Η μακροχρόνια γυμναστική δεν ενδείκνυται για το αδυνάτισμα

Ασκείστε για να αδυνατίσετε; Καταπληκτική ιδέα. Αλλά σύμφωνα  με μία πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα, δεν είναι αρκετό! Από μόνη της η γυμναστική δεν αρκεί μακροπρόθεσμα. Η μόνη λύση είναι να “συνοδεύεται” από μία ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του οργανισμού σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το να εντάξουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας και για να είμαστε υγιείς (κυρίως για την προστασία από καρδιοαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2), , όπως επίσης και για  να αδυνατίσουμε.  Αναπτύσσοντας την μυϊκή μάζα, αυξάνουμε την ένταση του μεταβολισμού μας, το οποίο σημαίνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται όταν ο οργανισμός ξεκουράζεται. Με αυτό τον τρόπο η η σιλουέτα μας αποκτά γραμμώσεις, ιδανικό, όμως για όποια θέλει να αποκτήσει σώμα μοντέλου!

Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσίευσε το City University of New York (στις Ηνωμένες Πολιτείες), η άθληση δεν είναι αρκετή σε μακροχρόνιο επίπεδο για να χάσει κανείς βάρος. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα συνηθίζει στην προσπάθεια μέχρι που ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται ανά συνεδρία γίνει σχεδόν μηδενικός, ανεξάρτητα από την ένταση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 300 αθλητές (άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων) για 7 ημέρες. Το αποτέλεσμα: αν στην αρχή του πειράματος, ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονταν ανά συνεδρία ήταν σχετικά μεγάλος (έως 700 Kcal για 1 ώρα aquabiking, για παράδειγμα), μετά από μια εβδομάδα ήδη, ο αριθμός είχε αρχίσει να μειώνεται λόγω της προσαρμοστικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας του σώματος.

Τα ευρήματα της μελέτης, ωστόσο, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασκούν μέτρια σωματική δραστηριότητα καίνε κατά μέσο όρο 200 kcal περισσότερες σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή.
“Η άθληση είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εάν ασκείστε με στόχο να χάσετε βάρος, δεν είναι αρκετή, αν δεν έχετε μία ισορροπημένη διατροφή”, υποστηρίζει ο Δρ Herman Pontzer, επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here