Η διγλωσσία κάνει καλό στον εγκέφαλο

Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη της διγλωσσίας (ή αλλιώς bilinguismus) στον εγκέφαλο. Το 2013 Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες που ήταν δίγλωσσοι από παιδιά είχαν μία μεγαλύτερη “γνωστική ευελιξία”.Το 2014, μία άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι τα δίγλωσσα παιδιά ήταν πιο προσεκτικά και γνωστικά πιο ανεπτυγμένα από τα συνομήλικά τους. Αυτή η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Child Psychology μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά δύο γλώσσες έχουν πιο ευέλικτους εγκεφάλους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Concordia στον Καναδά αξιολόγησαν το λεξιλόγιο 39 δίγλωσσων παιδιών και 43 “μονόγλωσσων” όταν ήταν 24 και 31 μηνών. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, οι επιστήμονες τα έβαλαν στη διαδικασία να εφαρμόσουν διαφορετικές δραστηριότητες προκειμένου να αναλύσουν την γνωστική τους ευελιξία και την ικανότητά του για απομνημόνευση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, αρχικά, ότι τα δίγλωσσα παιδιά είχαν πιο πλούσιο λεξιλόγιο από τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια σημείωσαν μία σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στις ομάδες οι δραστηριότητες των οποίων είχαν αντικρουόμενες οδηγίες, καθώς είχαν ζητήσει από τα παιδιά να βάλουν σε μία σειρά μικρά μπλοκ σε ένα μικρό καλάθι, και τα μεγάλα μπλοκ σε ένα μεγάλο καλάθι. Στη συνέχεια αντέστρεψαν τις τις οδηγίες, ζητώντας το αντίθετο.

«Οι επιδόσεις που παρατηρήθηκαν στις ομάδες των δίγλωσσων παιδιών φαίνεται να οφείλονται στη μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία και μεγαλύτερες ικανότητες επιλεκτικής προσοχής. Κατά συνέπεια αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερες ξένες γλώσσες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην εναλλαγή μεταξύ γλωσσών και λέξεων».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here