Παιδικός γάμος: μία καταδίκη για τα νέα κορίτσια…

… κι η ιστορία ενός κοριτσιού που αντιστάθηκε

Τη στιγμή που ο γάμος μπορεί να είναι μία από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μίας γυναίκας του ανεπτυγμένου κόσμου, για τα νέα κορίτσια σε χώρες όπως εκείνες της Κεντρικής και της Δυτικής Αφρικής είναι ένας από τους ζωντανούς εφιάλτες που τα απειλούν, καθώς αναγκάζονται το αργότερο μέχρι τα δεκαοκτώ τους χρόνια να παντρεύονται άντρες με τα διπλά ή τριπλά τους χρόνια. Οι εκεί κοινωνίες εξακολουθούν να επιβάλλουν αυτό το έθιμο είτε λόγω θρησκευτικών και κοινωνικών επιταγών είτε λόγω της φτώχειας είτε επειδή πιστεύεται πως ο γάμος θα επιφέρει ασφάλεια και τιμή στην οικογένεια της εκάστοτε κοπέλας. Σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή νομικά πλαίσια για να προστατευτούν αυτά τα κορίτσια, ο παιδικός γάμος επιφέρει, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της UNICEF, ανησυχητικές τάσεις για περαιτέρω προβλήματα στη ζωή των κοριτσιών. Αν στο γάμο προστεθεί και μία πρόωρη εγκυμοσύνη, τότε η κοινωνική απομόνωση κι η διακοπή της φοίτησης στο σχολείο είναι τα άμεσα επακόλουθα. Αυτά με τη σειρά τους φέρνουν εμπόδια στη διεκδίκηση οποιωνδήποτε ευκαιριών για επαγγελματική ανέλιξη, ενώ τα κορίτσια μετατρέπονται σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας – ειδικά εξαιτίας του αδυσώπητου παράγοντα της φτώχειας που μαστίζει τις υποανάπτυκτες χώρες. Αν και ο παιδικός γάμος μπορεί να επηρεάσει και αγόρια, οι κίνδυνοι είναι πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με εκείνους για τα κορίτσια.

https-blueprint-api-production-s3-amazonaws-com-uploads-card-image-215675-8666165694f542ef89f342a39ed9fb6fΑυτήν την κατάσταση ευελπιστεί να αλλάξει η μόλις 18 ετών Memory Banda από το Μαλάουι που, όταν ο «θεσμός» αυτός έφτασε στην οικογένεια και τις φίλες της είπε απλά «ως εδώ». Μιλώντας στο έβδομο ετήσιο συνέδριο Social Good Summit* που διοργανώθηκε από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Mashable η νεαρή Banda αναφέρθηκε στις προσδοκίες που γεννιούνται μαζί με τα κορίτσια στη χώρα της – αυτές για περισσότερα παιδιά.

«Στα δέκα ή έντεκα τους χρόνια, όταν φτάσουν στην εφηβεία, τα κορίτσια στο Μαλάουι αναγκάζονται να ζήσουν σε στρατόπεδα μύησης, όπου μαθαίνουν πράγματα όπως πώς να ικανοποιούν έναν άντρα. Εκεί ένας άντρας επί πληρωμή στην ουσία βιάζει τα κορίτσια. Τα περισσότερα καταλήγουν να παντρεύονται αμέσως ή μένουν έγκυες κι αναγκαστικά εγκαταλείπουν το σχολείο. Αλλά και γι’ αυτά τα κορίτσια η μόνη επιλογή είναι ο γάμος. Έτσι χάνουν την παιδικότητα και την αθωότητά τους.», ανέφερε η 18χρονη κοπέλα όταν βρέθηκε στη σκηνή μαζί με την ιδρύτρια και διευθύντρια της ΜΚΟ Rise Up, Denise Dunning.

Η σύμπραξη της Memory Banda με τη Rise Up ξεκίνησε όταν η πρώτη έγινε μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Girls Empowerment. Έπειτα μαζί με τους ιθύνοντες εξήντα φορέων, κατάφερε να τεθεί ένα κοινωνικό πλαίσιο που προστατεύει χιλιάδες κορίτσια στην κοινότητά της. Το Φεβρουάριο ήρθε και το νομοσχέδιο που απαγορεύει τον παιδικό γάμο στο Μαλάουι, θέτοντας υπό την προστασία του νόμου περίπου τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια.

Αν και σε μικρή ηλικία η Banda κατάφερε κάτι μεγαλειώδες, δε σκοπεύει να τα παρατήσει τόσο σύντομα. «Θα ήθελα να δω ακόμη πολλά κορίτσια στον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους και να γίνουν αυτές οι φωνές μία στεντόρεια φωνή που διεκδικεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, στη στήριξη που τους αξίζει και στην υλοποίηση των ονείρων τους».

Η δική μας ελπίδα; Να γίνει η Memory Banda ένα φωτεινό παράδειγμα για τα νέα κορίτσια ώστε να εδραιώσουν τη δική τους θέση σε ένα καλύτερο αύριο.

*Πρόκειται για ένα διήμερο συνέδριο που επικεντρώνεται στη συνδρομή της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Σε αυτό συμμετέχει ένας σεβαστός αριθμός grassroots (εθελοντικών) φορέων και γνωστών φυσιογνωμιών και μαζί αναζητούν τις λύσεις

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here