Σύμμαχος της υγείας το γλυκόξινο βύσσινο

Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του το καλοκαίρι

Ένα ακόμη φρούτο εποχής που μπορεί να βρεθεί στο ψυγείο μας είναι το βύσσινο. Το κόκκινο γλυκόξινο φρούτο έχει κι αυτό πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

01 Βοηθά στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας κι άλλων φλεγμονοπαθειών. Η πλούσια περιεκτικότητα των βύσσινων σε αντιοξειδωτικά μειώνει το επίπεδο νιτρικού οξέος που συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε μία μελέτη του πανεπιστημίου της Βοστόνης, 633 συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν βύσσινα για ένα χρόνο. Προηγουμένως τους ζητήθηκε να καταθέσουν δεδομένα σχετικά με τη δυναμική των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας δύο μέρες πριν την κατανάλωση και στη συνέχεια να αναφέρουν την ποσότητα που κατανάλωναν όσο διαρκούσε η φλεγμονή. Οι ερευνητές συμπέραναν πως μέσα σε δύο μέρες η φλεγμονή μειώθηκε κατά 35% σε σύγκριση με τη μηδενική κατανάλωση βύσσινων. Επίσης, ο κίνδυνος επανεμφάνισης μειώθηκε κατά 65%.

02 Μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου. Τα βύσσινα περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για το χρώμα των φρούτων. Σε μελέτες πάνω σε ηπατικά κύτταρα από ζώα, οι ανθοκυανίνες αύξησαν την παραγωγή ινσουλίνης κατά 50%. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συστήνουν την αποφυγή του βύσσινου μαρασκίνο καθώς λόγω της επεξεργασίας για τη ζαχαροπλαστική έχει μεγαλύτερες ποσότητες γλυκαντικών ουσιών και λιγότερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες.

03 Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών. Τα βύσσινα μπορούν να προσφέρουν οφέλη παρόμοια με τα φάρμακα που χορηγούνται για καρδιαγγειακές παθήσεις και που ρυθμίζουν τα επίπεδα λιπαρών και γλυκόζης στο αίμα. Το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Προστασίας του πανεπιστημίου του Michigan αναφέρει πως τα βύσσινα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων ακόμη κι όταν καταναλώνονται σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές, με μελέτες σε ποντικούς που υπέστησαν τεχνητά εγκεφαλικά, συμπέραναν πως η κατανάλωση βύσσινων μαζί με το σκεύασμα Actos βελτίωσε την ισορροπία και το συγχρονισμό των κινήσεων, ενώ επίσης μείωσε και την αρτηριακή πίεση.

04 Μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ίνες που περιέχουν τα βύσσινα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, μια που το περιττό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για επτά τύπους καρκίνου. Έρευνα του πανεπιστημίου του Michigan μελέτησε την επίδραση των βύσσινων σε ποντίκια κι ανθρώπινα κύτταρα του παχέος εντέρου. Τα ποντίκια που τρέφονταν με βύσσινα παρουσίασαν λιγότερους όγκους σε σύγκριση με εκείνα που υπεβλήθησαν σε ελεγχόμενη δίαιτα, χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχουν τα βύσσινα. Στο δεύτερο κομμάτι της έρευνας, οι ίδιες δίαιτες εφαρμόστηκαν σε ανθρώπους, όπου και παρουσιάστηκε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

05 Ενισχύεται η μνήμη. Οι ανθοκυανίνες των βύσσινων βοήθησαν, στα πλαίσια έρευνας του Κέντρου Έρευνας Διατροφής στη Γηριατρική του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης βελτίωση της μνήμης και της κινητικότητας στα ποντίκια.

06 Προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Η κατανάλωση βύσσινων πριν τον ύπνο βοηθούν στο χρόνο και την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων της Pennsylvania και του Rochester. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ρουτίνα του ύπνου 15 ενηλίκων που για δύο εβδομάδες κατανάλωναν πρωί και βράδυ περίπου 237 ml χυμού βύσσινο. Έπειτα για άλλες δύο εβδομάδες δεν κατανάλωσαν καθόλου χυμό. Οι ερευνητές συμπέραναν πως κατά τη χρονική περίοδο που οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το χυμό, παρουσιάστηκαν λιγότερα συμπτώματα αϋπνίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα βύσσινα ρυθμίζουν τα επίπεδα της μελατονίνης στο σώμα, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για τον ομαλό κύκλο του ύπνου.

Βάλτε λοιπόν και τα βύσσινα στην καθημερινότητά σας και απολαύστε την ευεξία που θα σας προσφέρουν!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here