Κινητό και ακτινοβολία: τι άλλο μπορείτε να κάνετε εκτός από το hands-free

 

Μπορεί το τηλέφωνό μας να είναι η προέκταση του χεριού μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια!

Πόσο επικίνδυνα είναι πραγματικά τα smartphones μας; Εφόσον δεν έχει αποδειχθεί απόλυτα ότι η ακτινοβολία τους δεν είναι επιζήμια, η πρόληψη είναι η καλύτερη φίλη μας. Η επιστήμη μπορεί ακόμη να διαφωνεί, ωστόσο κάποιες πληροφορίες μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το πρόβλημα.

Η ηλεκτρονική ρύπανση που προκύπτει από την χρήση των κινητών μπορεί να μην έχει αποδειχθεί 100%, ωστόσο αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχει σημαντικά “θερμικά αποτελέσματα” στο σώμα, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και τα μάτια, μια που οι ακτίνες θερμαίνουν τον ανθρώπινο ιστό.

Υπάρχουν όμως και σαφείς ενδείξεις για πολύ πιο σοβαρά αποτελέσματα, μη θερμικά, ως προς την γονιμότητα, την δημιουργία όγκων, την πρόκληση διαταραχών ύπνου και συγκέντρωσης, καταρράκτη, βλάβης του ανοσοποιητικού, βοής στα αυτιά, πονοκεφάλων και καρδιακών προσβολών. Όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά σοβαρά για να τα αγνοήσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε:

  • Κλείνετε το κινητό όταν δεν το χρησιμοποιείτε, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Προσπαθήστε να τηλεφωνείτε μόνο όταν έχετε καλό σήμα – στην αντίθετη περίπτωση το κινητό ενισχύει την απόδοσή του και η ακτινοβολία διπλασιάζεται.
  • Όταν κινείστε μην κρατάτε το κινητό επάνω σας, στην τσέπη του παντελονιού ή του πανωφοριού, αλλά στην τσάντα ή το σακίδιο.
  • Αλλάζετε που και που αυτί όταν μιλάτε για να αποφύγετε την υπερθέρμανση.
  • Χρησιμοποιείτε ακουστικό για να προστατεύσετε τον εγκέφαλο. Στην κεραία η ακτινοβολία του κινητού είναι η ισχυρότερη και το hands-free μειώνει την απόσταση μεταξύ κεφαλιού και κεραίας.
  • Μην τηλεφωνείτε μέσα στο αυτοκίνητο, παρά μόνο αν βρίσκεστε σε έκτακτη ανάγκη. Μέσα στο αυτοκίνητο η ακτινοβολία ενισχύεται γιατί το κινητό εργάζεται διπλά για να αποκτήσει την απαραίτητη επαφή με την βάση και όχι, το να ανοίξετε το παράθυρο δεν βοηθάει!
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε τις συνομιλίες σύντομες, όσο γίνεται.
  • Μην κοιμάστε δίπλα στο κινητό ή το σταθερό – και αυτό στέλνει ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here