Ποιος τύπος yoga είναι κατάλληλος για μένα; (Part II)

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε κάποιες μορφές yoga οι οποίες είναι ιδανικές για όσους αποζητούν από την εκγύμνασή τους σωματική τόνωση. Η συνέχεια τώρα είναι κάπως διαφορετική, καθώς οι δύο τύποι που θα σας παρουσιάσουμε αφορούν κυρίως την καλλιέργεια κι ανάπτυξη πνευματικής ευεξίας.

01 Για διεύρυνση των προσωπικών ορίων
Για το συγκεκριμένο στόχο, υπάρχει ένας τύπος κατάλληλος για αρχάριους και διαφορετικός για τους πιο εξοικειωμένους με τη yoga. Οι αρχάριοι καλό είναι να προτιμήσουν τη Bikram, μία μορφή yoga που εκτελείται σε ζεστό χώρο, με συνθήκες παρόμοιες με το κλίμα της Ινδίας – συγκεκριμένα σε δωμάτιο με θερμοκρασία 40°C και υγρασία στο 40%. Κάθε μάθημα διαρκεί ενενήντα λεπτά κι αποτελείται από είκοσι έξι στάσεις, με την κάθε μία να απέχει χρονικά περίπου τέσσερα έως έξι δευτερόλεπτα από την άλλη. Η ζέστη στο χώρο χαλαρώνει τις αρθρώσεις, αυξάνοντας έτσι την ευλυγισία του σώματος ενώ ταυτόχρονα αυτό τονώνεται. Φυσικά θέλει προσοχή ώστε να μη ζορίζετε το σώμα σας, όσο ευλύγιστο κι αν το αισθάνεστε.

Για τους πιο «προχωρημένους» προτείνεται η aerial yoga, μία τάση η οποία αρχίζει και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Με τη συνεδρία να διαρκεί πενήντα λεπτά, οι στάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση της ειδικής αιώρας. Οι δε στάσεις μοιάζουν με χαιρετισμό στον ήλιο κι έτσι βελτιώνεται η ισορροπία. Επιπλέον είναι διασκεδαστική γιατί θυμίζει χορό!

02 Kundalini Yoga για διαλογισμό
Λειτουργώντας αμιγώς πνευματικά, η Kundalini ενισχύει την εσωτερική μας ενέργεια μέσω μίας ολιστικής τεχνικής. Μοιάζει με την κλασσική yoga, καθώς βασίζεται στις ίδιες πέντε αρχές – mantra, pranayama, mudra, asanas και διαλογισμό. Οι καθηγητές είναι ντυμένοι στα λευκά, συμβολίζοντας την ουδετερότητα. Η ροή των ασκήσεων γίνεται επαναλαμβανόμενα και γρήγορα. Στόχος σε κάθε συνεδρία είναι η ψυχική κι η σωματική ανάταση, ώστε να ενεργοποιηθεί το prana σας, δηλαδή η ζωτική μας ενέργεια. Έχετε κατά νου πως ενίοτε η συναισθηματική σας κατάσταση θα διαφέρει. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει πως δε θα μπορείτε να εξωτερικεύσετε όπως νιώθετε τα όποια συναισθήματά σας. Άλλωστε, στόχος στο διαλογισμό είναι η διερεύνηση αυτών των συναισθημάτων με νηφαλιότητα ώστε να μπορείτε να τα διαχειριστείτε ευκολότερα.

Από εδώ κι ύστερα, εσείς δεν έχετε παρά να ξεκαθαρίσετε το τι θέλετε από την εξάσκησή σας στη yoga, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες σας! Το σίγουρο είναι πως θα είναι μία γυμναστική που θα την απολαύσετε!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here