Κοιμηθείτε γρήγορα και γαλήνια, για να είστε υγιείς

Με πέντε απλά κόλπα

Σας τυχαίνει πολλές φορές όταν πέφτετε στο κρεβάτι για να κοιμηθείτε να καταλήγετε να αλλάζετε για ώρες θέση μέχρι να σας πάρει ο ύπνος; Αν ναι, αυτό συμβαίνει γιατί είτε έχουμε κακές συνήθειες που δυσκολεύουν τον ύπνο μας είτε μας λείπουν άλλες που θα μας βοηθήσουν. Υπάρχουν, όμως, λύσεις που αν τις εφαρμόσουμε σωστά εξασφαλίζουν γρήγορο κι ήρεμο ύπνο.

01 Μετατρέπουμε την κρεβατοκάμαρά μας σε “άσυλο”. Για την ακρίβεια ετοιμάζουμε το χώρο ώστε να νιώθουμε πιο χαλαροί. Βασική αρχή είναι ο φωτισμός, καθώς ο απαλός φωτισμός στην κρεβατοκάμαρα δημιουργεί μία cozy ατμόσφαιρα στο δωμάτιο. Ξεκινήστε επιλέγοντας φωτιστικά κομοδίνου σε ουδέτερους τόνους με λάμπες χαμηλής ισχύος.

02 Διατηρούμε μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Το να είμαστε πιστοί σ’ ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κι αφύπνισης βοηθά στο να αποκοιμηθούμε γρήγορα και να ξυπνήσουμε το πρωί εύκολα και με αίσθηση αναζωογόνησης. Προσπαθούμε ώστε αυτές οι ώρες να μην έχουν απόκλιση άνω της μίας ώρας.

03 Χρησιμοποιούμε αναπνευστικές τεχνικές. Αν και θέλει εξάσκηση, μία άσκηση αναπνοών είναι αποτελεσματική. Η πιο γνωστή είναι η μέθοδος 4-7-8: εισπνέουμε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατάμε την αναπνοή μας για επτά και εκπνέουμε για οκτώ. Επίσης μπορούμε να κάνουμε μερικές αναπνευστικές ασκήσεις πριν πάμε στο κρεβάτι ώστε να αποβάλλουμε τις εντάσεις της ημέρας.

04 Αποφεύγουμε την τεχνολογία. Φροντίζουμε ώστε τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσουμε για ύπνο να έχουμε κλείσει τηλεόραση, υπολογιστή, tablet και να έχουμε απομακρύνει το κινητό. Η ακτινοβολία από τις οθόνες περιορίζει την παραγωγή μελατονίνης που βοηθά στη λειτουργία του ύπνου. Κι αύριο μέρα είναι, θα “χαζέψετε” αύριο το feed του Instagram!

05 Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα. Το πιο ιδανικό είναι το τσάι χαμομηλιού. Το χαμομήλι βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και συμβάλλει στην παραγωγή γλυκίνης στο σώμα, το οποίο είναι ένα είδος φυσικού και ήπιου καταπραϋντικού. Πολλοί ισχυρίζονται πως είναι η ζεστή αίσθηση του ροφήματος που χαλαρώνει, οπότε ακόμη κι αν δε θέλετε τσάι… και μία ζεστή σοκολάτα θα κάνει τη δουλειά!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here