Μήπως υποφέρετε από “Decison fatigue”;

Choice. Two option

Δεν είναι ασθένεια ή νόσος, είναι το σύνδρομο από το οποίο “πάσχουν” άνδρες και γυναίκες κυρίως στις ιδιαίτερα αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Είστε στο super market μπροστά από τις μαρμελάδες (κλασσικός τρόπος αποσυμπίεσης μιας και όλα αυτά τα χρωματιστά βαζάκια με τα λαχταριστά φρούτα δημιουργούν μία αίσθηση ευφορίας, σε μια φυσιολογική μέρα), αλλά τα προϊόντα είναι αμέτρητα και ο διάδρομος ατελείωτος και οι επιλογές πολλές. Αναρωτιέστε τι πραγματικά έχετε ανάγκη, ποιά συστατικά, αν τη θέλετε για να φτιάξετε γλυκό ή για το ψωμί σας, ποιά προτιμά ο καθένας στην οικογένεια, σε έναν ιδανικό κόσμο θα ανοίγατε τα βαζάκια και θα τα μυρίζατε, όπως κάνετε με τα απορρυπαντικά, συγκρίνετε τις τιμές κι έτσι περνάει η ώρα και τελικά βάζετε στο καλάθι αυτή που αγοράζετε συνήθως, καθώς έχετε σπαταλήσει πολύ χρόνο και ενέργεια για να καταλήξετε σε κάποια και η λίστα με τα ψώνια είναι τεράστια. Αλλά δεν είναι μόνο εκεί που είστε αναποφάσιστη: το ίδιο συμβαίνει και το πρωί όταν ετοιμάζεστε για τη δουλειά σας (φούστα ή παντελόνι;) αλλά και όταν είναι να πάτε κάπου προκειμένου να επιλέξετε την διαδρομή που θα ακολουθήσετε αλλά και την τροπή που θα πάρει η σχέση σας με τον αγαπημένο σας.

Ναι, η ζωή είναι γεμάτη από πολλές και διαφορετικές επιλογές, αλλά ποια είναι η ιδανική για εσάς και πώς θα μπορέσετε να πάρετε την καλύτερη απόφαση; Σύμφωνα με το  βιβλίο του αρθρογράφου των New York Times, John TiemeyWillpower: Rediscovering the Great Human” σε συνεργασία με τον καθηγητή κοινωνιοψυχολογίας Roy F. Baumeister το σύνδρομο από το οποίο υποφέρουμε είναι το “Decison fatigue“. Ο συγκεκριμένος όρος είναι ένας νεώτερος όρος της ψυχολογίας που υποδηλώνει την εκφυλισμένη ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται από έναν άνθρωπο μετά από τη λήψη πολλών αποφάσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η πρώτη αναφορά σε κάτι σχετικό είχε γίνει από τον Φρόιντ ο οποίος είχε μιλήσει για το ego depletion την εξάντληση του “εγώ”, ότι δηλαδή ο αυτοέλεγχος,η δύναμη της θέλησης του ανθρώπου, όσο μεγάλη κι αν είναι έχει ένα φυσιολογικό όριο εξάντλησης.
Βέβαια,ένας σημαντικός παράγοντας για τη δύναμή μας είναι το πόσο πιστεύουμε στον εαυτό μας, γιατί μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν έχουν δύναμη θέλησης, όντως υποκύπτουν γρηγορότερα στην εξάντληση του εγώ.
Η λήψη πολλών σημαντικών αποφάσεων καθημερινά θεωρείται ο λόγος που υψηλά ιστάμενα διευθυντικά στελέχη κάνουν λάθη στην προσωπική τους ζωή.

Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να διαχωρίσετε αν αυτό οφείλεται στην ψυχολογική ή στην σωματική κούραση. Σαφέστατα και υπάρχουν τεχνικές αντιμετώπισης και δεν χρειάζεται να τρέξετε στον ειδικό για να σας τις δώσει τη λύση. Το “πρόβλημα” μπορεί να λυθεί από εσάς, φτάνει να έχετε την δύναμη να το κάνετε και να “εμπιστευτείτε τον εαυτό σας”. Πολύ συνοπτικά:
-Βάλτε μία σειρά προτεραιότητας στα θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε και να λύσετε.
-Μήπως να ζητήσετε βοήθεια από τους κοντινούς σας ανθρώπους και να μοιραστείτε τις ευθύνες; (σπιτιού, super market, παιδιά;)
-Φάτε κάτι υγιεινό που θα σας δώσει ενέργεια, για να ενεργοποιήσετε με τις κατάλληλες ουσίες τον εγκέφαλό σας.
-Πάρτε βαθιές αναπνοές και βοηθήστε τον οργανισμό σας να κάνει ένα μικρό διάλειμμα εισπνέοντας καθαρό αέρα. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε τι είναι καλύτερο για εσάς.
-Βάλτε στην καθημερινότητά σας “στιγμές για εσάς”, είτε πρόκειται για μία δραστηριότητα, είτε για μία ανάσα με τον εαυτό σας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here