Μυστικά διατροφής για μακροζωία

Στην Ελλάδα φημιζόμαστε για τα καλά γονίδια και την μακροζωία των ανθρώπων ειδικά στα νησιά μας. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει κανείς τη νεότητα και την καλή υγεία είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση. Πιο συγκεκριμένα θεωρούν ότι ο τρόπος που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γερνάμε. Και μια σωστή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση, ενισχύοντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού.

Ο κυριότερος από αυτούς είναι τα αντιοξειδωτικά του συστήματα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερες από αυτές διάφορα καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτείνη, το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, τα διάφορα φλαβονοειδή, χλωρογενικά οξέα που βρίσκουμε κυρίως στον καφέ κ.α..

Τι θα πρέπει λοιπόν να περιλαμβάνει μια αντιγηραντική διατροφή:
– Φρούτα και λαχανικά
– Ελαιόλαδο
– Μπαχαρικά
– Ξηρούς καρπούς (πχ. καρύδια)
– Ροφήματα ( καφές, πράσινο τσάι)

Ο καφές αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, λόγω των σημαντικών επιδράσεων του στην καλή μας υγεία. Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία σε αυτών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κυριότερες από αυτές είναι τα χλωρογενικά οξέα.

Τα ισχυρά αυτά αντιοξειδωτικά συστατικά φαίνεται σήμερα από πολλές μελέτες ότι σχετίζονται με σημαντικά οφέλη για την υγείας μας. Οι ειδικοί τονίζουν μάλιστα ότι ένα φλιτζάνι για παράδειγμα ελληνικού ή στιγμιαίου καφέ, έχει ισχυρότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο ακόμη και από ροφήματα που θεωρούνται κατεξοχήν αντιοξειδωτικά, όπως για παράδειγμα το πράσινο τσάι (στην αντίστοιχη ποσότητα).

Αν έχετε ανάγκη από γλυκό, προτιμήστε  τη μαύρη σοκολάτα ή τον χαλβά από ταχίνι. Κι αν θέλετε να πιείτε λίγο αλκοόλ επιλέξτε κόκκινο κρασί.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με μία προϋπόθεση: να υπάρχει μέτρο στην ποσότητα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here