Κοιμάστε καλά; Μήπως φταίει η διατροφή σας;

Νιώθετε μήπως κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας; Έχετε αναρωτηθεί μήπως φταίει η ποιότητα του ύπνου σας; Αυτά είναι δύο ερωτήματα που απασχολούν εργαζόμενους και μη ανθρώπους καθώς είναι μέρες που αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε καθόλου σωστά. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,  Γιάννης Χρύσου, εντοπίζει την πηγή του “προβλήματος” στην κακή διατροφή, καθώς όπως αποκαλύπτουν επιστημονικές έρευνες η κατανάλωση των κατάλληλων φαγητών πριν από τον ύπνο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μας επηρεάζει την ποιότητα της  νυχτερινής μας “ξεκούρασης”.

Τους τελευταίους μήνες 2 μελέτες συσχέτισαν την απώλεια βάρους και την ποιότητα της διατροφής με τον καλύτερο ύπνο. Ερευνητές αρχικά από την Ιατρική Σχολή του University of Pennsylvania, απέδειξαν ότι οι αλλαγές του ημερήσιου διαιτολογίου με στόχο την απώλεια του βάρους, οδήγησαν σε πιο βαθύ και με καλύτερη ποιότητα ύπνο και σε εντονότερη δραστηριότητα και ετοιμότητα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, στο Ινστιτούτο Διατροφής του Ανθρώπου του Columbia University, προσπάθησαν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα, συσχετίζοντας την ποιότητα του ύπνου με το είδος των τροφίμων που επιλέγονται από τους συμμετέχοντες στην μελέτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία διατροφή με αρκετά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, πρόσφερε ύπνο με λιγότερες διακοπές. Επιπλέον, για να «παινέψουμε  και το σπίτι μας», οι ίδιοι ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα που βρίσκονταν υπό την εποπτεία και τις οδηγίες ειδικού διαιτολόγου, πέτυχαν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι τέλος σημαντικό να αναφερθεί ότι και στις δύο μελέτες φάνηκε ότι οι αλλαγές στην διατροφή, έφεραν άμεσο αποτέλεσμα στην αλλαγή της ποιότητας του ύπνου και όχι μετά από την επίτευξη των στόχων και/ή την απώλεια βάρους.

Έτσι λοιπόν, καλή όρεξη, σωστές επιλογές και … καλό ύπνο.

Κείμενο : Γιάννης Χρύσου,   Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here