Η συγχώρεση είναι ασπίδα του οργανισμού μας

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και κάνουμε καθημερινά στη ζωή μας, στις σχέσεις μας. Πόσες και πόσες φορές ευχόμαστε να είχαμε φερθεί διαφορετικά σε κάποιον δικό μας και να μην τον είχαμε χάσει από την ζωή μας. Κι έρχεται μία έρευνα από το πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια  που αποδεικνύει ότι το να συγχωρούμε αυτούς που μας έχουν πληγώσει κάνει καλό στην υγεία μας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που συγχωρούν και αφήνουν το θυμό τους να ξεθυμάνει έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένη πίεση στο αίμα.

Στην έρευνά τους συμμετείχαν 200 εθελοντές από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν μια φορά που τους είχε πληγώσει πολύ κάποιος φίλος τους. Από τους μισούς ζητήθηκε να εστιάσουν στους λόγους για τους οποίους είχαν θυμώσει πολύ και από τους υπόλοιπους να εξετάσουν την κατάσταση με πιο επιεική ματιά. Στη συνέχεια οι ερευνητές απέσπασαν την προσοχή των εθελοντών για πέντε λεπτά και αμέσως μετά τους ζήτησαν να φέρουν στο μυαλό τους και πάλι το ίδιο περιστατικό αφήνοντάς τους όμως ελεύθερους να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα το προσέγγιζαν.Αφού τους συνέδεσαν με ειδικά μηχανήματα, πήραν μετρήσεις από την αρτηριακή τους πίεση και τους παλμούς της καρδιάς.

Η ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν η Dr Britta Larsen, παρατήρησε ότι η πρώτη ομάδα παρουσίασε αυξημένη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Δεν παρατηρήθηκε ωστόσο διαφορά στον καρδιακό τους ρυθμό.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Biobehavioural Medicines και παρότι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η μελέτη είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, φαίνεται ότι η «συγχώρεση» μπορεί να μειώσει την αντιδραστικότητα σε στρεσογόνα γεγονότα και να παρέχει ενός είδους προστασία στον οργανισμό.

Ένας λόγος παραπάνω για να φανούμε πιο ευέλικτοι και να δείξουμε πόσο μεγαλόκαρδοι είμαστε… ας συγχωρήσουμε!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here