Κρόκος Κοζάνης: τονώστε τη διάθεσή σας… ελληνικά!

Ο κρόκος Κοζάνης – ή σαφράν – είναι από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά και πλέον κατακτά και το εξωτερικό. Διάσημο για τη νοστιμιά που δίνει σε κάθε πιάτο, αλλά και τις ιδιότητές του που ωφελούν τον οργανισμό,  μπορεί να συνεισφέρει και στην ψυχική υγεία. Πώς;

Το σαφράν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής υπέρτασης. Επίσης, έρευνες έδειξαν πως ο κρόκος περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπου καρκίνου κατά 40%. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες τύπου Β, με τη Β12 που βοηθά στην ανάπτυθξη και καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον οργανισμό να υπερισχύει.

Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως βοηθά σε νευρολογικές διαταραχές, όπως το άγχος κι η κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στην κροκίνη που περιέχει το σαφράν, το οποίο βοηθά στη μείωση του άγχους και θεωρείται φυσικό αντικαταθλιπτικό. Ακόμη οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το σαφράν ωφελεί σε περιπτώσεις νευροκεφυλιστικών παθήσεων, όπως η άνοια, καθώς περιορίζει το ρυθμό επιδείνωσης των γνωστικών ικανοτήτων του ασθενούς.

Πώς μπορείτε εσείς να ωφεληθείτε από τις ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης; Εκτός από το φαγητό, μπορείτε να το προσθέσετε ακόμη και στο τσάι σας. Αρκεί το ένα τέταρτο από ένα κουταλάκι του γλυκού στο ρόφημά σας, έχοντας προσθέσει και μέλι.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here