Κοιμόμαστε καλά για να μη… τρώμε ανθυγιεινά!

Δείτε γιατί…

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές το καλό που μας κάνει ο επαρκής ύπνος και φυσικά η ποιότητά του. Τώρα έρχεται μία ακόμη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Chicago σύμφωνα με την οποία ο καλός ύπνος μπορεί να μειώσει τις λιγούρες και την επιθυμία για junk food μέχρι και 45%! Δείτε τέσσερις τρόπους που ο ύπνος συνδέεται με τη διατροφή μας.

Ο καλός ύπνος…

01 … ελέγχει την όρεξη. Καθώς ο ύπνος εξισορροπεί τις ορμόνες μας, μερικές νύχτες ανεπαρκούς ύπνου μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που ενεργοποιεί την αίσθηση της όρεξης στον οργανισμό. Για την ακρίβεια, έρευνα του Ινστιτούτου Ύπνου του Wisconsin έδειξε πως οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν για πέντε περίπου ώρες παρουσίασαν επίπεδα γκρελίνης αυξημένα κατά 14,9% περισσότερο σε σχέση με όσους κοιμήθηκαν για το συνιστώμενο από τους ειδικούς οκτάωρο. Η έλλειψη ύπνου, λοιπόν, όχι μόνο εξηγεί τις ποσοστιαίες διαφορές αλλά και την αύξηση του Δείκτη Σώματος Μάζας και την παχυσαρκία.

02 … ενισχύει την αίσθηση του κορεσμού. Οι ορμόνες επηρεάζουν μεταξύ άλλων την όρεξή μας και βοηθούν τον οργανισμό να εξισορροπηθεί όταν είμαστε χορτάτοι. Λίγες νύχτες ανεπαρκούς ύπνου, όμως, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που διαχειρίζεται το αίσθημα του κορεσμού. Συμμετέχοντες σε έρευνα που κοιμήθηκαν για πέντε ώρες παρουσίασαν επίπεδα λεπτίνης μειωμένα κατά 15,5% σε σύγκριση με όσους κοιμήθηκαν για οκτώ ώρες. Με ασταθή αίσθηση κορεσμού, επομένως, καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειαζόμαστε.

03 … βοηθά στην κρίση και τις επιλογές μας. Αποδεδειγμένα η κακή ποιότητα ύπνου, αλλά κι η ανεπάρκεια αυτού επηρεάζει τη μνήμη νας, αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και το ρίσκο ασθενείας, ενώ μειώνουν ακόμη και τη λίμπιντο. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κριτική μας ικανότητα σε ό,τι αφορά επιλογές στη διατροφή μας. Όταν , λοιπόν, είμαστε κουρασμένοι, είναι πιο πιθανό να “τρέξουμε” στον αυτόματο πωλητή παρά να επιλέξουμε ένα υγιεινό σνακ.

04 … περιορίζει το “τσιμπολόγημα”. Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep έδειξε πως η έλλειψη ύπνου ώθησε τους συμμετέχοντες στην υπερκατανάλωση σνακ πλούσια σε κατεργασμένα σάκχαρα και αλάτι. Στην έρευνα αυτή του Κέντρου Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Chicago οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε δύο τετραήμερες συνεδρίες. Στην πρώτη κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο για επτάμισι ώρες και στη δεύτερη για 4,2. Παρά το γεγονός πως στους συμμετέχοντες παρασχέθηκαν τα ίδια ακριβώς γεύματα, εκείνοι κατανάλωσαν τριακόσιες θερμίδες παραπάνω στη δεύτερη συνεδρία. Οι θερμίδες αυτές προήλθαν κυρίως από ανθυγιεινά σνακ, όπως μπισκότα και πατατάκια. Να, λοιπόν, μερικοί λόγοι για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας και να θυμηθούμε πώς να το καταφέρουμε!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here