Οκτώ λόγοι θα σας κάνουν να δείτε τη yoga θετικά

Αν, τυχόν, είστε διστακτικοί!

Έχουμε πει κι έχουμε γράψει πολλά για τη yoga, για τη φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται αλλά και για εύκολους τρόπους να την κάνουμε μέρος της ζωής μας. Φυσικά, πολλοί εξακολουθούν να την αντιμετωπίζουν με δυσπιστία για τα οφέλη και την αποτελεσματικότητά της. Σήμερα μαθαίνουμε οκτώ λόγους για τους οποίους η yoga αξίζει… αναθεώρηση!

01 Γραμμώνει και τονώνει το σώμα. Πάνω από τριάντα δοκιμές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η yoga είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους απώλειας περιττού βάρους. Μάλιστα σε μία έρευνα όπου συμμετείχαν 15.000 ενήλικες μέσης ηλικίας διαπιστώθηκε πως όσοι έκαναν yoga τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν περιττά κιλά σε βάθος δεκαετίας.

02 Προσφέρει υγεία σε βάθος. Αρκετές είναι κι οι έρευνες που διαπίστωσαν πως η yoga επηρεάζει το σώμα μας ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Η Mindy Caplan, πιστοποιημένη ψυχολόγος και yoga instructor τονίζει: «Κάνοντας yoga σε τακτική βάση, επέρχεται μία σειρά αλλαγών στην υγεία σε μία σχετικά σύντομη χρονική περίοδο». Τι γίνεται συγκεκριμένα;

Α. Μειώνονται οι πόνοι στη μέση, καθώς εντείνεται η ευλυγισία του σώματος.

Β. Βελτιώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative & Complementary Medicine, άτομα που έκαναν yoga μία φορά την εβδομάδα για ενενήντα λεπτά σε μία περίοδο δώδεκα εβδομάδων είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους και παρατηρήθηκε ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Γ. Βελτίωση κλινικής εικόνας. Τριάντα επτά έρευνες έδειξαν εξισορρόπηση των τιμών όπως η αρτηριακή πίεση, οι σφυγμοί κι η χοληστερίνη.

03 Μπορεί εύκολα να εμπνεύσει.  Ακόμη και μία απλή ματιά σε φωτογραφίες με το hashtag #yoga αρκεί για να πάρετε ιδέες. Επίσης ακόμη και στο Instagram μπορείτε να ακολουθήσετε χρήστες που σας εμπνέουν ή που, αν μη τι άλλο, σας προτρέπουν να δοκιμάσετε τη yoga!

04 Έχει κι ωραία look items! Ναι, η yoga επιφέρει εσωτερική γαλήνη και σωματική ευεξία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως παραμελούμε και το look μας! Για αρχή μπορείτε να κάνετε κι ένα σερφάρισμα σε online stores για να δείτε μοναδικά yoga outfits!

05 Είναι και viral! Μπορείτε να κάνετε yoga, ακόμη κι όταν δεν έχετε χρόνο για επίσκεψη σε yoga studios. Μάλιστα μπορεί να σας βοηθήσει το smartphone σας! Πώς; Με την πληθώρα εφαρμογών που υπάρχουν! Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την εφαρμογή Daily Yoga (διαθέσιμη στο iTunes και το Google Play), με την οποία μπορείτε να ορίσετε τους στόχους σας και στη συνέχεια να εκτελέσετε ασκήσεις με τη βοήθεια φωτογραφιών και videos υψηλής ευκρίνειας.

06 Βελτιώνεται η στάση του σώματος. Περνώντας σχεδόν όλη τη μέρα σκυμμένοι, είναι κάπως αναζωογονητική η… ανάποδη κίνηση! Η πιο ιδανική είναι η Στάση του Τροχού: Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα σταθερά στο έδαφος κι ανοιχτά κατά μήκος των γοφών. Φέρτε τα χέρια σας κοντά στα αυτιά σας με τα δάχτυλα να «κοιτούν» προς τα πόδια. Εισπνεύστε και σηκώστε αργά το σώμα ξεκινώντας από τους γοφούς και ισορροπώντας το βάρος σε παλάμες και πέλματα.

07 Εξελίσσεται. Μία μέθοδος με ιστορία χιλιετιών μπορεί να αποκτήσει νέα πρόσωπα! Ας δούμε μερικά!

Α. Aqua yoga. Το νερό επιτρέπει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, κάνοντας την aqua yoga κατάλληλη για άτομα που βρίσκονται σε στάδιο μετατραυματικής ανάρρωσης ή για άτομα με περιορισμένες κινησιακές δυνατότητες.

Β. Aerial Yoga. Οι ασκήσεις εκτελούνται με τη χρήση αιώρας κι ενδείκνυται για όσους θέλουν να βελτιώσουν την ευλυγισία και την ισορροπία τους.

Γ. Voga. Μία αγαπημένη τάση των Λονδρέζων κυριών εδώ και δύο χρόνια. Με το όνομα να βγαίνει από το «πάντρεμα» των λέξεων «yoga» και «vogue», η voga συνδυάζει τη yoga με τα στυλ χορού που επικρατούσαν τη δεκαετία του ’80. Ό,τι πρέπει για όσους θέλουν λίγο… τύπο στη γυμναστική τους!

Δ. SUP  (Stad Up Pabbledoard) Yoga. Το στρωματάκι της yoga πάει… σε σανίδα και γυμνάζεστε στο νερό! Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί στη θάλασσα ή ακόμη και σε πισίνα. Μάλιστα έχει έρθει και στην Ελλάδα!

08 Είναι εμπειρία. Πλέον η yoga είναι κάτι παραπάνω από γυμναστική. Σήμερα είναι φιλοσοφία, τρόπος ζωής, καθώς προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία. Μη διστάσετε να συμμετέχετε σε ομαδικά yoga sessions και να συνδυάσετε τη γυμναστική ή το διαλογισμό σας με νέες γνωριμίες!

Ακόμη τη βλέπετε με δισταγμό; Εγώ ήδη ψάχνω yoga studio!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here