beyoncé, της διασημότερης ίσως multitasker του κόσμου (536 εκατ. δολάρια), με τέσσερα σόλο άλμπουμ, ταινίες, φιλανθρωπική και επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μόδας και των αρωμάτων, και φυσικά την ιδιότητα της συζύγου και μητέρας. Διάσημη για την πολυπραγμοσύνη της είναι και η Zooey Deschanel, την οποία έχουμε απολαύσει σε σημαντικές κινηματογραφικές ερμηνείες και στον ρόλο της συνθέτριας, μουσικού και τραγουδίστριας των She & Him, χωρίς να ξεχνάμε ότι αποτελεί και τη συνδημιουργό του κωμικού site Hellogiggles (4 εκατ. δολάρια). Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε τη μεγαλύτερη multitasker του μόντελινγκ, την Cara Delevingne με τα πολλά πρόσωπα: μοντέλο, ηθοποιός, τραγουδίστρια, τώρα και συντάκτρια του περιοδικού Love (6 εκατ. δολάρια), ή την Angelina Jolie, η οποία δεν πρωταγωνιστεί μόνο σε ταινίες, αλλά έχει αρχίσει και να σκηνοθετεί, παράλληλα με την εντυπωσιακή αφοσίωσή της στα έξι παιδιά της και στη φιλανθρωπική δραστηριότητα ανά τον κόσμο ως πρέσβειρα της Unesco. Ωραία ακούγονται όλα αυτά και σίγουρα θα σκεφτείτε ότι είναι λίγο πιο εύκολο να μανατζάρεις 10 δουλειές παράλληλα όταν έχεις μια στρατιά από βοηθούς να τρέχει από πίσω σου, ειδικά όταν αυτές οι δουλειές είναι π.χ. να φωτογραφηθώ για την αυστραλέζικη Vogue, να προβάρω την τουαλέτα για το Met Gala, να δώσω συνέντευξη στην Oprah,

Ώρα για λίγα χρήσιμα tips για τη multitasker που κρύβουμε όλες μέσα μας:

  • Καταγράψτε τις σκέψεις σας, τις συζητήσεις σας, για μια εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα κενά στην ημέρα που μπορείτε να αξιοποιήσετε δημιουργικά, αλλά και τις αντίστοιχες εναλλαγές μεταξύ διαφορετικών εργασιών.
  • Προτιμήστε να γκρουπάρετε σε ομάδες τις παρόμοιες δουλειές. Κάντε επίσης μικρά διαλείμματα επανεκτίμησης: Πώς πηγαίνει η δουλειά μέχρι στιγμής; Έχει το αποτέλεσμα που θέλω; Μπορώ να αλλάξω κάτι;
  • Μη φοβηθείτε τα όρια: ενημερώστε τους πάντες ότι πρέπει να εργαστείτε, κατεβάστε το τηλέφωνο, κλείστε το Facebook, μην απαντάτε σε e-mails μόνο και μόνο επειδή τα λάβατε. Κάντε τα όλα αυτά τη στιγμή που νιώθετε ότι θέλετε να χαλαρώσετε με λίγη επικοινωνία.
  • Αποφύγετε τις τεράστιες λίστες και κατά τα πρώτα ή τελευταία 30 λεπτά της ημέρας, οργανώστε «ραντεβού με τον εαυτό σας», αφήνοντας λίγο χρόνο για σκέψη, συζήτηση ή δράση με συγκεκριμένη ώρα έναρξης και λήξης και περιθώριο για μικρές διακοπές. Α, ναι, και τηρήστε τα.
  • Φροντίστε να επιλέξετε δράσεις που σας αρέσουν και που αποδίδουν, γιατί σίγουρα κάποια στιγμή θα νιώσετε πιεσμένες, ίσως και αποκαρδιωμένες. Θυμηθείτε τότε ότι είναι αδύνατον να κάνετε τα πάντα τέλεια και ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επαναπροσδιορίσετε την αναλογία δουλειάς-αναψυχής.

 

Ανδριάνα Σακκά,

Τεύχος Ιουλίου 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here