Προσοχή στις συσκευασμένες σαλάτες

Και προειδοποιούν για κίνδυνο σαλμονέλας…

Μία δροσερή σαλάτα είναι πάντα ένα γευστικό συνοδευτικό για το φαγητό μας ή κι ένα ελαφρύ γεύμα από μόνη της. Πολλοί, επίσης, επιλέγουμε τις συσκευασμένες σαλάτες που, λόγω της ευκολίας που προσφέρουν, είναι ήδη κομμένες κι έτοιμες προς κατανάλωση. Επιπλέον συμφέρουν καθώς μπορούν να εξυπηρετήσουν όσους μένουν μόνοι στο σπίτι κι ενδεχομένως δε θέλουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα μπορούν να καταναλώσουν.

Παρ’ όλα αυτά, μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Leichester συστήνει προσοχή στις συσκευασμένες σαλάτες, καθώς το υγρό περιβάλλον της σακούλας, σε συνδυασμό με τα θρεπτικά στοιχεία που χάνονται από τα κομμένα λαχανικά, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον παθογενών μικροοργανισμών, όπως το βακτήριο της σαλμονέλας. Μάλιστα, οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το γεγονός πως τα βακτήρια είχαν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό ακόμη κι ενόσω βρισκόταν το τρόφιμο στο ψυγείο. Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, διαπιστώθηκε πως μία μόλυνση με αρχικό πληθυσμό εκατό βακτηρίων σαλμονέλας έφτασε να αριθμεί εκατό χιλιάδες βακτήρια μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτή η δόση είναι αρκετή ώστε να νοσήσει κάποιος.

Ακόμη οι ερευνητές παρατήρησαν πως διαφορετικά βακτήρια αναπτύσσονται σε διαφορετικά λαχανικά. Ενδεικτικά αναφέρουν πως σε σαλάτες που περιέχουν σπανάκι εντοπίσθηκαν βακτήρια σαλμονέλας, ενώ σε σαλάτες με ρόκα βακτήρια του E. Coli.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Προκειμένου η σαλάτα να διατηρηθεί τραγανή και φρέσκια, η σακούλα περιέχει λίγο νερό, ενώ τα λαχανικά είναι κομμένα για πιο εύκολη κατανάλωση. Έτσι σάκχαρα, πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία ξεφεύγουν από τα κομμένα λαχανικά και καταλήγουν στο νερό της σακούλας. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία είναι αρκετά για να αναπτυχθεί ένα βακτήριο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Αν και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, οι ερευνητές συστήνουν να επιλέγουμε φρέσκα προϊόντα που δεν έχουν κοπεί και να τα πλένουμε καλά και σχολαστικά, ακόμη κι αν αυτά είναι ήδη πλυμένα. Στην περίπτωση που αγοράζουμε συσκευασμένες σαλάτες δεν πρέπει να την κρατάμε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, ενώ ιδανικά είναι να την καταναλώνουμε την ημέρα που την αγοράσαμε – αφού πρώτα την πλύνουμε καλά. Επιλέγουμε τις σαλάτες με την πιο πρόσφατη ημερομηνία συσκευασίας κι αποφεύγουμε τις συσκευασίες που περιέχουν διαλυμένα φύλλα λαχανικών ή/και αέρα. Τέλος, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τις συσκευασμένες σαλάτες ακριβώς όπως τα άλλα τρόφιμα που επηρεάζονται από τις θερμοκρασίες, όπως το γάλα.

 

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here